Studiu: Siemens îndeamnă orașele să planifice rapid sosirea vehiculelor autonome și a mobilității electrice

Cities in the Driving Seat – Connected and Autonomous Vehicles in Urban Development

Apariția vehiculelor conectate și autonome (connected and autonomous vehicles – CAV) are potențialul de a provoca schimbări majore și disruptive în orașele din întreaga lume, arată un raport lansat de Siemens. Raportul „Cities in the Driving Seat – Connected and Autonomous Vehicles in Urban Development” subliniază necesitatea ca orașele să planifice din timp și să abordeze problema într-un context mai larg al transformărilor de mobilitate. Lansat la Summit-ul mondial al orașelor din Singapore, studiul explorează interdependențele dintre dezvoltarea urbană, politicile de transport public, alimentarea cu energie electrică, poluarea și creșterea ponderii CAV în traficul urban. Lipsa planificării și a investițiilor în infrastructură ar putea crea efecte negative sociale, economice și de mediu, susțin autorii de la Centrul Global de Competențe al Siemens.
Puteți descărca „Cities in the Driving Seat – Connected and Autonomous Vehicles in Urban Developmentde” pe siteul Siemens. (.pdf, 4,71 MB)
„Vehiculele autonome trebuie să facă parte dintr-o transformare mai extinsă a zonelor urbane, iar orașele trebuie să se asigure că lucrează pentru a pune oamenii pe primul loc – și nu pentru mașini, sau riscăm să repetăm greșelile trecutului. Adoptarea de vehicule conectate și autonome și ar putea contribui la modelarea viitoarelor tendințe în domeniul schimbărilor climatice, al calității aerului, al sănătății publice și mai mult „, a declarat Pete Daw, directorul pentru dezvoltare urbană și mediu, Siemens Global Centre of Competence Cities.

„Orașele din scaunul de conducere – Autovehicule conectate și autonome în dezvoltarea urbană” („Cities in the Driving Seat – Connected and Autonomous Vehicles in Urban Development” ) oferă perspective asupra oportunităților și a riscurilor pentru orașele care se confruntă cu sosirea CAV. Studiul include piese de conducere gândite de experți din industrie care acoperă subiecte precum clima, sănătatea, accesibilitatea, designul și arhitectura. În plus, raportul descrie beneficiile-cheie și riscurile potențiale ale autovehiculelor autonome. De asemenea, analizează scenariile pentru adoptarea vehiculelor autonome care ilustrează modul în care rezultatele ar putea fi diferite semnificativ în funcție de modul în care sunt adoptate.

Potențialul pentru CAV de a aduce schimbări transformative este imens. Beneficiile includ:
– Călătorii pe prima și ultima mila care vor întări transportul public;
– Reducerea zgomotului, a poluării aerului și a emisiilor de gaze cu efect de seră;
– Scăderea numărului de decese și vătămări rutiere; anual 1,25 milioane de vieți sunt pierdute în întreaga lume din cauza coliziunilor rutiere, cu aproximativ 90% din aceste ciocniri rezultând din eroarea umană;
– Acces sporit la mobilitate pentru tineri, vârstnici, persoane cu deficiențe și marginalizate;
– Repopularea terenurilor utilizate în prezent pentru parcare și autostrăzi în spațiu verde, locuințe, școli, benzi de ciclism protejate etc.
– Creșterea eficienței și a siguranței prin conectarea și comunicarea vehiculelor cu infrastructura urbană

Cu toate acestea, fără politici și reglementări clare și atente, sosirea CAV ar putea avea consecințe negative, cum ar fi:
– Continuarea efectelor schimbărilor climatice în cazul în care CAV nu sunt reglementate pentru a avea un nivel scăzut sau zero cu emisii de carbon;
– Nu există o scădere a proprietății vehiculului dacă persoanele preferă propriul CAV în loc să adopte un sistem comun de transport;
– CAV-ul neutilizat poate cauza congestie și necesită spațiu de parcare inutil;
– Creșterea numărului de kilometri deplasați în cazul în care indivizii își modifică modul de mers de la mers pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public spre utilizarea CAV.



Pentru a maximiza beneficiile automatizării și a introducerii CAV, raportul recomandă valorificarea avansului a patru transformări în mod unison: automatizarea, electrificarea, conectivitatea digitală și mobilitatea partajată. Adoptarea transformărilor de mobilitate în izolare ar putea duce la rezultate negative sau ar putea diminua beneficiile potențiale. Studiul definește trei scenarii posibile pentru a ilustra modul în care rezultatele ar putea varia în funcție de viziunea și politicile pe care un oraș le pune în aplicare.
– Scenariul puternic al orașului presupune că mobilitatea comună devine normă, iar proprietatea privată a autoturismului scade, că spațiul de parcare este deblocat și modernizat ca școli, spitale și noi unități de locuit și că majoritatea vehiculelor sunt electrice și alimentate de rețele curate.
– Scenariul de tip „afacere obișnuită” oferă o perspectivă a mobilității viitoare, care nu este ghidată de o viziune coerentă sau de politici eficiente. Revoluțiile asumate în automatizarea și electrificarea autovehiculelor nu se ridică la scară, iar utilizarea privată rămâne normă, micul teren urban este deblocat și doar o mică parte din CAV sunt electrice.
– În scenariul CAV-ca-un-bun-bun, CAV rămâne o raritate exclusivă, proprietatea privată este norma, vehiculele partajate și călătoriile comune rămân un concept de nișă, iar utilizarea transportului public scade rapid în timp. Vehiculele promovează excursii individuale și încă utilizează motoare cu ardere internă, generând mai multe emisii de CO2 decât oricând.

Foto&info: Siemens – Cities in the Driving Seat – Connected and Autonomous Vehicles in Urban Development

930 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *