Ministerul Transporturilor propune derogarea drepturilor la compensații în cazul întârzierilor sau a accidentelor feroviare până în anul 2024

Ministerul Transporturilor propune derogarea drepturilor la compensații în cazul întârzierilor sau a accidentelor feroviare până în anul 2024

Ministerul Transporturilor a lansat dezbaterea publică pentru un proiect ce prevede modificarea derogării legate de drepturile călătorilor din transportul feroviar la compensații și despăgubiri financiare din partea operatorilor feroviari în cazul de incidente și întârzieri. Proiectul modifică termenele reglementările impuse de art. 15 – 17 din Regulamentul (CE) nr. 1371/2007. Astfel, proiectul stabilește derogările de la aplicarea dispoziţiilor din Regulamentul (CE) nr. 1371/2007 pentru perioada 03 decembrie 2019 – 03 decembrie 2024. Consultarea publică lansată de Ministerul Transporturilor poate fi consultată aici.

Conform justificărilor din proiectul propus „Acordarea acestor derogări pentru următorii 5 ani este imperios necesară, devenind foarte dificil de asigurat nivelul de regularitate impus de art. 15 – 17 din Regulamentul (CE) nr. 1371/2007, despăgubirile şi compensaţiile pentru întârzieri producând pagube financiare semnificative operatorilor feroviari ca urmare a stării deficitare a infrastructurii feroviare, pentru care gestionarul de infrastructură nu poate fi tras la răspundere.

Deşi în perioada 2014 – 2019 s-au facut demersuri în privinţa creșterii calității serviciilor feroviare prin măsuri organizatorice și investiționale, reînnoirea derogărilor pentru următorii 5 ani este necesară în vederea obținerii unor compensații adecvate pentru serviciul public şi pentru asigurarea sumelor necesare respectării standardelor minime de calitate a serviciilor prin reînnoirea/modernizarea parcului de material rulant, modernizarea sistemelor de informare a călătorilor, dotări pentru persoane cu mobilitate redusă la nivelul staţiilor de cale ferată, etc.

Toate aceste măsuri implică un efort investiţional pe următoarea perioadă de 5 ani, care nu poate fi realizat într-un timp scurt de acţionariatele întreprinderilor de transport feroviar de călători şi ale gestionarului de infrastructură. Astfel, susţinerea sistemului feroviar în perioada 03.12.2019 – 03.12.2024 pentru asigurarea investiţiilor necesare pentru respectarea tuturor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1371/2007, este esenţială.

Neîndeplinirea tuturor prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1371/2007 de către aceste companii peste 5 ani atrage după sine sancțiuni de tip „infringement” asupra României, mult mai greu de evitat pe termen scurt.

State mult mai avansate din punct de vedere economic acordă toate aceste derogări posibile. De asmenea, și Republica Bulgaria a înțeles că trebuie să susțină sistemul feroviar în perioada rămasă la dispoziție. Din această cauză, susţinem punctul de vedere privind necesitatea reînnoii, pentru următorii 5 ani a tuturor derogărilor permise de Regulamentul CE nr. 1371/2007.”Foto: Mobilitate.eu

1.603 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *