Railbots reprezintă dronele de cale ferată care vor schimba modul de lucru în mentenanța rețelelor feroviare

Railbots reprezintă dronele de cale ferată care vor schimba modul de lucru în mentenanța rețelelor feroviare

Poate o mică flotă de drone să asigure siguranța și fiabilitatea căilor ferate și, în același timp, să ajute operatorii feroviari să economisească miliarde de euro în fiecare an? Acesta este viitorul foarte probabil al aplicării capabilităților de astăzi ale drone de a se asigura că milioane de kilometri de linii de cale ferată și de infrastructură din întreaga lume sunt în siguranță pentru pasageri și transport de marfă pe bază de date obținute non-stop.

Dronele sunt deja utilizate pentru a examina liniile electrice de înaltă tensiune. Dronele ar putea face exact același lucru pentru a inspecta liniile de cale ferată și alte aspecte vitale ale infrastructurii feroviare, cum ar fi alinierea liniilor și a punctelor de comutare. Cu cât pot fi inspectate mai regulat, cu atât siguranța, fiabilitatea și performanța vor fi îmbunătățite. Costurile vor fi reduse și operațiunile vor fi mai eficiente în toate domeniile.

Avantajele includ economii uriașe în ceea ce privește costurile de întreținere și o mai bună protecție a siguranței personalului feroviar. Se estimează că numai căile ferate europene cheltuiesc aproximativ 20 de miliarde de euro pe an pentru întreținere, inclusiv trimiterea personalului de întreținere, deseori noaptea, pentru inspectarea și repararea infrastructurii feroviare. Aceasta poate fi o operațiune periculoasă care ar putea fi evitată, cu ajutorul unor drone care să susțină eforturile echipajelor.

Prin integrarea tehnologiilor de vârf ale companiei Thales, inclusiv a senzorilor avansați și a senzorilor infraroșii, dronele ar putea să înceapă să furnizeze servicii de mare valoare pentru căile ferate, să detecteze crăpăturile pe șină sau defectele comutatoarelor, înainte ca acestea să poată provoca orice întrerupere sau pericol pentru siguranță.

Pentru a îndeplini aceste sarcini, dronele de cale ferată nu trebuie să zboare deasupra liniilor. În prezent, se lucrează la conceptul de Railbots, drondele de cale ferată ale viitorului. Ei se vor deplasa pe traseul din fața trenului și vor fi programați să ruleze autonom. Prin conectivitate și inteligență artificială, ei vor trimite în timp real informația și analiza oricăror anomalii pe care le-au detectat.

Dar adevărata revoluție va fi aceea de a folosi aceste Railbots pentru a ajuta trenurile să devină mai autonome. Dronele foarte mici, cu senzori avansați și AI, care călătoresc în fața trenului, ar putea să-l ghideze ca un copilot. Cu abilitatea lor de a vedea înainte, ar putea semnala orice problemă sau obstacol, inclusiv la trecerile rutiere, astfel încât trenurile de viteză să poată reacționa la timp.Foto: Network Rail
Info: THALES

997 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *