Revista mobilitate.eu Nr. 4 08.07/10.08 2019 – Mobilitatea din România face pași mici spre normalitate și are nevoie de un impuls dat în special de interes
De la ultimul editorial unde aveam semne de optimism legate de mobilitatea în zona București – Ilfov, printre șinele liniei 41 și grinzile metalice de la Pasaj Ciurel, am continuat monitorizarea și prezentarea proiectelor și licitațiilor din mobilitate și transporturi. Pașii sunt mici dar putem spune că ne aflăm pe drumul cel bun, cu viteză mică, mult prea mică. Factorii politici și cei administrativi, ultimii legați tot de politic, trebuie să înțeleagă că dezvoltarea comunităților se face mai ales prin îmbunătățirea calității vieții sociale și urbane. Calitate a vieții legată aproape exclusiv de infrastructură, nu poți merge la capătul străzii să cumperi o pâine, cum nu poți merge de la Satu Mare la Constanța să faci plajă, dacă nu ai o infrastructură sigură și potrivită, singura diferență este doar scara de comparație. Luptele și ambițiile politice, corelate cu lipsa profesionalismului în realizarea caietelor de sarcini și a licitațiilor, pentru ca mai târziu acestea să fie anulate sau contestate ani de zile în instanță, stau la baza derulării greoaie a dezvoltării infrastructurii naționale. Banii din fonduri europene există, dar trebuie folosiți repede și în proiecte vitale. În ultima perioadă, CFR SA a lansat importante licitații pentru prima etapă a modernizării mai multor gări dar și a tronsoanelor de cale ferată Ploiești – Focșani – Iași – Frontieră. Dar, problemele din caietele de sarcini duc la anularea permanentă de licitații, unele la scurt timp după lansare, altele din cauza lipsei de ofertanți.
În perioadă pe care o discutăm, cu siguranță cele mai multe noutăți vin din București, unde, în următorul număr vom avea mai multe detalii despre evoluția lucrărilor la marile proiecte, în timp ce linia 41 este aproape gata de redeschidere. STB SA a reușit să se mobilizeze pentru a schimba șinele uzate și pentru a realiza lucrări destul de importante, profitând de închiderea traseului. Recent, mass-media a explodat după anunțul circulației pe o singură șină pe Podul Grant, deși tehnic, acesta era planul încă din luna iunie când a fost închis traseul, fiind așteptată finalizarea structurii metalice a podului Ciurel. Rămânând în zona capitalei, STB SA a scos în această perioadă primele din cele 46 de tramvaie CH PPC ce vor fi echipate cu aer condiționat în salonul călătorilor, sistemele fiind foarte eficiente, urmând de asemenea reluarea proiectului de construcție a noilor tramvaie Bucur LF. În prezent avem 16 tramvaie, STB SA dorind să continue proiectul în alt mod, lansând o licitație importantă prin care va fi realizat designul următoarei serii de tramvaie, incluzând livrarea licenței pentru acesta și a matrițelor și documentațiilor necesare construcției de serie.