Suedia – Green Cargo incepe să opereze cu locomotivele Transmontana echipate cu ETCS pe coridorul Bothnia

Suedia - Green Cargo anunță incepe să opereze cu locomotivele Transmontana echipate cu ETCS pe coridorul Bothnia

Green Cargo anunță autorizarea de funcționarea in regim cu ETCS a primelor 6 locomotive Softronic Transmontana livrate cu acest sistem, unitățile Mb 4011 – Mb 4016. Astfel, compania spune că se deschide calea pentru utilizarea acestora pe mult mai multe coridoare feroviare, începând operațiunea pe coridorul Botnia, unde nu pot opera locomotive fără ETCS. Recent, compania a anunțat începerea comenzilor din cadrul acordului pentru 100 de locomotive, fiind lansată o primă comandă fermă de două unități, urmând în funcție de fonduri, să fie semnate constant contracte pentru loturi de 2-6 locomotive.

Coridorul Bothnia (suedeza: Botniabanan) este o linie de cale ferată de mare viteză din nordul Suediei. Ruta lungă de 190 km (120 mile), de la aeroportul Höga Kusten, unde se conectează la linia Ådalen, prin Örnsköldsvik la Umeå, a fost deschisă în 2010 și trenurilor li se permite să circule cu viteze de până la 250 km/h (155 mph). Linia este destinată exclusiv trenurilor și locomotivelor echipate cu ETCS.

Construcția a fost realizată de Botniabanan AB, o companie deținută în proporție de 91% de guvernul suedez și 9% de municipalitățile din Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling și Umeå. Lucrările la linie au început în 1999. După finalizarea acesteia în 2010, linia a fost închiriată Administrației Feroviare Suedeze. Când Botniabanan AB își va recupera investiția (estimată la 2050), dreptul de proprietate asupra liniei va trece către Administrația Feroviară. Bugetul de construcție a fost de 15 miliarde SEK.

Se intenționează ca Linia Bothnia să concureze cu transportul rutier pe ruta europeană E4, care este un drum principal care transportă un trafic intens de marfă, dar cu toate acestea, deoarece linia folosește sistemul de semnalizare ETCS-ERTMS, pe care majoritatea operatorilor din Suedia nu îl folosește, relativ puțini operatori de trenuri de marfă au investit în tehnologia ERTMS pentru locomotivele lor. Asocierea Softronic – Green Cargo fiind de anul acesta printre operatorii care circulă aici.

Foto&info: Green Cargo/ Swedish Rail Administration1.324 Vizualizări

2 thoughts on “Suedia – Green Cargo incepe să opereze cu locomotivele Transmontana echipate cu ETCS pe coridorul Bothnia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *