Revista mobilitate.eu Nr.2 1/15 iunie 2019 – Semnale pozitive pentru căile ferate din România

Revista mobilitate.eu Nr.2 1/15 iunie 2019 - Semnale pozitive pentru căile ferate din România

Numărul 2 al revistei mobilitate.eu vine ceva mai repede decât era planificat, iar redacția se străduiește să aducă un număr la două săptămâni, încurajați fiind de evenimentele ultimei perioade, care aduc ceva optimism asupra evoluției proiectelor de modernizare a rețelei feroviare. CFR Infrastructură a lansat în ultima perioadă o serie de licitații pentru demararea mai multor proiecte ce au în vedere reparația unor poduri, podețe și tuneluri, ridicarea restricțiilor de viteză un tronson al liniei Târgu Jiu – Simeria, dar și un amplu proiect ce prevede modernizarea a 47 de stații de cale ferată din România, pentru care au fost lansate licitații pentru realizarea studiilor de fezabilitate și a proiectelor tehnice. În acest proiect, având în vedere faza incipientă, primele lucrări ar putea începe la mijlocul anului 2020, iar finalizarea în termen optimist ar fi 2022. O altă veste bună din zona căilor ferate este legată de semnarea contractului pentru construcția liniei către Aeroportul Otopeni, proiect ce se vrea finalizat în termen de 14 luni.

Revista mobilitate.eu Numărul 2 1/15 Iunie 2019
Numărul 2 1/15 Iunie 2019

Rămânem în zona feroviară, unde am realizat prezentarea materialului rulant expus în cadrul Infratrans 2019, unde CFR Marfă a adus a 69a locomotivă modernizată cu Promat dar și un vagon special, pe 20 de osii. La aceeași expoziție am putut vedea și cele mai noi vagoane modernizate la cei trei mari reparatori din România – Astra Arad, Atelierele Grivița și Electroputere VFU Pașcani. Vești bune vin de la Softronic Craiova, care a scos locomotiva Transmontana cu numărul 40, a treia care va ajunge la Green Cargo Suedia, parte dintr-un lot mai mare ce va fi livrat pe o perioadă mai lungă. Tot de la Softronic, E-P Rail a primit locomotiva Transmontana 39. Rămânem tot în zona pozitivă, CFR Călători lansând procedura de consultare a pieței pentru achiziția a 50 de rame diesel, licitația urmând să fie lansată până la finalul anului. Totuși, analizând caietul de sarcini, acesta are o serie de deficiențe, începând cu termenul de livrare prea scurt, de doar 6 luni de la semnarea contractului pentru primul tren.

În zona de mobilitate și transport urban, aflăm că la Târgoviște a fost lansată licitația pentru un amplu proiect de modernizare a transportului public și a mobilității urbane. La București, unde sunt în prezent cele mai multe licitații pentru modernizarea parcului circulant în derulare, licitația pentru 100 de autobuze electrice a intrat în fază de analiză tehnică, fiind oferte cu autobuze BYD și Sileo. Tot la București, STB continuă reparațiile capitale la tramvaie, în așteptarea finalizării licitației pentru 100 de tramvaie noi, în procesul de reparație fiind inclus și penultimul tramvai Tatra ce beneficiază de reparație capitală. Rămânem în zona mobilității urbane, cu noutăți de la UITP 2019, unde Solaris Bus a prezentat cel mai nou produs al companiei, Solaris Urbino 12 alimentat cu hidrogen, iar turcii de la Otokar au prezentat în premieră noul design al autobuzului Kent C, dar și modelul de autobuz electric e-Kent C.1.306 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *