ARF pregateste lansarea licitatiilor pentru 62 pentru rame electrice regio și pentru 11 EMU de lung parcurs cu sisteme de tracțiune alternativă

A fost publicată lista preliminară a canditaților din transportul public și feroviar la Public Transport Innovation Awards

ARF transmite în prezentul comunicat de presă că se continuă propriile proiecte legate de materialul rulant, prin deschiderea mai multor proceduri de achiziție de noi vehicule, cu scopul reînnoirii parcului de material rulant al operatorilor din România.

Prima dintre aceste proceduri va fi lansată la începutul lunii februarie 2022 – achiziția de rame electrice de scurt parcurs, destinate traficului regional și suburban. Consultarea de piață a fost lansată în data de 13 ianuarie și se va încheia la finalul lunii curente. Fiind o achiziție divizată în loturi, acestea pot fi considerate drept pachete independente, drept pentru care, furnizorii pot transmite oferte doar pentru unul sau două dintre loturi, nefiind obligați să oferteze rame pentru toate cele trei loturi.

Totodată, ARF va lansa în câteva zile un anunț de consultare de piață cu privire la achiziția de 11 unități electrice multiple de lung parcurs (RE-IR) cu sisteme de tracțiune alternativă – pe hidrogen (RE-H) și baterii (RE-B). Furnizorii vor fi responsabili nu doar pentru livrarea ramelor, dar și pentru organizarea mentenanței, iar cotația de preț va include alimentarea cu energie, inclusiv stațiile de încărcare, indiferent de sursa de combustibil. Acest proiect va fi finanțat prin PNRR.

Aceeași sursă de finanțare va fi utilizată și pentru achiziția de rame electrice pe hidrogen (RE-H), procedură care va se va lansa și ea la începutul lunii februarie. Ulterior, ARF va demara și achiziția de locomotive electrice.

ARF mai anunță că astăzi, 18 ianuarie 2022, s-au reluat întâlnirile dintre conducerea Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) și reprezentanții producătorilor și reparatorilor de material rulant.

Printre participanți s-au numărat reprezentanți ai: ABB, Alstom, Atelierele CFR Grivița SA, CAF, Hitachi, Novatech, Pesa, Reloc, CFR SCRL Brașov, Siemens Mobility, Türasaş, Clevenso, AAR.
Tema principală a ședinței a fost prezentarea proiectelor ARF cu relevanță pentru industrie. Unul din acestea se referă la modernizarea parcului de material rulant a operatorilor de transport feroviar de călători de pe piața din România. Implicarea ARF în acest proiect se va concretiza prin realizarea unui studiu de fezabilitate, pentru identificarea tipului de material rulant, a nevoilor de reparații și intervenții, ce va fi aprobat de Guvern. În acest sens, ARF va organiza și o consultare de piață, oferind un caiet de sarcini cu linii generale pentru a obține o estimare a costurilor implicate în gestionarea acestui proiect, care va fi finanțat atât din fonduri europene, cât și de la bugetul de stat. Operatorii de transport feroviar vor fi cei care vor organiza licitațiile și vor elabora documentația aferentă.

Foto: Mobilitate.eu396 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *