Deschiderea lucrărilor Simpozionului Internațional pentru Energie Nucleară – SIEN 2017

Deschiderea lucrărilor Simpozionului Internațional pentru Energie Nucleară - SIEN 2017

Forumul Atomic Român (‘ROMATOM’) anunță deschiderea în dată de 02.10.2017, a lucrărilor Simpozionului Internațional pentru Energie Atomică, SIEN 2017, eveniment organizat la București în parteneriat cu Asociația Română ‘Energia Nucleară’, sub egida Societății Nucleare Europene — ENS.

Ediția din acest an este organizată într-un context european și național favorabil, marcat de evoluții în ceea ce privește dezvoltarea programelor nucleare și de cercetare și inovare atât în statele membre cât și în România, în contextul dezvoltării unor proiecte nucleare naționale de anvergură: retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavoda — cel mai mare proiect energetic din sistemul energetic național, Proiectul Unităților 3 și 4 CNE Cernavoda, proiectul laserului ELI-NP și al demonstratorului de generație IV răcit cu plumb — ALFRED.

Deschiderea lucrărilor SIEN 2017 a fost marcată de prezența Directorului General al Forumului Atomic European, Yves Desbazeille, care a transmis un mesaj de susținere din partea industriei nucleare europene față de inițiativele și proiectele dezvoltate în mediul românesc, proiecte care plasează România pe harta europeană a dezvoltatorilor de programe nucleare. Dl. Desbazeille a întărit necesitatea susținerii pe termen lung a proiectelor nucleare de către autorități, menționând perspectiva preluării președinției europene de către România în primul semestru al anului 2019. România deține în prezent președinția grupului de lucru și inițiativa ‘Nuclear Like Minded States’, poziție din care poate influența dezbaterea la nivel european privind perspectivele pentru proiecte nucleare noi, investițiile în construcția de noi unități nucleare și asigurarea mecanismelor de finanțare.

În urma aderării României la NEA OECD la mijlocul anului 2017, Henri Paillere, Director în cadrul NEA OECD prezent la deschiderea SIEN a subliniat importanta participării României la programele inițiate în cadrul OECD referitoare la structuri de finanțare de noi unități nucleare, optimizarea costurilor de construcție și operare, dezvoltarea tehnologiilor pentru reactoare nucleare avansate, fiind apreciată experiența în operarea de reactoare CANDU 6 — tehnologie unică în Europa.


Autoritățile romane prezente la SIEN au semnalat progresele realizate în sectoarele de activitate conexe producției de energie nucleară, care vin să completeze robustețea și sustenabilitatea pe termen lung: înființarea autorității de management a apei grele, demararea procesului pentru aprobarea strategiei pentru depozitarea deșeurilor slab și mediu radioactive, dezvoltarea capabilităților de cercetare-dezvoltare.

‘Energia nucleară este parte din soluție. Acesta este mesajul transmis de vorbitorii prezenți la deschiderea SIEN. Iar evoluțiile la care am fost martori în ultima perioadă demonstrează faptul că energia nucleară continua să fie o prioritate atât pentru țări cu o îndelungată tradiție precum Marea Britanie, precum și pentru țări care acum se îmbarca în programul nuclear precum Polonia.

România beneficiază de un cumul de avantaje foarte important: resursa umană înalt calificată și rezultatele din operarea celor două unități nucleare de la Cernavoda care demonstrează fiabilitatea tehnologiei. În paralel cu aprobarea demarării fazei I a proiectului de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavoda de către acționari și a negocierilor purtate cu partenerul chinez selectat pentru construcția Unităților 3 și 4 asupra documentelor investiției, puterea sectorului nuclear românesc rezidă de asemenea în zona de cercetare și inovare care speram să ne ofere un avantaj competitiv important într-un mediu extern în continuă evoluție’ — Președinte ROMATOM, dr. Ioan Rotaru.Energia nucleară produsă de cele două unități de la CNE Cernavodă, asigura cca. 18% din energia electrică consumată în România, contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu cca. 12.000.000 tone CO2/ an, care altfel s-ar produce prin arderea combustibililor fosili.

Despre ROMATOM:
ROMATOM s-a constituit la data de 10 ianuarie 2001, când 14 companii, cu capital privat sau de stat, precum și două asociații non-guvernamentale, au decis constituirea Forumului Atomic Roman. În prezent, ROMATOM număra peste 30 de membri.

Asociația are drept scop promovarea utilizării în scopuri pașnice a energiei nucleare în România și susținerea programului nuclear național, precum și coordonarea tuturor activităților asumate prin aderarea și participarea Asociației la FORATOM — Forumul Atomic European. Totodată, ROMATOM militează pentru protecția și promovarea intereselor membrilor săi, reprezentând vocea industriei nucleare naționale, având în vedere nivelul tehnologic și de know-how dobândite, în vederea fructificării acestora în practică. http://romatom.org.ro/

Foto: Andrei Marian

826 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *