Bugetul pe 2022 aduce importante investiții în mobilitate la Oradea

Încep lucrările de extindere a rețelei de tramvai din Oradea

Primăria Oradea transmite în prezentul comunicat de presă că are un buget pe anul 2022 de circa 2,4 miliarde de lei, din care un buget record pentru investiții de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Bugetul de venituri și cheltuieli a intrat în dezbatere publică pe 25 ianuarie, până în data de 9 februarie, inclusiv.

Bugetul consolidat reprezintă documentul oficial de prezentare a bugetului de venituri și cheltuieli al oricărei autorități publice locale din România, fiind reglementat de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și Legea bugetului de stat nr 15/ 2021. El reprezintă expresia politicilor sociale, economice, de dezvoltare etc. a autorității locale prin proiectele publice propuse și responsabilitățile stabilite ordonatorilor de credite.

Conform legii bugetului de stat pentru anul 2022, care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 decembrie 2021, calendarul prevede 45 de zile până la care trebuie aprobat bugetul local. Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totală de 2.444.213.010 de lei, adică aproximativ 490 milioane de euro, din care suma de 1.192.408.160 este alocată investițiilor și 1.251.804.850 de lei revin cheltuielilor.

„Este un buget record de investiții, întrucât avem obligația de a încheia toate proiectele pe care le avem în derulare, cu finanțare în cadrul exercițiului financiar 2014 – 2020, până la finalul anului 2023. Așadar, cum a fost și bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investițiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investiții. Cele mai importante 10 investiții pe care le vom încheia sau vor fi începute în acest an au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro. Aș aminti pasajul din zona Gojdu – etapa I, pasajul de la Piața Cetate care este în construcție, reabilitarea sistemului termic – etapa III, creșterea performanței energetice la cele două spitale și alte proiecte importante pentru Oradea”, a precizat primarul Florin Birta.

Top 10 investiții în 2022

Coridorul de mobilitate urbană Piața Emanuil Gojdu – etapa 1
– Reabilitarea sistemului de termoficare Etapa III
– Unitate de producție cogenerare pentru înlocuirea blocului 1 existent
Coridorul de mobilitate urbană Piața Emanuil Gojdu – etapa 2
– Valorificarea energiei geotermale în cartierul Nufărul I
Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir
Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului
– Creșterea performanței energetice la Spitalul Clinic Municipal. G Curteanu
– Construcția unei parcări aferente Spitalului Clinic Județean
– Educație digitală în învățământul preuniversitar din Municipiul Oradea

În ciuda creșterii salariale care a avut loc în Primăria Oradea, cheltuielile aferente salariilor au o pondere redusă, de 12,7% din veniturile proprii. În privința fondurilor alocate pentru bursele școlare, acestea sunt stabilite prin noile cuantumuri minime la nivel național: 500 de lei bursa de performanță, 200 de lei bursa de merit, 150 de lei bursa de studiu și 200 de lei bursa pentru ajutorul social. Municipalitatea va păstra aceste valori, fără a adăuga alți bani.

De asemenea, în acest an vor fi alocați 300.000 de lei pentru finanțarea proiectelor propuse de ONG-uri. În perioada următoare se va stabili regulamentul pentru acordarea acestor sume.

Foto: mobilitate.eu1.031 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *