Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro

Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro

Noul Mercedes-Benz eCitaro a avut în sfârșit premiera mondială. Acesta combină o platformă de mii de kilometri dovedită a celui mai bine vândut autobuz urban cu cele mai noi soluții tehnologice. Mercedes-Benz eCitaro, un autobuz total electric, are o mobilitate electrică dusă la un nou nivel. Noul eCitaro oferă un standard impresionant și fără precedent în domeniul eficienței energetice, datorită sistemului său inovator de management termic, care utilizează componentele inovatoare disponibile pentru prima dată prin lansarea eCitaro. Performanțele sale permit eCitaro să acopere o mare parte din cerințele operatorilor de transport chiar de la început. În plus, este pregătit pentru tehnologia bateriilor din viitorul apropiat, în contextul în care capacitățile de performanță vor crește rapid. În plus, conceptul modular inteligent de baterie și tehnologia de încărcare este convingător. Designul său îmbină forma de bază a modelului Citaro cu elemente ale autobuzului viitorului Mercedes-Benz într-un aspect distinct. Este, de asemenea, mai mult decât un autobuz urban: Mercedes-Benz are o viziune holistică asupra mobilității electrice, încorporând ferm eCitaro în sistemul său global de eMobility.

O altă caracteristică a autobuzului urban este parbrizul curbat. Vizibil întins pe panoul frontal negru lucios, se întinde elegant până pe acoperiș și integrează afișajul destinației. Din punct de vedere vizual, parbrizul trece ușor în acoperiș cu bare întunecate din stânga și din dreapta. La mijloc, acoperișul are o „insulă” în culoarea vehiculului, care aproape pare să plutească, la fel ca unul dintre elementele de design ale autobuzului viitorului. Nu este doar un element vizual, ci și un capăt al membranei de acoperiș.
Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro
În salon, eCitaro aduce o actualizare generală a interiorului întregii familii de modele Citaro. O caracteristică de stand-out în interior este tavanul conceput deasupra culoarului central și clapelor de margine de acoperire. Ele ascund un nou sistem de circulație a aerului cu canale textile în locul conductelor de aer din plastic actuale. Ele sunt și mai ușor și mai simplu de instalat. Deosebit de remarcabile sunt modulele tehnologice ca conectori între elementele individuale ale tavanului cu căptușire. Ele îmbină luminile interioare și difuzoarele într-un singur element. Cu acest pas, luminile interioare sunt LED ca standard. Iluminarea este ingenioasă: lumina lămpilor cu LED-uri este refracționată astfel încât modulele tehnologice să pară ca un panou luminos omogen. Pe lângă aspectul închis și noile lumini de interior, avantajul noului plafon aduce un număr semnificativ redus de piese individuale. Împreună cu noul sistem de circulație a aerului, acest lucru reduce și mai mult zgomotul din încăpere, ceea ce înseamnă mai mult confort. De asemenea, nou este decorul negru al ramelor ferestrelor.
Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro
Motorul de propulsie al noului eCitaro se bazează pe axa portuară electrică ZF AVE 130, cu motor electric, dovedit și optimizat, cu motoare electrice la butucii roților. Puterea maximă a motoarelor este de 2 x 125 kW, iar cuplul este de 2 x 485 Nm. Este o caracteristică inerentă a unor astfel de motoare, că aceasta este disponibilă de la început, asigurând performanțe dinamice adecvate, chiar și cu un număr complet de pasageri.

Bateriile litiu-ion cu o capacitate totală de până la aproximativ 243 kWh asigură alimentarea. Ele sunt modulare în proiectare: bateriile sunt împărțite între până la zece module, fiecare alimentând în jur de 25 kWh. Pe lângă cele două module de baterie de pe acoperișul vehiculului, echipamentul standard include patru module din partea din spate a autobuzului. În eCitaro, acestea înlocuiesc astăzi combinația de motoare cu combustie și transmisie. În funcție de cerințele clienților, alte două sau patru module de baterie sunt montate pe acoperișul eCitaro.
Fiecare modul de baterie este alcătuit din 15 module celulare, precum și o unitate de control pentru monitorizare și ca mijloc de echilibrare a încărcării celulelor bateriilor. Fiecare modul celular separat conține douăsprezece celule de baterie. Mercedes-Benz utilizează celule prismatice ușor de gestionat, cu o capacitate de 37 Ah fiecare. Cu maximum de zece module de baterii, eCitaro, în specificațiile standard, cântărește aproximativ 13,44 tone. În combinație cu o valoare brută a vehiculelor de 19,5 tone, aceasta corespunde unei sarcini utile de peste șase tone sau în jur de 88 de pasageri, în conformitate cu ceea ce este necesar în practică chiar și în timpul orelor de vârf.Tehnologia de încărcare a eCitaro îi permite, de asemenea, să se adapteze la dorințele și cerințele individuale ale operatorilor de transport. Pentru a începe producția în serie, se intenționează încărcarea prin plug-in. În acest scop, autobuzul urban dispune de o priză Combo-2 deasupra arcului roții din față pe partea dreaptă a vehiculului în direcția de deplasare, conform dispozițiilor Asociației germane a operatorilor de transport public (VDV ). Aceasta asigură cea mai simplă, cea mai rapidă și, în același timp, cea mai ieftină variantă de alimentare.
Dacă este necesară încărcarea de ocazie pentru a extinde intervalul, va exista, de asemenea, o opțiune de încărcare a eCitaro printr-un pantograf în viitor. Această opțiune va fi programată treptat, odată cu începerea producției seriale. Vor exista două variante posibile: în faza 1, un pantograf pe acoperiș; în faza 2, barele de încărcare de pe acoperiș care vor permite încărcarea prin intermediul unui pantograf staționar al unei stații de încărcare. În ambele cazuri, spațiul de montare va fi aliniat la puntea față.
Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro
În plus, eCitaro este capabil de a genera energie electrică printr-un proces de recuperare a energiei. În acest caz, cele două motoare electrice ale butucilor roților axului de acționare acționează ca alternatoare în timpul frânării, transformând energia cinetică a vehiculului în electricitate.

Inginerii au avut o atenție considerabilă în problema managementului termic. Este una dintre caracteristicile remarcabile ale eCitaro și a fost îmbunătățită și detaliată în fiecare detaliu: în comparație cu motorul Citaro actual cu motor de ardere, necesarul de energie pentru încălzire, ventilație și climatizare a scăzut cu aproximativ 40%. Această eficiență energetică excepțională oferă baza practică de funcționare a eCitaro chiar și în condiții nefavorabile. Acest lucru se realizează prin utilizarea de componente inovatoare care au ajuns la disponibilitatea pieței doar în concordanță cu eCitaro.
Prezentare: Premiera mondială a autobuzului electric a Mercedes-Benz eCitaro
Sistemele de încălzire și climatizare sunt configurate în conformitate cu cerințele Asociației operatorilor de transport german (Verband Deutscher Verkehrsbetriebe (VDV)). Dacă temperatura exterioară este extremă, nivelurile de confort la fiecare capăt al scării sunt reduse într-o oarecare măsură în favoarea consumului de energie și, astfel, variază. În loc de stabilirea temperaturii interioare la un nivel consistent pe tot parcursul anului, acesta este ajustat în funcție de situație pentru a asigura confortul pasagerilor. Întrucât pasagerii petrec în mod obișnuit doar o perioadă scurtă de timp în vehicul și sunt în mod obișnuit îmbrăcați în conformitate cu perioada din an, temperatura interioară este stabilită mai mare în zilele fierbinți de vară și mai scăzută în zilele reci de iarnă, fără a compromite în nici un moment senzația de confort a pasagerilor.

Cifrele privind distanța de funcționare pentru autobuzele cu tracțiune electrică sunt adesea dificil de comparat și se recomandă prudență, deoarece valorile de referință pot fi lipsite, iar cifrele au fost adesea calculate în condiții ideale. Lucrurile sunt diferite cu eCitaro: în interesul unor date fiabile, Mercedes-Benz preferă să gândească un „scenariu cel mai rău caz” și, prin urmare, își îndreaptă direcția de la ciclul de conducere standardizat orașizat, numit SORT2. Pentru a face lucrurile mai dificile, Mercedes-Benz adaugă și cerințele energetice ale consumatorilor auxiliari în ecuație. Potrivit SORT2, Citaro cu un set complet de baterii atinge o rază de operare de aproximativ 150 de kilometri în timpul verii. Fără posibilități de încărcare, eCitaro acoperă deja aproximativ o treime din toate cerințele operatorilor de transport. Cu alte cuvinte, poate înlocui perfect unul din trei autobuze ale orașului alimentate de un motor cu combustie. În condiții ideale, eCitaro rula chiar și în jur de 250 de kilometri fără oprire.

Foto&info: Mercedes Benz Press

1.406 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *