Ministerul Transporturilor lansează primele lucrări de creștere a vitezei la 120 km/h pe magistralele vechi ale CFR parte a planului de lucru pe tronsoanele care nu intră în marile proiecte de modernizare

Ministerul Transporturilor lansează primele lucrări de creștere a vitezei la 120 km/h pe magistralele vechi ale CFR parte a planului de lucru pe tronsoanele care nu intră în marile proiecte de modernizare

Astăzi, în prezența Ministrului Transporturilor și Infrastructurii au fost semnate cele două contracte de lucrări pentru reînnoirea infrastructurii feroviare între Buzău – Făurei (firul II), unde viteza de circulație va crește de la 30 de km/h la 120 km/h, transmite CFR SA.

– Valoarea contractelor: 41,7 mil. lei fără TVA
– Sursa de finanțare: Bugetul de Stat
– Durata contractului: 180 de zile (de la emiterea ordinului de începere)

Lucrările de reînnoire a infrastructurii feroviare se vor executa prin ȋnlocuirea la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametrii tehnici proiectați, pe segmentul feroviar Buzău – Buzău Sud – Cilibia – Făurei (38,6 km), de la km 129+016 la km 167+700 (firul II), și au drept scop creșterea vitezei de circulaţie a trenurilor de călători de la 30 km/h la 120 km/oră.

În prezent durata călătoriei unui tren Interregio între Buzău și Făurei (firul I) este de 41-45 de minute, iar după finalizarea lucrărilor pe firul II, trenurile Interregio vor circula cu viteza maximă de 120 km/h și vor parcurge cei aproximativ 40 km în 27 de minute.

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, prin programul de investiții implementat și derulat pe secția de cale ferată Buzău – Buzău Sud – Cilibia – Făurei (firul II), pe o lungime totală de 38,6 km, contribuie astfel la dezvoltarea infrastructurii feroviare prin îmbunătăţirea calităţii transportului și sporirea vitezei de circulaţie la 120 km/h pentru trenurile de călători, dar și la dezvoltarea relațiilor comerciale zonale cu operatorii de transport, transportul feroviar fiind astăzi nu doar cel mai ecologic mod de transport, dar și o variantă rapidă și sigură atât pentru traficul de călători, cât și pentru cel de marfă.

Ministrul transporturilor, Cătălin Drulă a menționat că „Am explicat în mod repetat că dincolo de modernizările masive pe coridoarele europene, proiecte-gigant de miliarde de euro cu timpi de implementare de ani de zile, dar care au impact pe doar câteva sute de km de rețea, TREBUIE SĂ REÎNNOIM miile de kilometri de cale ferată degradată cu restricții de viteză.

Astfel de lucrări, ca pe Buzău-Făurei, ar trebui să desfășurăm pe mii de km de rețea. Sunt relativ ieftine, rapide și cu câștig enorme. Pentru asta, ne trebuie finanțare. De aceea m-am luptat, la începutul anului, ca în legea bugetului de stat de anul acesta la capitolul „Întreținerea infrastructurii feroviare” să avem un plus de 200 de milioane de lei.

Acești 200 de milioane de lei de la bugetul de stat merg exact în astfel de lucrări de ȋnlocuire la rând a elementelor suprastructurii căii, pentru ridicarea restricţiei de viteză şi aducerea liniei ȋn parametrii proiectați ai liniilor.

Anul acesta va fi un record de linie reînnoită prin înlocuire la rând. Dar ținta noastră ca țară, în anii următori, trebuie să fie de cel puțin 10 ori mai mare.
Va trebui să creștem semnificativ aceste alocări de la an la an, să ajungem să discutăm de lucrări de reînnoire în valoare de miliarde de lei anual, pentru a putea aduce în anii următori calea ferată în zona decenței.

M-am luptat să avem o axă în PNRR pentru astfel de lucrări și mă voi lupta să ni se aloce și din bugetul de stat bani mai mulți în anii următori.”Foto: mobilitate.eu

972 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *