Un grup de susținători și specialiști ai transportului public promovează realizarea Muzeului de Transport Public Cluj Napoca
Cu unul din cele mai noi parcuri de vehicule din România, municipiul Cluj Napoca atrage atenția frecvent prin inaugurarea de noi loturi de vehicule, cel mai nou eveniment fiind premiera națională a primelor autobuze electrice din România. Astfel, inevitabil vechile mijloace de transport sunt retrase din circulație și casate. Deși acesta este un flux normal în cadrul evoluției parcurilor de vehicule, inevitabil vechile mijloace de transport fac parte, poate chiar la fel cu clădirile istorice, din patrimoniul istoric al orașelor, transportând milioane de oameni în milioane de kilometri parcurși. Astfel, în multe orașe au fost lansate muzee ale transportului în comun, inclusiv în România, unde modele ale vechilor mijloace de transport au fost restaurate în cel mai original mod, și chiar menținute în circulație pentru evenimente istorice.
Acestea fiind spuse, un grup de susținători și specialiști ai transportului public din Cluj Napoca susține o petiție și prezintă constant autorităților locale ideea realizării Muzeului de Transport Public Cluj Napoca, o inițiativă ușor de pus în practică, mai ales datorită faptului că există o locație centrală deținută de compania de transport ce poate fi utilizată în acest sens, fără a perturba activitatea de exploatare, iar vehiculele și alte necesități logistice pot fi susținute prin fonduri locale și mai ales fonduri europene. Inițiativa este condusă în principal de Tudor Măcicăşan, Expert în Mobilitate Durabilă, Inginer-Consultant Independent, și Andrei Pintea, Programator și Grafician în cadrul întreprinderii de consultanță în mobilitate urbană condusă de Tudor Măcicăşan, dar și împreună cu comunitatea locală a pasionaților și angajaților cu inițiativă din transportul public local.
Petiția poate fi semnată pe platforma CampaniaMea De-Clic – Susține înființarea muzeului de transport public!
Echipa News by marianandrei.com susține campania!
Propunerea proiectului pentru realizarea Muzeului de Transport Public Cluj Napoca are și un site dar și pagina de Facebook, unde susținătorii pot promova proiectul și pot aduce idei pentru creșterea valorii acestuia.
Proiecte de acest tip atrag vizitatori și finanțări importante în multe orașe ale lumii, muzee feroviare și urbane celebre fiind finanțate prin Fonduri Europene. Mai mult, pentru bugetul uniunii în perioada 2021-2027, prin Creative Europe Programme 2021-2027, Comisia Europeană propune o creștere cu 1,8 miliarde de euro (+27%) a bugetului pentru sectorul cultural al UE, acesta cuprinzând sectoarele culturale și creative, ce includ arhitectură, arhive, biblioteci și muzee, artizanat artistic, patrimoniu cultural, material audiovizual, design, festivaluri sau literatură. Întreg documentul legat de Creative Europe Programme 2021-2027 poate fi consultat la Comisia Europeană (.pdf, EN).
Revenind la Cluj Napoca, odată cu modernizarea parcului de vehicule, au dispărut de pe străzi aproape toate vehiculele care au conturat trecerea timpului în ultimii 20 de ani și chiar mai mult, iar odată cu sosirea următoarelor vehicule noi, în special în contextul achiziției de tramvaie, muzeul ar putea deveni o bogată sursă de documentare legată de istoria orașului, existând posibilitatea de a combina transportul public și cu alte categorii istorice, cum ar fi urbanismul și dezvoltarea orașului. Printre vehiculele care pot fi expuse în muzeu se pot regăsi vehicule care fac parte din istoria industriei românești din anii 80 și 90, prin construcția acestora la uzina Rocar București (fostă Uzina Autobuzul București), care a produs autobuze încă din anul 1951, până în 2004 la falimentare. La Cluj găsim retrase din circulație printre ultimele troleibuze DAC și Rocar din țară, de care ne amintim în circulație în următoarele fotografii.
Proiecte asemănătoare în România sunt în Timișoara, Arad, Oradea, Iași și București, unde vehicule istorice au fost restaurate și chiar menținute funcționale pentru evenimente speciale. La Timișoara în prezent muzeul se află în reparații capitale, în timp ce la București se organizează cu diferite ocazii vizite la depoul Dudești, care deși nu are statut de muzeu, se vizitează pentru prezentarea tramvaielor de epocă, iar la Iași se organizează frecvent parade ale tramvaielor de epocă. Asemenea acțiuni anunțate din timp și organizate atrag sute de oameni, un exemplu ar fi Caravana Timpului din anul 2009 ce a avut loc la București, acțiune care dacă este corelată și cu vizitarea unui muzeu, poate duce la o popularizare rapidă a orașului unde are loc.
București, anul 2017.
De asemenea, în urmă cu câțiva ani, am vizitat și muzeul transportului din Szeged, unde pe lângă vehiculele restaurate, există mai multe vehicule funcționale utilizate pentru turul orașului cu diferite ocazii.
Foto: Andrei Marian