ANALIZĂ – Anul 2025 nu aduce mijloace noi de transport în București după 3 ani de livrări constante. 40 de autobuze electrice nu au circulat niciodată iar licitația pentru 22 de troleibuze noi întârzie

ANALIZĂ - Anul 2025 nu aduce mijloace noi de transport în București după 3 ani de livrări constante. 40 de autobuze electrice nu au circulat niciodată iar licitația pentru 22 de troleibuze noi întârzie

Din anul 2022, transportul public din București a fost modernizat constant odată cu livrarea a 100 de tramvaie ultramoderne Astra Imperio Metropolitan, 100 de autobuze full electrice ZTE și 100 de troleibuze Solaris, care au însemnat creșterea calității serviciului de transport și reducerea treptată a celor mai vechi mijloace transport, în special în zona tramvaielor și troleibuzelor. Totuși, după 3 ani de vești bune, se anunță o perioadă de stagnare la capitolul noi achiziții, în special din cauza întârzerii lansării procedurilor pe SEAP. În următoarea analiză vedem ce s-a adus în ultimii 3 ani, rezultatele pozitive și negative după sosirea noilor vehicule. Vă invităm la pareri și discuții pertinente despre această analiză și pe Platforma de comunicare Mobilitate.eu.

TRAMVAIE

Cu siguranță cea mai importantă și modernă achiziție o reprezintă livrarea celor 100 de tramvaie noi în perioada mai 2022 – septembrie 2024. Ultramodernele Astra Imperio Metropolitan produse la Astra Arad au sosit la STB SA când parcul de tramvaie ajunsese într-o stare catastrofală, pe cele mai importante linii din oraș, 41 și 25, circulând tramvaie cu scadență de ani de zile la reparații capitale, dar și tramvaie Tatra vechi de 50 de ani, de capacitate mică. Tramvaiele Imperio au intrat in exploatare in decembrie 2022, pe linia 41 metrou ușor, urmată de liniile 25, 10, 1, 32, 21, dar și într-un număr mai mic pe liniile 7 și 11. Sezonier, în perioada caniculară, noile tramvaie circulă și pe linia 47 pentru a asigura vehicule cu aer condiționat pe acest traseu. Sosirea noilor tramvaie a însemnat retragerea treptată din circulație a unor tramvaie V3A cu durata de viață depășită, fiind vizate în special cele modernizate la FAUR și Electroputere, care nu pot fi modenrizate cu electronică modernă și podea joasă la uzina STB URAC. Mai mult, cu ocazia sosirii noilor tramvaie au fost retrase din circulație majoritatea tramvaielor Tatra T4R, cu durata de viață mult depășită, produse în perioada 1973-1975. Dacă la începutul anului 2022 existau aproximativ 25 de vagoane active, la finalul anului 2024 mai există doar 9 vagoane active. Inițial STB SA a planificat retragerea totală a acestora, însă, la nivelul lunii octombrie 2024 când mobilitate.eu a întrebat ultima dată de această retragere, planul a rămas ca acestea să fie retrase treptat, cum s-a întâmplat în ultimii ani, pe măsură ce se defectează ireparabil și pe măsură ce STB-URAC livrează tramvaie V3A modernizate depoului Militari.

Aspectul negativ legat de cele 100 de tramvaie noi este că aproape constant sunt minim 10 vagoane indisponibile, reparațiile tamponărilor și altor defecte accidentale durând foarte mult. În prezent sunt imobilizate cel puțin de câteva luni pentru reparația tamponarilor și altor defecte care nu sunt acoperite de garanție, cel puțin tramvaiele 3809, 3810, 3819, 3829, 3846, 3860 stationand in depouri fara o perspectiva de revenire la traseu, în timp ce pe una din cele mai importante linii, 25, se circulă în regim de necesitate și cu tramvaie Tatra de capacitate mică. Mai mult, există reclamații constante din cauza tramvaielor care circulă pe liniile 1/10 legate de zgomotul produs de rularea acestora, zgomot cauzat de uzurile accentuate ale bandajelor roților care apar în special din cauza patinajului excesiv. Mobilitate.eu a monitorizat calea de rulare pe liniile 1/10, în special tronsonul comun cu autobuze (peste jumatate din traseu, de la Banu Manta – Obor – Muncii – Vacarești – Șoseaua Olteniței), constatând un exces de praf și diferite materiale pe calea de rulare, pe canalul căii de rulare, care acoperă șina în momentul trecerii autobuzelor, cauzând un patinaj excesiv al tramvaielor în special când este umezeală sau ploaie. Vom reveni cu analiză detaliată a acestui fenomen, fiind recomandată urgent eliminarea circulației autobuzelor pe calea de rulare a tramvaielor, dar și curătarea mai frecventă a acestora, inclusiv a canalului șinelor.

La capitolul viitoare licitații, primarul general anunță că pregătește o licitație pentru 250 de tramvaie noi, cu lungimea de 45, 36 și 27 metri, dar încă nu există finanțarea necesară și nici un termen clar pentru lansarea acesteia. Mai mult, Mobilitate.eu a consultat mai mulți specialiști în domeniu, aceștia venind cu recomandarea ca licitația să fie împărțită în mai multe proceduri, cel puțin 3, pentru fiecare dimensiune de vagon. Explicația este că o licitație atât de amplă tehnic și financiar are mari șanse să nu fie finalizată, fie din cauza lipsei producătorilor pentru o gamă atât de largă de vagoane și configurații, fie din cauza opusă, cu un interes mare pentru licitație și o eventuală anulare din cauza contestațiilor.

STB SA mai are în așteptare contractul pentru 40+60 tramvaie de 18 metri, pentru care justiția a emis deja mai multe decizii prin care operatorul de transport este obligat să semneze contractul și să cumpere cele minim 40 de tramvaie. Momentan nu există vreun semnal pentru momentul semnării contractului sau al sosirii primului vagon, cel mai probabil STB SA urmând să decidă semnarea contractului în acest an, pentru evitarea unor eventuale penalități și chiar a blocării conturilor.

Singurele tramvaie care vor continua să apară și să aducă un aer mai modern pe trasee în 2025 fiind cele modernizate și reparate la STB-URAC unde contină modernizarea tramvaielor V3A-93 în tramvaie V3A-2010-CA și reparațiile capitale la tramvaiele modernizate CH-PPC. Mai mult, din anul 2023 la trecerea prin reparații capitale, tramvaiele V3A-93 sunt modificate pentru a avea podea parțial coborâtă în zona centrală, oferind accesibilitate de la peron în vagon fără trepte.

TROLEIBUZE

La capitolul troleibuze, au sosit în 2024 toate cele 100 Solaris achiziționate, moment în care au fost și puse în circulație, pe liniile 61, 63, 73, 90, 93, 97, unde circulă pentru a acoperi și zone fără rețea de contact, înlocuind prin comasare liniile de autobuz 133, 201, 313, 336 și parțial liniile 136 și 105. Mai mult, în zilele de weekend și cu parc redus cele 100 de troleibuze circulă pe toate liniile din oraș, ajutând la scoaterea din circulație aproape totală a vechilor troleibuze Ikarus. Singura linie unde nu se utilizează autonomia și unde circulă constant noile troleibuze este 95, care acoperă o parte din traseul liniei 97, scurtată la Clăbucet din cauza lucrărilor la metrou. Cu ocazia achiziției celor 100 de troleibuze s-a reușit eliminarea aproape totală a troleibuzelor Ikarus de pe trasee, rămânând în exploatare pe linii scurte cum sunt 72, 76 și 95, cea mai lungă linie unde au rămas majoritare fiind 86. În rest acestea circulă doar izolat pe trasee pentru a acoperi lipsa de vehicule noi. Aproximativ câte 5 vehicule mai circulă în zile cu parc crescud din depourile Bujoreni și Vatra Luminoasa. Odata cu sosirea noilor vehicule, parcul pe liniile modernizate a devenit total accesibilizat, disparând definitiv troleibuzele Ikarus, iar în sezonul cald se circulă în mare parte cu vehicule climatizate. Cele 98 de troleibuze Irisbus sunt de asemenea echipate cu instalații de climatizare.

Ca viitoare licitații, primăria a derulat mai multe consultări de piață, dar momentan nu există un termen concret și nici finanțarea pentru achiziția unui lot mare de troleibuze, minim 100. Totuși, de cel puțin 2 ani se tot amână lansarea licitației pentru 22 troleibuze de 12 metri, finanțate din fonduri PNRR. Am întrebat responsabilii de achiziții în toamna anului 2024, informația de la acel moment fiind că au fost unele probleme cu documentația iar licitația urmează să fie lansată până la finalul anului 2024, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Și aici anul 2025 va aduce doar câteva troleibuze Irisbus Citelis trecute prin reparații capitale la STB-URAC, ce revin la traseu și cu noua schemă grafică a transportului public din București. Din păcate, parcul va continuă să scadă în lipsa unor noi achiziții, vechile troleibuze Ikarus care au depășit 20 de ani de exploatare ieșind constant din traseu, cu defecte grele, fără a mai putea fi repuse în circulație. La ora actuală mai sunt active aproximativ 50 de vehicule, numărul acestora scăzând lunar din cauza defectelor ireparabile.

AUTOBUZE

La finalul anului 2023 au sosit cele 100 de autobuze electrice ZTE Granton, care ar fi trebuit să circule pe o parte din liniile de autobuz pentru a înlocui vechile Mercedes Citaro Euro 3 ce au durata de viață mult depășită. Acestea au început să fie puse în circulație de la finalul lui 2023, pe liniile 330 și 335, autobuzele circulând constant și fără probleme tehnice majore. Totuși, introducerea întregului lot de 100 autobuze utilizate la capacitate maximă nu s-a întâmplat nici în prezent, instalarea punctelor de încărcare în depouri fiind modificată și tergiversată constant. Ulterior liniilor 330 și 335, autobuzele electrice au început să circule în număr mic pe liniile 137, 311, 368, 385. Din păcate la ora actuală sunt cel puțin 40 din cele 100 de autobuze care deși sosite de cel puțin un an, nu au circulat niciodată, în timp ce pe trasee încă se circulă cu autobuze poluante Euro 3. Au existat planuri pentru instalarea de stații de încărcare în depourile Bucureștii Noi, Berceni și în autobaza Giurgiului, dar și în vecinătatea Național Arena, dar până acum nu s-a concretizat niciun proiect.

Ca licitații noi, nu există momentan vreun plan concret, fiind derulate mai multe consultări de piață pentru planificarea unor viitoare achiziții de autobuze Hibrid, CNG, electrice, dar fără concretizarea unui proiect. De asemenea finanțarea pentru aceste planuri încă nu există.

STB SA a început introducerea autobuzelor electrice ZTE Granton pe linia 335

CONCLUZIE

Este clar că odată cu noile modificări bugetare și reducerea cheltuielilor, demararea de noi proceduri va fi mult mai grea, iar anul acesta sunt destul de reduse sansele să vedem licitații finalizate, chiar dacă este posibil să fie lansate noi proceduri. Mai mult, producătorii de vehicule au deja fluxurile ocupate cu comenzi mari din toate țările, comenzile unor proceduri finalizate cel mai devreme spre finalul anului sau în prima jumătate a lui 2026 fiind posibile pentru livrare cel mai repede la un an de la semnarea contractelor, ceea ce ne duce cu gândul că următorul vehicul nou va transporta călători în București cel mai devreme spre finalul anului 2026, mai ales dacă vorbim de tramvaie.