Reportaj – Siemens Mobility oferă autonomie cu baterii de până la 120 km cu inovativele rame Mireo Plus B

Reportaj – Siemens Mobility oferă autonomie cu baterii de până la 120 km cu inovativele rame Mireo Plus B

Zilele trecute am avut ocazia să testez cele mai noi tehnologii în domeniul tracțiunii inovative dezoltate de Siemens Mobility. Dacă anterior am prezentat în detaliu rama electrică alimentată cu hidrogen Mireo Plus H, acum a venit rândul prezentării ramei electrice Mireo Plus B. În concept față de Mireo Plus H, proiectul este unul mai simplu de realizat, fiind implementată alimentarea cu baterii pe lângă sistemul de alimentare normal, din pantograf.

Constructiv, rama electrică cu două vagoane este echipată sub fiecare vagon cu câte o baterie performantă și durablă construită pe tehnologia lithium-titanium-oxide, care în total oferă o autonomie de rulare de 80 km fără alimentare de la rețeaua de contact. Pentru varianta cu 3 vagoane, autonomia merge până la 120 km/h. În momentul în care sistemul de alimentare este trecut de la modul pantograf la modul baterie, sistemul de tracțiune operează în același mod, dar primind energia electrică de la pachetul de baterii. Eficiența și durabilitatea sistemelor de tracțiune și a consumului sunt asigurate prin utilizarea unor componente eficiente, bazate pe tehnologia SiC – silicon carbide.

Ca alimentare din rețeaua de contact cu ajutorul pantografului, aceasta este posibilă atât la tensiunea de 15 kV cât și la 25 kV. În acest timp, în timpul mersului, bateriile se încarcă atât din rețeaua de contact, cât și din sistemul de frânare recuperativă a sistemului de tracțiune. În staționare, este posibilă încărcarea în depou, pentru toate tipurile de încărcare existând și varianta de fast-charge.

Utilitatea acestui tip de rama electrică cu alimentare hibridă este una vitală în procesul de eliminare a poluării CO2 din transportul feroviar, care la nivelul fiecărei țări din Europa are o pondere serioasă, în contextul în care fiecare țară are o medie de 45% din rețea ne-electrificată, unele zone fiind pe tronsoane de maxim 100 km. Astfel, odată cu trecerea la noile trenuri cu alimentare hibridă, nu ar mai fi nevoie nici de schimbarea locomotivei sau chiar a trenului, dar nici de utilizarea poluantelor locomotive diesel, care la nivel european au rămas o mare parte din generațiile poluante ale anilor 80-90, sau chiar mai vechi.

Siemens Mobility este deja implicată în livrarea noilor trenuri cu baterii, având 4 proiecte în derulare, 3 în Germania și unul în Danemarca. Este vorba de un total de 61 de trenuri aflate în curs de producție și livrare. În Danemarca primele trenuri vor fi livrate în a doua parte a anului 2024, pentru a opera pe două rute din regiunea Midtjylland, fiind comantate 7 unități. Alte 31 de trenuri vor fi livrate pentru rețeaua feroviară East Brandenburg, iar 3 sunt livrate pentru noua linie Hermann-Hesse-Bahn, iar alte 20 de trenuri vor ajunge pe rețeaua feroviară Ortenau.

Din punct de vedere al condițiilor, Mireo Plus B oferă cele mai bune condiții atât pentru călători, cât și pentru conducătorul trenului, ramele fiind echipate cu sisteme eficiente de climatizare, control, podea coborâtă și rampe care se adaptează la nivelul peroanelor și cu spații dedicate pentru toate tipurile de călători. Dotările zilelor noastre precum prizele normale și USB nu lipsesc, la fel cu nu lipsesc nici marcajele tactile pentru nevăzători și sistemele inovative de informare a călătorilor.

Foto&info: Mobilitate.eu

1.195 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *