Reportaj: Muzeul Locomotivelor Dej a debutat oficial odată cu Noaptea Muzeelor 2019 (58 fotografii)

Reportaj: Muzeul Locomotivelor Dej a debutat oficial cu Noaptea Muzeelor 2019 (30 fotografii)

Inițiat încă dinainte de anul 2000, muzeul locomotivelor de la depoul Dej Triaj a devenit unul oficial, fiind înființat oficial și legal în luna octombrie 2018, după ce toate procedurile legale au fost parcurse, iar președintele României a semnat „Decretul privind promulgarea Legii pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor”. Odată cu acest pas important, muzeul va putea fi accesibil circuitelor turistice și va putea găzdui evenimente publice cu tematică feroviară, în timp ce noul statut va ajuta la obținerea mai ușoară a fondurilor necesare restaurării locomotivelor și a exponatelor cu valoare istorică.

Noaptea Muzeelor 2019 a adus lansarea oficială a noului muzeu, în cadrul unui eveniment derulat între orele 19.00 – 23.00 la care au participat mai multe sute de persoane, de la pasionați, vizitatori veniți din Dej și chiar din alte localități, un grup de pasionați ai transportului public sosit din Cluj Napoca, până la oficialitățile locale și reprezentanți ai CENAFER București. Printre cele mai importante personalități prezente enumerăm inițiatorul și susținătorul proiectului, deputatul Cornel Itu, directorul CENAFER București, Otoiu Marcel, precum și viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean. Evenimentul a fost sponsorizat din punct de vedere al promovării și sonorizării de către Magic Star Studio, cu susținerea domnului Blajan Vasile. Primăria Dej a pus la dispoziție două curse cu autobuze din zona centrală a orașului către depou, pentru a facilita transportul vizitatorilor.

Florin Nan, promotorul Muzeului Locomotivelor Dej, prezentand publicului istoria muzeului.
Florin Nan, promotorul proiectului, in primul vagon de muzeu, cu macheta locomotivei ASEA EA 007.

Inițiatorul și susținătorul proiectului, domnul Florin Nan, care lucrează la administrarea și restaurarea locomotivelor din cadrul muzeului încă de la începuturi, a fost gazda evenimentului, realizând o scurtă prezentare a celor mai importante locomotive aflate în muzeu, cea mai impresionantă fiind locomotiva 151.002, produsă în anul 1941 la uzinele Malaxa, cea mai puternică din România la acel moment, cu o putere de 2600 CP și capacitatea de a remorca peste 3000 de tone, au fost produse doar două unități, prima din anul 1939 explodând sub exploatarea URSS, unde a ajuns ca o compensație de război. De asemenea, locomotiva 231.050, Pacific, este un model ce a fost cel mai rapid al CFR, atingând viteze de până la 126 km/h, fiind restaurată în anul 1972 și expusă la Dej din anul 1998. În cadrul evenimentului a fost instalat un ecran pe care au rulat filme cu locomotive cu aburi și alte informații despre istoria feroviară.

Vizitatorii au putut viziona locomotivele cu aburi expuse în depou și chiar au putut urca în cabina locomotivei 1493, cel mai nou exponat al muzeului, expus și restaurat în anul 2018. Locomotiva 1493 a fost adusă din parcul depoului Sibiu, restaurată și expusă în Dej, aceasta fiind produsă în anul 1894 de Henschel Sohn Kassel. O altă locomotivă impresionantă prezentă în muzeul Dej este locomotiva prototip diesel-electrică DE241.001-002, produsă în anul 1938 de către Sulzer AG, fiind cea mai puternică locomotivă de acest tip construită la acea dată, fiind realizată pentru a crește puterea de transport pe secția Câmpina – Brașov. Are o putere de 2x2200CP, viteza maximă de 100 km/h și echipamente de la Brown Boveri – Baden si Henschel und Sohn – Kassel. Locomotiva a fost utilizată mai multe perioade pe post de generator de energie electrică, atât în zona București Grivița cât și în depoul Dej.

Un punct de atracție lansat în premieră este al doilea vagon muzeu, organizat într-un vagon restaurat, fabricat în anul 1918 la Ganz Budapesta, alături de primul vagon, restaurat și organizat începând cu 2012, un fost vagon poștal produs în anul 1913. Cele două vagoane găzduiesc o impresionantă colecție de piese și echipamente ale locomotivelor și ale materialului rulant feroviar, imagini istorice, cărți și documente cu tematică feroviară, precum și o serie de machete feroviare. În timpul expoziției au fost adunate mai multe machete confecționate în ultimii ani în Atelierul Andrei Marian, comandate de angajați ai depoului. Colecția de machete cuprinde primele locomotive electrice și diesel ale depoului Dej, reprezentate de EA 350 și DA 330.

O piesă mai specială a fost reprezentată de macheta locomotivei cu abur 230.198, realizată de un mare pasionat al locomotivelor cu abur, care a realizat de-a lungul vieții mai multe machete de locomotive de acest tip la Arad, decedat în urmă cu mai mulți ani, a cărui colecție s-a pierdut din păcate, urmașii acestuia nefiind implicați în această pasiune. Norocul machetei din imagine a fost descoperirea într-un târg de vechituri, fiind achiziționată la un preț foarte mic.

În final, evenimentul a fost un succes, deschizând astfel oficial Muzeul Locomotivelor din Dej, un loc care în viitorul apropiat vom vedea evenimente și schimbări interesante. Mobilitate.eu susține și promovează Muzeul Locomotivelor din Dej cu speranța că factorii de decizie vor asigura o evoluție pozitivă și vor susține promotorii proiectului.Foto: mobilitate.eu

6.540 Vizualizări

4 thoughts on “Reportaj: Muzeul Locomotivelor Dej a debutat oficial odată cu Noaptea Muzeelor 2019 (58 fotografii)

 1. Felicitari.
  Pare foarte bine organizat si cu foarte multe exponate. Imi propun sa ajung si eu, sa vad locomotivele. As cumpara si o macheta, daca ar fi disponibile. Eventual sa le vanda si online, ca sunt suficient de multi care nu pot ajunge, dar sunt sigur ca ar cumpara o macheta pentru a sustine un muzeu.

  De asemenea, sa speram ca oamenii vor invata sa viziteze muzeele (de orice fel) si in afara acestor nopti cu intrare libera. Pentru ca muzeele au nevoie de acesti bani din vanzarea biletelor.

 2. Dragă Domnule Nan,
  Urmează să particip în a doua jumătate a lunii aprilie 2020 la o conferință CTHS la Nantes și mi-am propus să fac o trecere în revistă a celor mai importante muzee și colecții tehnice din țară. Între acestea muzeele deschise pe locomotive (tracțiune feroviară) constituie un capitol aparte în prezentarea mea și mi-aș dori să am mai multe date despre muzeul de la Dej al cărui custode a înțeles că sunteți.
  Deci, aș apela la bunăvoința D-voastră și v-aș ruga să-mi transmiteți o istorie a muzeului, o scurtă biografie a D-voastră, o descriere a celor mai importante piese (locomotive) din muzeu, eventual pliante sau documentație pe care aș putea-o prezenta acolo pentru că va fi deschis și un stand al Casei Românești (La Maison Roumaine și Paris) și poate vizitatorii ar vrea să știe mai multe (+date de contact și adrese)
  Aștept cu încredere răspunsul D-voastră, timpul este relativ scurt, dacă aș avea mai mult timp aș veni personal să vă văd. Pot, la o adică, să rog un coleg de facultate, dejan la origini (Liviu Vaida) , acuma pensionar la Cluj, să treacă el dacă va fi nevoie. Cele mai bune urări de sănătate, mulțumire și spor în toate, Dr Mircea IVĂNOIU, tel. 0723655972

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *