Liniile 41 și 32 sunt primele linii importante de tramvai ale STB în care se poate achita călătoria cu cardul în tot parcul circulant

Liniile 41 și 32 sunt primele linii importante de tramvai ale STB pe care se poate achita călătoria cu cardul în tot parcul circulant

STB SA a demarat în urmă cu două săptămâni operațiunea de montare a noului model de validator dual pe un număr de 700 de vehicule din seriile vechi. Noile validatoare vor fi montate pe tot parcul de tramvaie, cu excepția tramvaielor Tatra, pe autobuzele Mercedes Citaro Euro 4, și pe troleibuzele Irisbus Citelis și Ikarus 415T. Până în prezent, validatoare de acest tip erau instalate doar în 66 de tramvaie, 400 de autobuze Otokar și 130 de autobuze Mercedes Hibrid.

Montajul a demarat pe parcul de tramvaie al depoului Bucureștii Noi, urmat de parcul de tramvaie al depoului Alexandria, astfel, liniile 41 si 32, dar și secundarele 3, 24, 45 au tot parcul format din tramvaie cu validatoare smart montate. Primul tramvai pe care a fost montat este vagonul CH PPC #224 iesit din reparatie capitala cu modernizarea salonulu, repartizat depoului Bucurestii Noi. De asemenea din partea depoului Alexandria partial sunt montate pe parcul liniei 25. În următoarea perioadă montajul se va muta la restul depourilor de tramvaie. Liniile 41 și 32 vor fi de asemenea primele modernizate cu tramvaiele Astra Imperio care vor ajunge în București în scurt timp.
Avantajele implementării validatoarelor smart sunt multiple, începând cu transformarea digitală a modului de plată a călătoriei cu ajutorul dispozitivelor mobile sau smartwatch cu NFC, dar și prin cardurile bancare contactless. Astfel, plata călătoriei se face direct la validator, fără a mai fi necesară deplasarea la un centru de vânzare. Vehiculele echipate cu acest tip de validator vor fi semnalizate cu stickere informative în exterior, în dreptul ușii unde este montat validatorul și în interior. Pentru accesibilitate, în cazul tramvaielor cu podea coborâtă, validatorul smart este instalat în zona prevăzută cu rampă de acces.

“Fără costuri suplimentare pentru călători, validarea directă cu cardul bancar în vehicule arată că viitorul transportului public este definit de transformarea digitală, automatizarea, investițiile în materialul rulant și în infrastructură, astfel încât împreună cu resursa umană de calitate, beneficiile transportului public să fie cele dorite de către utilizatori”, a declarat Adrian CRIȚ, Directorul General al Societății de Transport București STB SA.

Foto: mobilitate.eu

Începând cu 3 mai 2022, Mobilitate.eu a lansat Platforma de comunicare Mobilitate.eu, unde puteti vedea noutati in timp real despre proiectele de infrastructura si mobilitate din România și din afară și vă puteți inscrie pentru a discuta pe baza acestora și puteti contribui cu informatii despre orice tema de interes din domeniul mobilitatii. Inscrierea si calitatea de membru sunt gratuite si nelimitate, singura conditie fiind respectarea unui regulament simplu si usor de parcurs.1.651 Vizualizări

3 thoughts on “Liniile 41 și 32 sunt primele linii importante de tramvai ale STB în care se poate achita călătoria cu cardul în tot parcul circulant

  1. Nu am inteles niciodata, cum știe urmatorul autobuz sau tramvai ca sunt in cele 90 de minute valabile daca platesc folsind cardul bancar? Se trimit datele catre un server instant si se actualizează la toate taxatoarele?

  2. Este necesar ca pe toate sa existe posibilitatea de incarcare a cardului. Sa poti incarca cardul din vehicul, nu sa achiti 3 lei la fiecare transbordare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *