PMB și TPBI nu fac nimic pentru a reduce cele minim două luni de transport public perturbat pentru lucrări care se puteau realiza noaptea și in weekend pe Vasile Milea

PMB și TPBI nu fac nimic pentru a reduce cele minim două luni de transport public perturbat pentru lucrări care se puteau realiza noaptea și in weekend pe Vasile Milea

Deja istorica lucrare de modernizare a căii de rulare pe cei 1,1 km ai bulevardului Vasile Milea intră intr-o nouă etapă care nu face decât să perturbeze traficul și transportul public în zonele Drumul Taberei și Militari, mai ales după ce TPBI, fără vreo legătură directă cu șantierul, vrea să reducă drastic parcul de autobuze pe cea mai importantă linie din cartierul Militari, 336. Conform informațiilor mobilitate.eu, constructorul a solicitat închiderea traseelor de troleibuz până în jurul datei de 22 mai 2022, dată care probabil nu se va respecta dacă ținem cont de istoricul de întârzieri al proiectelor de infrastructură din București și nu numai.

Mobilitate.eu face apel atât la PMB cât și la TPBI pentru luarea măsurilor necesare în vederea reducerii timpului de finalizare al acestei lucrări, fiind vorba de unul din cele mai importante tronsoane de tramvai din oraș, care acum afectează și toate traseele de troleibuze din cartierul Drumul Taberei, precum și traficul pe principalul bulevard de ieșire spre autostrada A1 și vestul țării.

Legat de reducerea parcului liniei 336, timpul minim de așteptare va fi la oră de vârf de 10-11 minute iar înafara orei de vârf ar putea ajunge și la 20 de minute, timp pierdut în condițiile proaste de așteptare de la terminalul Complex Apusului unde nu exista bănci, refugii, iar spațiun de așteptare este o parcare permanentă. Mai mult, autobuzele stau închide până la ora plecării, indiferent dacă afara este frig, cald, ploua sau ninge. Prezetăm imagini de aseară cu condițiile în care se așteatpă autobuzele liniei 336 la terminalul Apusului, unde dacă se va reduce parcul, timpul de așteptare va fi și mai lung.

Deși lucrarea contractual, încă din momentul licitației are un termen de realizare de 12 luni, oricine, specialist sau nespecialist poate vedea că termenul este aberant de lung, pentru cei 1,1 km de cale de rulare, care nu implică lucrări complexe la intersecții cu alte linii de tramvai, incrucișări, exproprieri sau alte motive care ar putea justifica un asemenea termen. Ca exemplu, linia 41, o lucrare de o complexitate mult mai mare, cu tot cu terminale, pe aproximativ 10 km de linie, a fost modernizată și transformată în metrou ușor în aproximativ 12 luni, dintre care traseul a fost închis total doar 8 luni. Apoi ca alte exemple, tronsoane intregi au fost modernizate in termene de maxim 2 ani, printre care intreg tronsonul Bulevardul Timisoara – Preciziei, Soseaua Progresului, Soseaua Giurgiului, Mihai Bravu, Soseaua Oltenitei, toate cu lungimi de minim 5 km și lucrări complexe la intersectii si aparate de cale.
In același timp, toate autoritățile par nemișcate în intervenții și luarea unor decizii de grăbire și eficientizare a lucrărilor prin acte adiționale și plata constructorului mai rapid, pentru a putea scurta lucrarea până cel târziu pe 1 mai. Pe teren, monitorizând constant lucrările, se lucrează cu puține utilaje, puțini muncitori, iar programul este unul normal, fară prelungiri după orele serii sau lucru de noapte, total incredibil pentru o lucrare care practic blocheaza inelul principal al orasului și mai nou toate liniile de troleibuz din Cartierul Drumul Taberei. Înafară de comunicările TPBI și STB SA legate de devieri și modificări de trasee, nu vedem vreo actualizare sau comunicat din partea PMB sau TPBI, instituții direct afectate de lucrări, care să spună de ce nu sunt luate măsuri pentru reducerea timpului de finalizare și poate chiar scuze pentru cetățenii afectați de perturbări.

Revenind la situația din teren, am fost pe 11.03.2022 pentru a vedea ce s-a schimbat. Surprinzător evoluția cea mai bună este în zona rețelei de contact, stâlpii noi fiind montați pe aproape toată distanța. În același timp, motivul pentru care constructorul vrea să închidă traficul peste două luni ține de montarea cablurilor care traversează șoseaua și care vor susține atât rețeaua de troleibuz cât și rețeaua de tramvai, dar lucrările cu siguranță nu se vor face pe timp de zi, mai ales în condițiile de trafic ale zonei. Astfel, rămâne un mister de ce nu se închide circulația troleibuzelor doar în zilele de weekend și mai ales de ce experții din primărie nu caută soluții de reducere a acestei blocări.

Ca lucrări la calea de rulare, condițiile de temperatură nu permit momentan turnarea betonului, dar se putea lucra permanent la montarea șinelor pe poziție, iar când temperaturile permit se putea betona, doar ca pe teren nu este așa, de la începutul anului nu au mai fost montate șine, singura lucrare majoră fiind betonarea unui tronson dinspre Bulevardul Iuliu Maniu. În rest s-a lucrat cu greu la pregătirea bazei terasamentului care acum este compactată până la limita proiectului, intrarea pe Bulevardul Timișoara.

PMB și TPBI nu fac nimic pentru a reduce cele minim două luni de transport public perturbat pentru lucrări care se puteau realiza noaptea și in weekend pe Vasile Milea

PMB și TPBI nu fac nimic pentru a reduce cele minim două luni de transport public perturbat pentru lucrări care se puteau realiza noaptea și in weekend pe Vasile Milea

În zona dintre Bulevardul Iuliu Maniu și OMV s-a lucrat la betonarea primei părți de linie în intersecția cu Iuliu Maniu, dar și aici lucrarea merge deosebit de greu, fiind perturbată atât de unele rețele edilitare cât și de ritmul greoi al întregului proiect. A început montarea amortizoarelor de cauciuc pentru turnarea stratului final de beton și au fost aduse bordurile și o parte din materialele necesare construcției noilor peroane din stația Bulevardul Iuliu Maniu.

Foto: mobilitate.eu1.474 Vizualizări

3 thoughts on “PMB și TPBI nu fac nimic pentru a reduce cele minim două luni de transport public perturbat pentru lucrări care se puteau realiza noaptea și in weekend pe Vasile Milea

  1. Problema aici nu este neaparat Swietelsky cat este PMB. Cata vreme cel mai probabil Mucusorul asteapta sa fie livrat primul Imperio ca sa se afiseze in fata presei si in fata idolatrilor lui de pe FB, e de asteptat ca graficul de executie sa fie foarte lejer, cu atat mai mult cata vreme poate pentru Swietelsky valoarea totala a lucrarii sa valoreze bani de seminte in raport cu ce au ei pe CF.

  2. O decizie proasta cu reducere parcului la linia 336 cine a luat-o sa și asume răspunderea pentru sute de călători care vor face reclamații.

  3. Azi,pe Dudești erau mai mulți inși cu veste portocaliu si galbene care masurau,numărau dalele si se uitau la linii,undeva în dreptul policlinicii vitan.Pareau la pas pe linia de tramvai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *