Prezentare: Solaris Bus introduce în premieră globală modelul Solaris Urbino 12 hydrogen și noul design Solaris Urbino 12 electric

Solaris Bus introduce în premieră globală modelul Solaris Urbino 12 hydrogen și noul design Solaris Urbino 12 electric

La UITP Global Public Transport Summit 2019, organizat la Stockholm, Solaris Bus prezintă două vehicule cu emisii zero. Solaris Urbino 12 hydrogen, care își celebrează premiera mondială, completează oferta electromotive a producătorului. Cel de-al doilea vehicul este binecunoscutul Solaris Urbino 12 electric în cel mai nou design, caracteristic pentru toate vehiculele noi de la Bolechowo din ianuarie anul acesta.

Solaris Urbino 12 hydrogen
Solaris a fost unul dintre primii producători de autobuze electrice care și-a direcționat eforturile de cercetare și dezvoltare către transmisiile electrice. Aproape un deceniu după premiera primului model electric, Solaris își completează acum gama de autobuze cu emisii zero cu Solaris Urbino 12 hydrogen, în care hidrogenul este transformat în energie electrică alimentată direct în transmisia vehiculului. Tehnologia hidrogenului utilizată pentru generarea de energie va permite autobuzelor să circule distanțe și mai lungi complet fără emisii.

Autobuzele pe bază de hidrogen vor permite crearea unui portofoliu de autobuze complementar fără emisii, datorită căruia Solaris va fi pregătit pentru provocările actuale și diversele nevoi ale clienților în ceea ce privește gama, flexibilitatea și operabilitatea vehiculelor. Producătorul consideră că dezvoltarea tuturor ramurilor de electromobilitate, fie autobuzele cu baterii, troleibuzele sau vehiculele alimentate cu hidrogen, care ar trebui să se desfășoare în sinergie și acest proces este indispensabil pentru asigurarea unui transport durabil al viitorului. Prin urmare, autobuzele cu motor pe bază de hidrogen ale Solaris nu vor constitui o competiție pentru autobuze sau modele de serie Trollino. Dimpotrivă: aceste tehnologii se vor completa perfect și toate vor beneficia de progresul tehnologic al transmisiilor electrice și al componentelor acestora.

Avantajele hidrogenului ca sursă de energie sunt indiscutabile. Datorită densității sale, acest element poate constitui o sursă de energie curată pentru vehicule și le poate permite să acopere o distanță de până la câteva sute de kilometri. Având în vedere faptul că hidrogenul poate fi produs din apă în procesul de electroliză, avem o sursă de energie cu adevărat curată. Este, de asemenea, o soluție perfectă pentru operatorii care au acces la hidrogenul derivat din surse regenerabile sau din procesele industriale. Utilizând electroliza inversă, celulele de combustibil pe bază de hidrogen sunt relativ mici și generează energie în timpul funcționării vehiculului. De aceea, acestea reprezintă o soluție ideală atunci când trebuie asigurată o gamă lungă de acționare. Reumplerea cu hidrogen nu durează prea mult și este destul de convenabilă, fără să se deosebească în esență de reumplerea unui vehicul cu motorină.
Solaris Bus introduce în premieră globală modelul Solaris Urbino 12 hydrogen și noul design Solaris Urbino 12 electric
Solaris și-a câștigat prima experiență în domeniul hidrogenului atunci când a proiectat vehicule cu baterii care utilizează celulele de combustie drept extenders. În cadrul inițiativei JIVE, Solaris a livrat două autobuze electrice Urbino 18,75 în Hamburg și 10 troleibuze cu agenți de extindere pe bază de hidrogen pentru Riga. Acum, producătorul face pașii următori spre progres, prezentând la UITP Global Public Transport Summit 2019 modelul Solaris Urbino 12 hydrogen, un autobuz complet fără emisii.

Solaris Urbino 12 hydrogen este echipat cu o celulă de combustibil de ultimă oră care acționează ca o centrală pe bază de hidrogen la bordul vehiculului. Datorită utilizării tehnologiei avansate, autobuzul va fi capabil să acopere până la 350 km pe o singură alimentare. Într-o celulă de combustie cu hidrogen, energia electrică este generată într-un proces numit electroliză inversă și apoi transmis direct la transmisie. Produsele unice ale reacției chimice care apar în celula de combustibil sunt căldura și aburul. În consecință, vehiculul nu generează nicio substanță nocivă.

Un set de celule de combustibil de 60 kW a fost utilizat în autobuzele Solaris Urbino 12 hydrogen. În ansamblu, sistemul de hidrogen conține și dispozitive auxiliare, responsabile, de exemplu, pentru alimentarea cu gaz și oxigen la o presiune adecvată, pentru recircularea resursei care nu a fost consumată și, de asemenea, pentru menținerea unei temperaturi adecvate și stabile a celulele de combustie în timpul funcționării.

Noutatea portofoliului Solaris va fi echipată și cu o mică baterie de tracțiune Solaris High Power, care va susține celula de combustibil ori de câte ori cererea de energie este cea mai mare. Bateria este umplută cu energie derivată din hidrogen și prin frânarea regenerativă, deși este posibilă și reîncărcarea acesteia cu ajutorul unei prize de tip plug-in. Completarea transmisiei este o axă cu motoare electrice integrate.

În ceea ce privește tehnologia de stocare a hidrogenului, Solaris Urbino 12 hydrogen prezintă soluții de vârf. Elementul chimic este comprimat în formă gazoasă, la o presiune de 350 atmosfere, în 5 rezervoare de generație nouă, amplasate de-a lungul acoperișului autobuzului. Datorită utilizării rezervoarelor de hidrogen de tip 4, inginerii Biroului Tehnic Solaris au reușit să reducă masa cilindrilor cu cca. 20% comparativ cu parametrii modelului anterior. Setul de rezervoare compozite, plasate longitudinal deasupra primei axe a vehiculului, permite o capacitate de stocare a hidrogenului de 36,8 kg. O supapă multifuncțională este instalată la capătul fiecărui rezervor; această supapă include o serie de elemente de siguranță: o supapă solenoidală, o supapă de siguranță activată de temperatură ridicată și o supapă de suprasarcină care întrerupe fluxul de hidrogen în cazul pierderii de izolare a sistemului.

Pentru a reduce la maximum consumul de energie, vehiculul va dispune de un sistem de climatizare cu o pompă de căldură CO₂ care permite utilizarea căldurii reziduale din celula de combustie. Această soluție garantează o eficiență foarte ridicată și permite creșterea și mai mult a gamei de acționare a vehiculului.

Solaris Urbino 12 hydrogen, în mod excepțional ecologic, este rezultatul investițiilor consistente ale producătorului în mijloace de transport cu emisii zero. Autobuzul cu celula de combustibil pe bază de hidrogen oferă toate avantajele unei transmisii electrice, cum ar fi emisia redusă de zgomot și vibrațiile minime, dar asigură mai ales o lipsă totală de emisii de substanțe nocive la locul de operare. Vehiculele cu tehnologie de hidrogen se remarcă, de asemenea, datorită autonomiei crescute și timpului scurt necesar pentru reumplere.

Solaris Urbino 12 electric cu un nou design
În doar opt ani de la debutul primului său autobuz electric, Solaris a livrat sau primit comenzi pentru aproape 600 de vehicule din partea clienților din 17 țări. La UITP Global Public Transport Summit 2019, producătorul polonez prezintă vehicule cu emisii zero care se bazează pe experiența a peste 15 milioane de kilometri acoperite de autobuzele sale. Cele mai recente soluții tehnologice privind încălzirea, răcirea și sistemul de direcție au fost proiectate pentru a ajuta la reducerea consumului de energie.
Solaris Bus introduce în premieră globală modelul Solaris Urbino 12 hydrogen și noul design Solaris Urbino 12 electric
Solaris Urbino 12 electric prezentat la Summitul UITP pentru transportul public global 2019 este alcătuit din două motoare electrice cu o putere maximă de 125 kW fiecare, instalate pe axa de acționare. Energia necesară pentru propulsarea acestora este stocată în bateriile Solaris High Energy cu o capacitate totală de 240 kWh. Versiunea vehiculului prezentată la târg poate fi încărcată utilizând un încărcător extern staționar sau un încărcător (34kW) la bord, fără a fi necesară instalarea unei infrastructuri suplimentare. Autobuzul prezentat are 28 de locuri pentru pasageri, dintre care 12 sunt accesibile de la podea coborâtă. Autobuzul electric Solaris Urbino 12 a fost premiat cu autobuzul de oraș al titlului de an în concursul „Autobuzul anului 2017”. Din ianuarie 2019, un nou standard de design se aplică tuturor vehiculelor din familiile Urbino și Trollino.


Foto&info: Solaris

3.614 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *