Germania – Alstom și DB testează timp de 4 luni primul tren cu baterii în operare cu călători

Germania - Alstom și DB testează primul tren cu baterii în operare comercială

Alstom și Deutsche Bahn (DB), în cooperare cu Baden-Württemberg și Bavaria, vor deschide luni un nou capitol în operațiunile feroviare ecologice, când introduc primul tren cu baterii complet autorizat de Alstom în serviciu cu pasageri la bord. Începând cu 24 ianuarie, unitatea electrică multiplă cu baterie (BEMU) va începe serviciul cu pasageri în Baden-Württemberg și în Bavaria începând cu 5 februarie. DB va opera vehiculul cu emisii reduse cu filiala sa regională de transport DB Regio. Operațiunea de testare se va desfășura până la începutul lunii mai 2022.

„Unitățile alternative sunt viitorul mobilității, iar soluțiile noastre cuprinzătoare vor permite un transport feroviar mai durabil în Germania”, explică Müslüm Yakisan, Președintele Regiunii DACH la Alstom. „Din 2016, lucrăm împreună pentru a dezvolta o tehnologie eficientă și rentabilă a bateriilor pentru a acoperi golurile neelectrificate din rețeaua feroviară germană. Testarea cu pasageri ne va permite să culegem date valoroase și să demonstrăm viabilitatea soluției noastre.”

„Deutsche Bahn vrea să fie neutră din punct de vedere climatic până în 2040, iar acest prim tren cu baterie în serviciul cu pasageri reprezintă următorul mare pas către trenuri fără emisii în transportul regional al Germaniei”, spune Dr. Jörg Sandvoss, CEO DB Regio. „Cu acest test, DB Regio dorește să câștige experiență practică pentru a stăpâni aceste tehnologii viitoare în operare și întreținere. Operațiunea de probă oferă noi cunoștințe tehnice și operaționale în manipularea acestei tehnologii inovatoare de acționare ecologice.”

Din 2016, Alstom dezvoltă trenul electric cu baterii împreună cu Universitatea Tehnică din Berlin și cu sprijinul Organizației Naționale pentru Tehnologia Hidrogenului și Pilelor de Combustie și finanțare din partea Ministerului Federal pentru Digital și Transport. Proiectul se dorește a fi o soluție durabilă pentru rețeaua feroviară a Germaniei, unde un total de 450 de linii sunt operate exclusiv cu trenuri diesel. Transmisiile alternative permit o funcționare eficientă și fără emisii, iar acest test de aproape patru luni pe rutele cu pasageri din Bavaria și Baden-Württemberg este următorul pas către decarbonatarea transportului feroviar german. În viitor, această tehnologie BEMU va fi aplicată platformei Alstom Coradia.

În zilele lucrătoare, trenul alimentat cu baterii va circula în Baden-Württemberg pe linia Stuttgart – Horb și sâmbăta și duminica, pe linia Pleinfeld – Gunzenhausen din Districtul Lacurilor Franconia. Acest mod de operare va maximiza kilometrajul trenului în timp ce testează o varietate de profiluri de rută și scenarii de încărcare a bateriei. În timp ce în Baden-Württemberg încărcarea are loc în timpul călătoriei pe sectoarele electrificate, în Bavaria încărcarea poate avea loc numai la stațiile de destinație și de plecare electrificate, deoarece ruta dintre ele nu este electrificată. DB Regio va opera trenul în Baden-Württemberg și Bavaria. Partenerii de proiect asociați sunt Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg (NVBW) și Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG).

În timp ce trenurile cu hidrogen Alstom sunt optimizate pentru rute mai lungi, BEMU-urile Alstom sunt potrivite pentru rute mai scurte sau linii cu secțiuni neelectrificate operate anterior cu trenuri diesel. Conexiunile directe între secțiunile de rețea electrificate și neelectrificate sunt acum posibile și pot fi operate fără emisii, fără a fi nevoie de electrificare suplimentară, scurtând timpul de călătorie între oraș și regiuni.

Foto&info: Alstom348 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *