Sistemul Positive Train Control din SUA: Detalii și principii de funcționare

Sistemul Positive Train Control din SUA: Detalii și principii de funcționare

Căile ferate americane pun în aplicare sistemul Positive Train Control (PTC), un cadru tehnologic care aduce industria feroviară de peste ocean într-o nouă eră. Scopul proiectului este realizarea unui sistem care funcționează perfect, traversând continentul de la un capăt la altul fără a pune probleme operării trenurilor. PTC sincronizează echipamentele de la diferiți producători și schimbă modul în care o întreagă industrie funcționează.

PTC este proiectat pentru a preveni anumite accidente cauzate de factorii umani. Reglementările federale prevăd că tehnologia trebuie să prevină patru tipuri majore de accidente de tren:
• coliziuni tren-tren,
• deraierea datorită depășirii vitezei,
• operarea unui tren printr-un comutator într-o poziție nesigură;
• intrarea neautorizată în zonele de lucru active.

Sistemul previne aceste accidente prin avertizarea mai întâi a echipajului de tren și, în cazul în care nu răspund, preluând controlul pentru a opri trenul înainte ca un incident să poată apărea. PTC nu împiedică accidentele legate de echipamentele rupte, defectele structurii șinelor sau situațiile în care mașinile sau oamenii se află pe șine.

Cheia pentru PTC este conectivitatea între toate echipamentele implicate în operarea unui tren. Într-o epocă în care oamenii transportă în buzunar centre de date de dimensiuni mici, adică telefoanele inteligente, este greu de imaginat o rețea care necesită un nivel mai ridicat de conectivitate decât există deja. Rețelele GPS sau celulare par a fi alegerile evidente pentru a conecta PTC, dar nu sunt suficient de precise și de fiabile. Pentru a face PTC să opereze eficient, căile ferate din S.U.A. au trebuit să creeze un nou sistem de comunicații construit pe o tehnologie veche, dar extrem de fiabilă: radio. Union Pacific și alte câteva companii s-au reunit pentru a stabili o frecvență comună care să nu interfereze cu alte operațiuni radio. Toate cele companii feroviare mari din America de Nord gestionează acum și operează spectrul de frecvențe radio în conformitate cu reglementările Comisiei federale de comunicații printr-o entitate numită PTC220, LLC.

Tehnic, PTC este un sistem de control al trenurilor bazat pe procesoare/comunicare, conceput pentru a preveni accidentele de tren. Cu excepțiile și excluderile limitate PTC trebuie instalat și pus în aplicare pe liniile principale de cale ferată de clasa I (linii cu peste 5 milioane de tone brute anual) cu mărfuri de orice toxicitate sau inhalantă (PIH / TIH), materiale periculoase; și, pe liniile principale ale căilor ferate pe care se efectuează operațiuni de transport călători intercity sau operatori de navete regulat programate. În prezent, se estimează că aceasta va echivala cu aproximativ 96.000 de km de cale și va implica aproximativ 20.000 de locomotive.Tehnologia PTC este capabilă să controleze automat vitezele și mișcările trenului în cazul în care un operator de tren nu va lua măsurile adecvate pentru condițiile în curs. De exemplu, PTC poate impune trenului să se oprească înainte de a trece printr-un semnal care indică o indicație sau înainte de a se înscrie pe un aparat de cale greșit comutat, evitând astfel o eventuală coliziune.

Foto&info: Union Pacific/ Federal Railroad Administration (FRA)

1.042 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *