Prezentare: Tramvaiul Astra Imperio construit la Arad cu licență Siemens cucerește România

Lansat în anul 2011, tramvaiul Imperio este primul tramvai modern construit de o companie privată în România, singurul producător de tramvaie noi fiind uzina STB-URAC din București care produce tramvaiul Bucur LF exclusiv pentru parcul STB din anul 2007. Astfel, pionier în domeniul feroviar, Astra Arad a profitat de experiența colaborărilor externe, exemplu fiind asamblarea automotoarelor Siemens Desiro, pentru a lansa un proiect de realizare a unui tramvai modern, construit cu licența unei firme de renume în domeniu, aleasă fiind compania Siemens. Astfel, a luat naștere modernul Astra-Siemens Imperio, un tramvai cu podea total coborâtă, ce este produs la uzinele din Arad, având la baza platforma Siemens Combino. Cu un design adaptat local, Astra construiește caroseriile, acestea fiind echipate cu sistemele de motorizare, comandă și tracțiune livrate direct de Siemens.

Compania din Arad, deși cu un început puțin promițător, cu doar 6 vagoane livrate în Arad în cursul anului 2014, a reușit să cucerească piața din România luând fața marilor producători internaționali, cu o ofertă calitate-preț, ce a corespuns cu mai multe licitații din țară. Astfel, pe lângă cele 6 tramvaie livrate în anul 2014, Astra Arad compania a câștigat licitații pentru livrarea a 44 de tramvaie la Cluj Napoca și Oradea, proiect pentru care deja Siemens Mobility a anunțat lansarea livrării echipamentelor electronice si de tractiune. Mai mult, Astra Arad este singurul ofertant al licitației pentru 28 de tramvaie noi în Arad, evaluarea ofertei va dura maxim până la data de 07.08.2019, urmând ca toamna să aducă finalizarea procedurii și semnarea contractului. Deci un total de 72 de tramvaie Imperio ar fi de livrat în următorii ani, în paralel cu licitația de tramvaie noi câștigată la Galați, unde Astra Arad este de asemenea câștigătoare, urmând să livreze 18 tramvaie, aici fiind vorba de modelul produs local, Astra Autentic, un tramvai produs în totalitate de Astra Arad, cu echipamente de tracțiune livrate de firma ICPE-SAERP București, un pionier al sistemelor de acționare și tracțiune pentru vehicule electrice în România (totuși nu există o confirmare 100% sigură legată de livrarea modelului Autentic la Galați).

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a lansat licitații pentru un amplu proiect de achiziție de troleibuze, tramvaie și autobuze electrice destinate municipiilor din România, licitații la care există posibilitatea ca Astra Arad să oferteze cu modelul Imperio. MDRAP, în parteneriat cu orașele România, și cu sprijinul JASPERS, implementează un proiect comun pentru achiziția de material rulant modern cu zero emisii pentru îmbunătățirea transportului public urban și facilitarea tranziției de paradigmă în direcția mobilității urbane durabile. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Proiectul vizează exclusiv reînnoirea materialului rulant, la tramvaie după cum urmează, existând astfel o piață deschisă pentru ofertele Astra Arad cu modele Imperio sau Autentic:
A. Tramvaie de cca. 30 m: 16 bucăți;
B. Tramvaie de cca. 25 m: 17 bucăți;
C. Tramvaie de cca. 18 m: (62 bucăți total);
C1. Tramvaie unidirecționale cca 18m: 49 bucăți;
C2. Tramvaie bidirecționale cca 18m: 13 bucăți.

Dar, marea provocare pentru Astra Arad, poate nu cu modelul Imperio, a venit de la București, unde concurează la oferte cu turcii de la Durmzalar, pentru a livra 100 de tramvaie noi, participând în parteneriat cu chinezii de la CRRC Sifang, deci nu există încă o poziție a companiei legată de modelul de tramvai cu care a ofertat.

Revenind la modernul Imperio, tramvaiul prezentat și implementat până în prezent este compus din 3 module având posibilitatea de realizare în până la 6 module, cu o capacitate de până la 300 călători. Tramvaiul are podeaua total coborâtă, este echipat cu aer condiționat și toate facilitățile unui tramvai modern, având de asemenea un consum de energie redus datorită eficienței sistemului de tracțiune și a numeroaselor tehnologii de recuperare a energiei electrice. Designul general al tramvaiului este unul ergonomic și plăcut, fără geometrii exagerate sau interior încărcat și înghesuit, deși podeaua este total coborâtă. Mai departe prezentăm o serie de imagini din timpul prezentării tramvaiului la București, dar și cu modele de caroserie în timpul asamblării.

Prezentare: Tramvaiul Astra Imperio construit la Arad cu licență Siemens cucerește România

EXTERIORUL TRAMVAIULUI ASTRA IMPERIO





INTERIORUL TRAMVAIULUI ASTRA IMPERIO

CABINA TRAMVAIULUI ASTRA IMPERIO

TRAMVAIE ASTRA IMPERIO IN EXPLOATARE LA ARAD

,

Foto: mobilitate.eu

16.680 Vizualizări

3 thoughts on “Prezentare: Tramvaiul Astra Imperio construit la Arad cu licență Siemens cucerește România

  1. frumoase rau!
    DAR sper sa invete autoritatile sa ceara camere care sa prinda orice colt al autovehiculelor, IAR mecanicii/soferii sa inspecteze autobuzul/tramvaiul, la capat de traseu. Daca apar mazgalituri, se cauta pe camera rapid si vinovatul sa fie identificat si chemat sa curete, impreuna cu parintii. Daca nu se poate, atunci sa plateasca pentru inlocuirea acelei piese.

    Deja apar „taguri” in partea din spate a autobuzelor noi. Este trist. Nu le meritam.
    Daca ai deschidere la autoritati (primarii, primari, ministerul transporturilor), propune-le sa faca legile astea care sa protejeze autovehiculele. Dau semnatura, daca e nevoie de semnaturi. Ma dispera sa vad bataia de joc a „cetateanului european”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *