Primarul municipiului Brașov dorește un studiu pentru reintroducerea tramvaiului în oraș

Într-un interviu pentru Agerpres, noul primar al municipiului Brașov anunță că dorește realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea reintroducerii transportului cu tramvaiul în municipiu, la 14 ani de la desființarea acestuia. Nou primar dorește să urmeze trendul european care merge pe reintroducerea sistemelor de tramvai și metrou ușor în orașe care l-au abandonat în trecut. Redăm afirmația acestuia din cadrul interviului pentru Agerpres.

AGERPRES: Aţi lansat ideea reintroducerii tramvaiului, care spuneaţi că se discută în spaţiul public. Chiar credeţi că este o soluţie viabilă?

Allen Coliban: Nu pot să vă spun dacă este viabil sau nu, pentru că, la acest subiect, răspunsul ar trebui să fie un studiu de fezabilitate. Dar important este că avem acest gen de discuţii. Mă uit la ce se întâmplă în alte oraşe şi există suficiente oraşe europene care au optat pentru reintroducerea acestuia după ani de când îl desfiinţaseră, şi mă refer de exemplu la Nantes. Pentru că pe de o parte tehnologia a evoluat şi nu mai vorbim de cea pe care o ştiam, că trepidau blocurile şi câteodată mai şi sărea de pe şine. Vorbim despre tehnologii fonoabsorbante şi împotriva vibraţiilor, care permit rularea la acelaşi nivel cu traficul auto şi care sunt adaptate problemelor pe care vechile oraşe le prezintă. În Elveţia, la Berna, există tramvai şi circulă fără nicio problemă. Tramvaiul este recomandabil la un anumit număr de persoane şi un anumit tip de trafic, teoretic, pe nişte axe importante ale oraşului şi vine să completeze transportul public.

Ideea că nu facem tramvai pentru că băgăm troleibuze electrice nu este neapărat corectă, pentru că vorbim de un cu totul alt volum de trafic pe care tramvaiul poate să-l gestioneze. Am văzut şi lucruri fanteziste în dezbatere, de exemplu, cum ar fi să facem un metrou. Nu vom avea metrou la Braşov, dar dacă ne gândim la nişte direcţii pe care tramvaiul se deplasează, acesta ar putea să suplinească într-un mod mulţumitor metroul, alături de transportul feroviar, pentru zona metropolitană. Însă nu este o discuţie pe următorii patru ani.Foto: mobilitate.eu

3.650 Vizualizări

1 thought on “Primarul municipiului Brașov dorește un studiu pentru reintroducerea tramvaiului în oraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *