STB SA obligată de instanță să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pascani

Reportaj: Depoul STB Militari sărbătorește 45 de ani de activitate în așteptarea noilor tramvaie

STB SA este obligată de instanță să semneze contractul și să achiziționeze cele 40 de tramvaie noi licitate în 2020. STB SA și Primăria Capitalei au lansat în septembrie 2019 licitația pentru ” Tramvaie noi din gama de 18 m cu podea total coborata” , în valoare de 769 milioane de lei. Pe data de 13.12.2019 a fost încheiată perioada de depunere a ofertelor, acestea fiind depuse de Astra Vagoane Arad (în asociere cu CRRC) și Electroputere VFU Pașcani, în final în 2020 contractul fiind atribuit Electroputere VFU Pascani. Tramvaiele la momentul licitației au fost achiziționate pentru înlocuirea vechilor tramvaie Tatra T4R pe liniile cu capacitate redusă de transport.

Totuși, din cauza problemelor bugetare, STB SA a decis să suspende finalizarea procedurii, adică semnarea contractului și achiziția lotului de 40 de tramvaie. A urmat o serie de procese între STB SA și Electroputere VFU Pascani, iar săptămâna aceasta a fost dată soluționarea finală de către Judecătoria Sectorului 1.

Astfel, decizia în ultimul proces, este vorba de o decizie finală, este urmmătoarea:
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu Decizia nr. 359/C5/75 din data de 19.02.2021 pronunţată de CNSC, definitivă prin Decizia civilă nr. 969/20.04.2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, pentru obligaţia de a finaliza procedura de atribuire a contractului de achiziţie sectorială, având ca obiect Tramvaie noi din gama 18m cu podea total coborata, la care se adaugă orice accesorii, actualizări ?i cheltuieli de executare silită ar putea rezulta sau calcula în cursul executării silite. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 17.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 17.02.2022
Contractul prevede „Achizitie Tramvaie noi din gama de 18 m cu podea total coborata cu livrarea a 40 buc. tramvai si posibilitatea incheierii unui act aditional de prelungire a valabilitatii maxim pana in 2024 si de suplimentare a cantitatii cu pana la maxim 60 de buc. Valoarea estimata aferenta pentru 40 buc tramvaie este de 307.600.000 RON fara TVA. In cazul suplimentarii cu pana la maxim 60 buc. tramvaie (respectiv cu suma de 461.400.000 RON fara TVA), valoarea estimata maxima totala devine 769.000.000 RON faraTVA.”

Noile tramvaie vor avea podeaua total coborâtă și vor fi echipate cu boghiuri pivotante cu osii fixe sau false. Vagoanele vor avea viteza constructivă de 70 km/h și o durată de viață fără reparație generală de 8 ani, cu durata generală de viață de minim 15 ani.

Garanția tramvaielor va fi după cum urmează:
– garanţia funcţionarii (“FULL WARRANTY”) fără defectiuni a tramvaiului este de minim 24 de luni sau minim 120.000 km de la data încheierii procesului verbal de recepţie pentru tramvai în ansamblu şi toate componentele acestuia;
– pentru garniturile de frana este de minim 80.000 km;
– pentru patinele pantografului este de minim 30.000 km;
– pentru scule si piese de schimb (lotul de prima dotare) este de 24 de luni de la livrare.

Contractantul se obligă să livreze primul tramvai în termen de maxim 12 luni de la semnarea Contractului. După livrare Contractantul se obligă, în maxim 3 luni, să realizeze omologarea tehnica de tip a tramvaiului cap de serie, la Entitatea Contractantă, pe cheltuiala sa, pe baza standardului de firmă de produs şi a cerinţelor şi reglementărilor legale în vigoare în România la data semnării Contractului.

Foto: mobilitate.eu2.150 Vizualizări

2 thoughts on “STB SA obligată de instanță să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere VFU Pascani

  1. De ar retrage tatrele astea odată din circulație…este o bătaie de joc cu ce se întâmpla cu ele in 19,se înghesuie lumea in stațiile de pe la Dristor atunci când sosește un astfel de tramvai in statii.Vreo șansă sa le vedem scoase curand din 19???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *