Revista mobilitate.eu Nr.3 16.06/07.07 2019 – Mobilitatea din regiunea București – Ilfov pe drumul cel bun?

Revista mobilitate.eu Nr.3 16.06/07.07 2019 – Mobilitatea din regiunea București – Ilfov pe drumul cel bun

Numărul 3 al revistei mobilitate.eu vine cu un set de materiale și reportaje realizate împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADTPBI) lansează o serie de articole prin care este prezentată în detaliu activitatea ADTPBI, modul de lucru și oamenii care se ocupă de realizarea și punerea în practică a proiectelor pentru regiune. Directorul asociației, domnul Adrian Sorin Mihail, a explicat pas cu pas ce înseamnă ADTPBI și ce proiecte sunt în derulare și în plan pe termen lung si scurt. Dezvoltând ideile și sintetizând proiectele puse în practică până acum, deși este un început destul de timid și târziu în contextul necesităților sistemului de transport public din regiune, ne fac să fim optimiști si să considerăm că ne aflăm pe drumul cel bun. Programul de achiziție de vehicule lansat în ultimii 2 ani, din care deja se află în trafic 400 de autobuze moderne Otokar, iar alte 130 de autobuze hibride din ultima generație Mercedes sunt foarte aproape de contractare, dar și licitațiile în curs pentru tramvaie, troleibuze și autobuze electrice, ce vor fi semnate până la finalul anului, ne duc spre un parc circulant modern, unde este vitală înlocuirea vechilor tramvaie Tatra sau a autobuzelor fără aer condiționat și cu motor poluant Euro 3, aduse în 2006, moment în care erau cele mai moderne autobuze din România. Totuși, pentru a urma acest drum bun, PMB, STB, ADTPBI cât și celelalte entități care trebuie să asigure buna mobilitate în regiune, menționând Metrorex și MT, trebuie să fie într-o legătură constantă și să mențină o relație profesională care să favorizeze evoluția rapidă și implementarea proiectelor din transporturi și mobilitate, atât de importante pentru reducerea traficului auto în regiune.


Mobilitate.eu urmărește constant lucrările în cele 3 puncte care au blocat metroul ușor din București până în septembrie, adică, reabilitatea Pasaj Grant, finalizarea podului metalic Ciurel și finalizarea pasajului pietonal și a accesului cu stația de metrou Parc Drumul Taberei. În prima săptămână, s-a lucrat intens doar pe două șantiere, în timp ce șantierul Metrorex este în amorțeala specifică ultimilor ani, mai pe scurt, nu s-a realizat nimic.

Trecând în zona căilor ferate, în timp ce inovatorii testează traverse cu sisteme de încărcare solară, ce pot genera electricitate pentru sistemele feroviare și clădirile din zona căilor ferate, în România, CFR SA a lansat mai multe licitații pentru lucrări de ridicare a restricțiilor și pentru modernizarea unor gări, aici fiind vorba de prima etapă, cea a studiului de fezabilitate. Totuși, încă există probleme cu procedurile, unele licitații fiind anulate și reluate. De asemenea contestațiile continuă să pună bețe în roate dezvoltării rețelei feroviare, un caz grav fiind tronsonul Sighișoara – Brașov, unde la scurt timp după ce a fost atribuit contractul, în 2018, mai multe contestații au blocat demararea lucrărilor, timp în care pe acest tronson parcursul este unui periculos și cu un timp de pana la 3 ore, deși în mod normal ar putea fi parcurs în până la o oră și jumătate. Din toate aceste cauze…coridorul Constanța – București – Teius – Simeria – Arad – Curtici nu va fi complet finalizat mai repede de 10 ani.



Foto: mobilitate.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *