Asociația „Metrou Ușor” – Proiectul Pasajul Doamna Ghica nu include linia de tramvai prevăzută în PMUD București Ilfov 2016-2020

Primăria Capitalei lansează lucrările de proiectare și execuție la pasajul Doamna Ghica – Colentina

În urma faptului că primăria generală anunță că a fost semnat contractul pentru proiectarea si executia Pasajului Doamna Ghica – Colentina cu Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti, Asociația „Metrou Ușor” atrage atenția că proiectul actual nu respectă proiectul din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 București – Ilfov, care prevede o linie de tramvai între Pipera și Pantelimon, traversând zona Doamna Ghica. Această linie de tramvai devine imposibil de realizat dacă proiectul actual va fi implementat, pasajul fiind construit exclusiv pentru trafic auto. Astfel, Asociația „Metrou Ușor” a transmis un comunicat de presă în care menționează următoarele, întregul punct de vedere și discuția pe baza acestui proiect fiind disponibile pe forumul și siteul oficial al asociației.

Intenția construcției unui pasaj suprateran în intersecția de la Doamna Ghica datează de mai bine de 10 ani. Recent, PMB a decis să dea undă verde acestei investiții, venind cu un proiect nou pentru pasaj. Proiectul actual avut în vedere de PMB pentru pasajul Doamna Ghica elimină din start posibilitatea realizării unei linii de tramvai pe/sub pasajul Doamna Ghica (astfel încât tramvaiele să poată traversa Șoseaua Colentina pe relația Bulevardul Doamna Ghica – Șoseaua Petricani/Bd.Pompeiu), acest lucru fiind în contradicție cu ceea ce și-a asumat PMB în 2016, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov.

Este vorba despre o linie de tramvai ce ar lega zona Pipera de cartierul-dormitor Pantelimon (cu prelungiri ulterioare către cartierele Titan și Berceni), de-a lungul inelului median din care fac parte și pasajele Nicolae Grigorescu, Baicului-Delfinului și cel de la Doamna Ghica, proiecte ce au dintotdeauna prevăzut spațiu pentru respectiva linie de tramvai. În plus, toate bulevardele de pe traseu (Nicolae Grigorescu, Chișinău și Doamna Ghica) au rezervat un spațiu pentru o linie de tramvai rapid, separată de trafic. Decizia de a nu mai lăsa spațiu pentru tramvai în cazul pasajului Doamna Ghica, ar „îngropa” investițiile deja realizate pentru celelalte două pasaje mai sus-amintite, ambele neamortizate încă, demonstrând proasta administrare a banilor publici la nivelul PMB și o rea-voință în ceea ce privește aplicarea unor soluții durabile pentru îmbunătățirea transportului în comun și reducerea numărului de autovehicule personale, cu efecte clare asupra traficului și a poluării.

Încă o dată, PMB dovedește că nu poate fi consecventă în ceea ce privește aplicarea unor măsuri pe termen lung, lucru care este extrem de evident și în răspunsul 322 din data de 04 iunie 2019, privind o serie de întrebări referitoare la acest proiect. În acest răspuns este subliniat faptul că linia de tramvai rapid Pipera-Titan-Berceni nu mai reprezintă o prioritate, deși este o legătură importantă de transport și extrem de ușor de implementat, traseul fiind asigurat în mare parte, după cum am explicat anterior.

Astfel, pe baza acestui răspuns, Asociația Metrou Ușor lansează public un semnal de alarmă, exprimându-și îngrijorarea privind faptul că acest proiect nu mai prevede spațiu pentru o viitoare linie de tramvai, dacă nu chiar linia de tramvai propriu-zisă. Asociația subliniază faptul că o linie de tramvai pe direcția Pipera – Pantelimon (și ulterior mai departe, spre Titan, Berceni etc) este absolut necesară în acest moment și îndeamnă PMB la prudență în ceea ce privește deciziile legate de proiectele unor investiții de o asemenea anvergură, mai ales în contextul financiar actual – faliment nedeclarat.

În viziunea membrilor asociației, această linie ar trebui să funcționeze asemenea deja existentei linii de „Metrou Ușor” 41, adică o linie de tramvai de mare capacitate, complet separată de traficul rutier, linie ce permite viteze de deplasare net superioare liniilor clasice de tramvai. În prezent, linia 41 asigură cu succes o legătura extrem de rapidă între vestul si nordul Capitalei (cartierele Drumul Taberei, Militari și zona Piața Presei), fiind o alternativă la metrou (chiar și după finalizarea lucrărilor la Magistrala 5, secțiunea 1, această linie de tramvai va rămâne la fel de utilizată ca în prezent).

Este îngrijorătoare graba inexplicabilă de care dă dovadă PMB în ceea ce privește construcția acestui pasaj, în contextul financiar actual (faliment nedeclarat) ce este extrem de delicat, în special prin prisma unor investiții pe termen lung care presupun sume bănești importante. Falimentul nedeclarat poate avea urmări extrem de serioase și neplăcute, în special în ceea ce privește lucrările de infrastructură aflate în desfășurare, deoarece vor apărea în mod cert întârzieri consistente ale proiectelor (inclusiv pentru pasajul Doamna Ghica), cauzate de incapacitatea PMB de a plăti constructorilor sumele cuvenite pentru lucrările realizate în avans. Să nu uităm că nu ar fi prima oară când acest scenariu s-ar putea repeta, fiind o altă dovadă a „capacității” manageriale și administrative de la nivelul PMB.

În concluzie, Asociația Metrou Ușor solicită imperativ Primăriei Municipiului București modificarea urgentă a planului propus pentru pasajul „Doamna Ghica”, prin prevederea unui spațiu pentru linia de tramvai rapid pe relația Pipera-Pantelimon (cu extinderi ulterioare spre cartierele Titan și Berceni), dacă nu chiar construirea liniei de tramvai propriu-zise, măcar în zona pasajului. În caz contrar, PMB va arunca definitiv la coșul de gunoi banii publici investiți deja în ultimii ani în celelalte obiective de infrastructură din București ce au legătura cu pasajul „Doamna Ghica” – pasajul Nicolae Grigorescu și pasajul din zona Delfinului/Baicului.



Foto: mobilitate.eu

2.144 Vizualizări

2 thoughts on “Asociația „Metrou Ușor” – Proiectul Pasajul Doamna Ghica nu include linia de tramvai prevăzută în PMUD București Ilfov 2016-2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *