Prezentare: Tramvaiele Siemens ULF din Oradea au împlinit 10 ani

Prezentare: Tramvaiele Siemens ULF din Oradea au împlinit 10 ani

24 aprilie 2008 a adus în Oradea tramvaiul Siemens ULF cu numărul de inventar #50, primul dintr-o serie de 10 unități, 50-59, achiziționate de la firma Siemens. Tramvaiele nu numai că au fost primele unități moderne din România, dar au adus și o înfrățire a orașului Oradea cu Viena, acest tip de tramvai fiind construit până la momentul Oradea, exclusiv pentru Viena. În total în perioada 1995-2009 au fost construite 340 de unități, dintre care 10 au sosit la Oradea, restul fiind livrate în Viena. Tramvaiele au fost construite în varianta de 24,2 metri (versiunea prezentă la Oradea) și varianta de 35,3 metri, de mare capacitate, în număr de 200 de bucăți. La data construcției tramvaiul a venit cu o tehnologie unică, rămasă unică și la ora actuală, pentru ca podeaua vagonului să fie cât mai coborâtă, ULF – Ultra Low Floor, patentată de Siemens. Tramvaiele sunt dotate cu aer condiționat și toate facilitățile pentru pasageri, în timp ce cabina de conducere este una total ergonomică, pentru a oferi cele mai bune condiții de control și vizibilitate din partea manipulantului.

Prezentare: Tramvaiele Siemens ULF din Oradea au împlinit 10 ani

Revenind la cele 10 tramvaie din Oradea, am avut ocazia să le utilizez de câteva ori pe an începând cu 2012, iar singurele diferențe sunt ușoarele uzuri (normale pentru orice vehicul de transport public) în salonul călătorilor. Întreținerea impecabilă de care au parte în depoul și exploatarea OTL Oradea se vede din toate punctele de vedere. Personalul din depoul OTL lucrează constant pentru efectuarea tuturor reviziilor și operațiunilor necesare pentru menținerea la cele mai înalte standarde a modernelor vagoane Siemens ULF (dar și a modelelor mai vechi aflate în parcul OTL, pe care le vom prezenta în alt material). Pentru că mare lucru nu ar mai fi de spus, atașez în primul rând o galerie foto cu tramvaiul #50, la peste 10 ani de exploatare pe traseele din Oradea, aflat în pauza dintre ture în depoul OTL. Cu această ocazie mulțumim conducerii OTL pentru aprobarea de realizare a documentării foto în depou.

În continuare câteva imagini cu tramvaiele pe străzile din Oradea, în exploatare, unele având reclame temporare. Din discuțiile avute cu mai mulți localnici, tramvaiele Siemens ULF sunt foarte apreciate în special pentru podeaua coborâtă, prin urmare accesibilitate ridicată, și pentru aerul condiționat din salon, care este foarte eficient.





In final și fișa tehnică oficială a Siemens.

Prezentare: Tramvaiele Siemens ULF din Oradea au împlinit 10 ani

Foto: Andrei Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *