Knorr Bremse dezvoltă cuplarea automată digitală pentru trenurile de marfă ce va fi implementată în toată Europa până în 2030

Knorr Bremse dezvoltă sistemul de cuplare automată digitală pentru trenurile de marfă care va fi implementa în toată Europa până în 2030

Knorr-Bremse dezvoltă un portofoliu de cuple pentru a face transportul feroviar și mai eficient și mai flexibil. În ceea ce privește dispozitivul de cuplare automată digitală (DAC) pentru trenurile de marfă, compania își concentrează resursele pe producerea primelor prototipuri, care vor fi apoi optimizate pentru producția de serie până la începutul fazei de modernizare planificată la mijlocul deceniului. În ceea ce privește portofoliul Knorr-Bremse de cuple pentru trenuri de pasageri, compania se află într-un stadiu avansat de validare, extinzând gama de opțiuni modulare și intensificând instalațiile de producție.

Dr. Jürgen Wilder, membru al Comitetului executiv al Knorr-Bremse AG și responsabil pentru divizia Sisteme de vehicule feroviare, prezintă situația după cum urmează: „Pe baza tonelor pe kilometru, calea ferată este modul de transport cu cele mai scăzute emisii de carbon. Dar pentru a construi coloana vertebrală a unui sistem de manipulare a mărfurilor ecologic și a deveni competitiv cu alte moduri de transport, este esențial să investim în noi tehnologii și să le implementăm în industrie. Considerăm cuplajul automat digital ca o pârghie cheie pentru aducerea transportului feroviar de marfă în era digitală. Dacă voința politică de a sprijini acest proiect uriaș continuă și procesul de modernizare a vagoanelor de marfă va începe în a doua jumătate a acestui deceniu, credem că vom fi în poziția de a deveni un furnizor lider de DAC-uri și multe alte sisteme de automatizare pentru industria de transport feroviar de marfă.”

Knorr-Bremse dezvoltă DAC în conformitate cu calendarul prevăzut în Programul european de livrare a DAC (EDDP). Foaia de parcurs de la prototipul inițial până la modernizarea la scară largă planificată a nu mai mult de 500.000 de vagoane de marfă și aproximativ 17.000 de locomotive în întreaga Europă este considerată ca fiind extrem de provocatoare. Decizia recentă la nivelul UE de a opta pentru un sistem de cuplare Scharfenberg a validat din nou strategia de dezvoltare a Knorr-Bremse: „Know-how-ul nostru aprofundat în domeniul ingineriei, relațiile comerciale de lungă durată cu producătorii și operatorii, expertiza în producție și rețeaua de companii locale formează toate o bază solidă pentru a aduce cu succes DAC-ul nostru pe piață și pentru a-l lansa”, confirmă dr. Nicolas Lange, președintele Consiliului de administrație al Knorr-Bremse Rail Vehicle Systems. „Cu condiția ca factorii relevanți să se îmbunătățească în ritmul actual, credem că există o șansă realistă de a finaliza această migrare ambițioasă către DAC până în 2030.”

Knorr-Bremse proiectează DAC pentru a acționa ca piesa centrală a ceea ce va fi, în viitor, un tren de marfă complet digitalizat. În prezent, vagoanele de marfă și locomotivele sunt întotdeauna cuplate manual; in afara de cuplajele mecanice, singura alta legatura intre ele este conducta de transport de aer comprimat pentru sistemele de franare. DAC, pe de altă parte, va găzdui o cale dedicată împreună cu linii de date și electrice care alimentează întregul tren de marfăm, ceea ce va fi o premieră mondială. Aceasta înseamnă că, pe lângă furnizarea de DAC-uri pentru vagoane de marfă și DAC-uri hibride pentru locomotive, Knorr-Bremse va putea oferi un pachet de opțiuni inovatoare de automatizare pentru trenurile digitale de marfă. Un sistem de frânare electropneumatic (EP), testarea automată a frânelor, servicii de date și comunicații, un sistem inteligent de management al energiei, întreținere bazată pe condiții (CBM) și securitate cibernetică sunt printre numeroasele aplicații viitoare pe care operatorii le-ar putea alege în funcție de nevoile lor.

Având în vedere expertiza tehnologică și experiența de industrializare a companiei, Knorr-Bremse consideră că este într-o poziție perfectă pentru a aduce o contribuție semnificativă la satisfacerea cererii ridicate a pieței pentru cuple. În același timp, este necesar un efort comun din partea întregului sector feroviar pentru a asigura succesul lansării DAC. În consecință, în calitate de membru al EDDP și Shift2Rail, Knorr-Bremse lucrează cu alte companii pentru a promova lansarea DAC în toată Europa. Producătorii și operatorii europeni convin asupra specificațiilor comune și strategiilor de migrare, iar prototipurile DAC de la jucători individuali au fost deja testate pe teren, ca parte a proiectului DAC4EU al EDDP. Pe baza acestei lucrări, s-a luat recent o decizie de adoptare a unui cuplaj de tip Scharfenberg, una dintre cele patru variante de testare. DAC-ul Knorr-Bremse este deja echivalent cu acest tip de cuplaj.

Pe lângă beneficiile sale transformatoare pentru transportul feroviar de marfă, cum ar fi eficientizarea proceselor de asamblare și expediere a trenurilor, lansarea universală a DAC reprezintă o accelerare a campaniei de echipare a flotelor de trenuri de marfă cu sisteme digitale de automatizare. Tocmai interacțiunea trenurilor automate cu sistemul european de control al trenurilor (ETCS) (instalat pe locomotive) și infrastructura de cale va contribui la creșterea capacității în întreaga rețea feroviară, făcând posibil transportul durabil de cantități și mai mari de marfă. Numai prin combinarea tuturor acestor inițiative de eficiență va fi posibilă îndeplinirea obiectivului UE: transportul a 30% din totalul mărfurilor pe calea ferată până în 2030.

Foto&info: Knorr Bremse459 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *