Primăria Brașov solicită finanțare pentru achiziția a încă 25 de autobuze electrice

Primăria Brașov solicită finanțare pentru achiziția a încă 25 de autobuze electrice

Primăria Brașov, în parteneriat cu Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov, continuă programul de investiții în transportul public prin atragerea de finanțări nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Astăzi, municipalitatea a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă prin PNRR, în valoare de 60 de milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția a 25 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri. Acest proiect face parte din componenta I.1. – Mobilitate urbană durabilă, sub-investiția I.1.1. – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante). Finanțarea alocată pentru această achiziție acoperă 100% din cheltuielile eligibile.

,,Astăzi am reușit să depunem un nou proiect de finanțare prin PNRR, pentru achiziția de a 25 de autobuze electrice, care vor completa flota RATBv. Este al doilea proiect pentru care solicităm finanțare, după ce în urmă cu câteva luni, am fost în lista administrațiilor publice care au reușit să depună proiecte de finanțare pentru achiziția de mijloace de transport verzi, noi solicitând finanțare pentru 23 de autobuze electrice. Brașovul stă cel mai bine din România în ceea ce înseamnă mijloace de transport în comun electrice, iar perspectivele de trecere spre un transport 100% electric sunt tot mai aproape de realitate. Transportul în comun electric reprezintă soluția optimă de mobilitate urbană, atât prin condițiile oferite, dar și pentru că asigură un mediu mai curat, iar Brașovul arată din ce în ce mai bine din acest punct de vedere, de aceea vă invit și pe voi să testați acest lucru. Doar așa, pe termen mediu și lung, vom avea o calitate a aerului mai bună și un oraș mai prietenos cu mediul, un oraș mai prietenos cu cetățenii săi”, a precizat primarul Allen Coliban.

Și acest apel de proiecte funcționează tot pe sistemul ,,primul venit, primul servit”, doar că, de data aceasta, nu mai există o limitare a solicitărilor de finanțare, în funcție de suma alocată, ci apelul rămâne deschis până în data de 27 octombrie. După închiderea apelului, se va face verificarea proiectelor și documentațiilor depuse, apoi primele proiecte eligibile, în funcție de ora depunerii, vor fi finanțate. Având în vedere ca primăria a depus în primele minute solicitarea de finanțare, sunt șanse destul de mari să obțină această finanțare.

După evaluarea cererii depuse și semnarea contractului, municipiul Brașov va derula o procedură de achiziție pentru a selecta furnizorul vehiculelor. Odată achiziționate, vehiculele vor fi puse la dispoziția RATBV pentru a fi utilizate în cadrul serviciului de transport public local. Valoarea cererii de finanțare aferentă Municipiului Brașov este de 12.150.000 Euro, fără TVA.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt în circulație 52 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri și 8 cu lungimea de 10 metri, ambele fiind marca SOR, Cehia, 51 de troleibuze cu lungimea de 18 metri, marca Solaris, Polonia, și 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, marca Mercedes. La acestea se adaugă cele 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, produse de compania Karsan, Turcia, care vor intra în perioada următoare în circulație pe linia 5, și autobuzele Menarini, cu motorizare Euro 6. Prin achiziția autobuzelor electrice finanțate prin PNRR se va putea înlocui cea mai mare parte a autobuzelor Menarini, fiind păstrate doar cele care vor reprezenta soluția de rezervă pentru mijloacele de transport electrice.

Pentru a optimiza transportul în comun în municipiu, dar și în zona metropolitană, Primăria a depus un nou proiect pentru dezvoltarea sistemelor de transport inteligent (ITS)/e- ticketing, în valoare de 1 milion de euro, care va completa platforma existentă și se adaugă proiectului depus de municipalitate pentru finanțare prin PNRR, de aceeași valoare, în luna mai.

Stații de încărcare electrice Pentru a sprijini dezvoltarea transportului prietenos cu mediu, municipalitatea a depus astăzi, tot prin PNRR, solicitarea pentru finanțarea achiziției și montajului pentru încă 45 de stații de încărcare rapidă pentru autoturisme. Acestea se adaugă celor deja existente (la parcul Titulescu, 4 stații, și 8 stații la parcarea de la Regina Maria), celor 15 aflate în procedura de achiziție (au fost depuse 3 oferte și sunt în evaluare), celor 15 depuse spre finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu, și celor 45 care au fost cuprinse în proiectul depus de municipalitate pentru finanțare prin PNRR pentru achiziția celor 23 de autobuze electrice.

Foto: mobilitate.eu

685 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *