Plasser&Theurer: Stabilizarea dinamică a tipurilor de linii noi în laborator

Plasser&Theurer: Stabilizarea dinamică a tipurilor de linii noi în laborator

În teza sa de doctorat, Sophie Feurig se concentrează pe o analiză detaliată a stabilizării dinamice a liniilor în laborator. O înțelegere aprofundată a comportamentului sistemului de cale ferată cu balast nu declanșează doar entuziasmul său. Un film de prezentare există pe siteul Plasser & Theurer.

Catedra și Institutul de Construcții Rutiere, Feroviare și Aeroporturi de la Universitatea Tehnică din München (TUM) este cea mai bună adresă pentru analize de laborator bine fundamentate, cu relevanță practică pe cale permanentă. Atunci când vizitează instituția, devine evident, imediat, unde se află pasiunea sa: pe linie ca o rută de transport a prezentului și viitorului. Profesorul Stephan Freudenstein, șeful Institutului și Dr.-Ing. Walter Stahl, șeful adjunct al Institutului, cu întreaga lor echipă exudă această atitudine a unității. Numeroase activități de cercetare din cadrul unității de testare arată complexitatea ingineriei rutelor de trafic.

Pentru proiectul de cercetare DynlaTrack, Plasser & Theurer a decis să folosească această pasiune și know-how despre linie și componentele sale. Scopul colaborării cu TUM este de a ține seama de condițiile schimbătoare în întreținerea infrastructurii feroviare și de a prezenta subiectul academic într-o teză de doctorat. Cercetarea se concentrează pe modul în care noile tipuri de linii cu componente elastice suplimentare influențează comportamentul sistemului de cale balastată și modul în care tehnologiile mașinilor din Stabilizatorul de cale dinamic (DTS) optimizează rezultatele muncii.
Plasser&Theurer: Stabilizarea dinamică a tipurilor de linii noi în laborator
Proiectul de cercetare DynlaTrack, inițiat de Plasser & Theurer, se axează pe cele trei tipuri de traversă cu cele mai frecvente tipuri de prinderi standard utilizate la Deutsche Bahn: traverse de beton precomprimat de tip B70, B90 și B07So. Acestea nu au numai o geometrie diferită, ci, în combinație cu prinderile de cale ferată respective, și proprietăți elastice diferite. La traversa de beton B07So, elasticitatea suplimentară este introdusă în sistem datorită unei plăcuțe de plastic pe partea inferioară a traversei. Această elasticitate are, printre altele, un impact deosebit de pozitiv asupra distribuției sarcinii și, prin urmare, un efect de reducere a uzurii asupra balastului de cale.

Răbdarea, rigoarea și, mai presus de toate, persistența sunt caracteristicile necesare managerului de proiect de cercetare atunci când se instalează experimentele. Sophie Feurig este persoana ideală pentru asta. Lucrează cu diligență în teza de doctorat și, în cadrul acestui proiect, se concentrează pe stabilizarea dinamică a traseului.

Una dintre provocările care simulează realitatea în laborator este faptul că DTS călătorește pe șine cu viteză constantă. Deoarece acest lucru nu este posibil pentru a fi simulat în experimentul de laborator, Sophie Feurig emulează o rampă de impact prin controlul parametrilor mașinii, care corespunde exact impactului unui traseu DTS pe o linie, măsurată anterior în practică de Institutul de Șosea și construcția de aerodromuri.
Plasser&Theurer: Stabilizarea dinamică a tipurilor de linii noi în laborator
Tehnologia cuprinzătoare a senzorilor înregistrează deformări, accelerații și expansiune. Între fazele de testare individuale, rezistența traversei laterale este măsurată și documentată. Înainte de testele efectuate în laborator, s-au efectuat teste și măsurători extinse pe câmpul real pentru a putea proiecta configurația testului cu toate influențele sale interacționabile cât mai realist posibil. Înainte de fiecare variație a parametrilor căii, pista de încercare din laborator trebuie readusă la starea sa de referință. De fiecare dată când se face acest lucru, se adaugă un balast nou și se stabilește geometria corectă a liniei, așa cum este în practică; balastul sub traverse este apoi presat. Acest efort este necesar pentru a asigura aceleași condiții pentru fiecare variație a parametrilor.

Ca partener de proiect al companiei Plasser & Theurer, expertul în infrastructură Samir Omerović lucrează la un model numeric de simulare pentru a completa testele de laborator. Folosind Metoda Discrete Element (DEM) și tehnologia modernă a calculatoarelor, el este capabil să reproducă materialul de balast eterogen cu structura sa discontinuă a particulelor. Constatările din aplicații practice și din laborator servesc drept calibrare pentru modelul său computational. Institutul de Constructii Rutiere, Feroviare si Aeroporturi efectueaza, de asemenea, calcule de simulare ca baza si pentru validarea rezultatelor testelor. Această procedură deschide o perspectivă mai aprofundată asupra unei reconstrucții simulate a experimentului de laborator.
Analiza detaliată a rezultatelor are un mare potențial: cercetarea de bază oferă o înțelegere a complexității pistei în superstructura de balast elastic. Datorită noilor materiale și impactului lor asupra parametrilor de lucru, capacitățile acestei infrastructuri se extind constant.


Info: Plasser & Theurer

984 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *