Comisia Europeană a adoptat un pachet de măsuri pentru transporturi după limitările COVID-19

CFR SA modernizează infrastructura feroviară din Portul Constanța cu fonduri europene

Comisia Europeană a adoptat pe 29 aprilie un pachet de măsuri care vor oferi o scutire semnificativă sectorului transporturilor, prin rezolvarea problemelor practice, eliminarea sarcinilor administrative și sporirea flexibilității. Acest pachet include măsuri pentru susținerea sectoarelor aviației, feroviarului, maritimului, navigației interioare și drumurilor, asigurându-se că niciun jucător nu este lovit mai greu decât altul, întrucât întregul sector trece de la restricțiile de călătorie puse în timpul pandemiei coronavirusului. Propuneri suplimentare pot urma în săptămânile următoare.

Comisarul pentru transport, Adina Vălean, a declarat: „Propunerile de astăzi propun modalități concrete de a ușura operațiunile zilnice în sectorul transporturilor, în toate modurile. Acest lucru ar trebui să permită companiilor din sector să înceapă să se concentreze asupra recuperării lor atât de necesare.”

Măsurile introduse pentru protejarea sănătății publice au făcut dificilă pentru unii operatori de transport, persoane fizice și administrații naționale să îndeplinească anumite formalități cerute de legislația UE, precum reînnoirea licențelor. Prin urmare, toate modurile de transport vor beneficia de o propunere care să permită extinderea datei de valabilitate a anumitor certificate, licențe și alte autorizații. Anumite verificări periodice în transportul rutier, feroviar, pe căile navigabile interioare și securitatea maritimă vor fi, de asemenea, amânate temporar.

În ceea ce privește aviația, propunerea de salvare se adresează serviciilor de gestionare a solului – autorizarea prelungirii contractelor pentru a evita licitațiile complexe și permiterea concesiilor care vor împiedica blocarea aeroporturilor în cazul în care companiile de gestionare a solului falimentează. Propunerea modifică, de asemenea, regulile de licență pentru transportatorii aerieni temporar pentru a ușura problemele financiare legate de coronavirus.

O propunere de modificare a regulamentului privind tarifele portuare va oferi statelor membre și autorităților portuare flexibilitatea de a amâna, reduce sau ridica tarifele de infrastructură portuară pentru utilizatorii portuari, dacă doresc acest lucru. Acest lucru va oferi companiilor de transport maritim, inclusiv cele care operează feriboturile, o lichiditate atât de necesară.
În ceea ce privește calea ferată, Comisia își propune să prelungească cu trei luni termenul până la care unele state membre trebuie să transpună legislația UE privind siguranța și interoperabilitatea feroviară. Întârzierea va asigura sectorul claritatea juridică și își poate concentra timpul și resursele asupra recuperării coronavirusului.

De asemenea, Comisia a răspuns pozitiv la solicitările din 11 state membre de derogare temporară de la normele UE privind timpul de conducere și perioadele de odihnă pe care le-au instituit. Scutirea va oferi șoferilor flexibilitatea de care au nevoie pentru a menține mărfurile în mișcare în Europa, chiar dacă întâlnesc cozi la trecerea frontierei, acces redus la instalațiile de odihnă și sanitare de-a lungul rețelei. Alte nouă state membre au solicitat acum și o scutire temporară și vor primi o decizie pozitivă în săptămânile următoare.

Alte propuneri vor urma pachetulului, oferind o ușurare suplimentară sectorului transporturilor. Cu toate măsurile, de la cele care diminuează povara de reglementare la cele care reduc costurile, Comisia intenționează să se asigure că niciun jucător de piață nu trebuie să suporte mai mult decât partea sa corectă din povara creată de pandemie. Întregul sector al transporturilor din UE trebuie să iasă puternic din coronavirus pentru a ajuta economia să se miște din nou.Foto: mobilitate.eu

635 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *