McKinsey: Orașe inteligente din Asia de Sud-Est pot utiliza tehnologiile smart pentru dezvoltarea durabilă
Orașele sunt motoarele creșterii economice din Asia de Sud-Est. Dar ritmul urât de urbanizare a lăsat multe orașe să lupte pentru a oferi locuințe, infrastructură și servicii adecvate pentru a răspunde nevoilor unei populații în creștere. Acum tehnologiile inteligente care ar putea aborda unele dintre aceste probleme au ajuns la maturitate. Cercetările recente de la Institutul Global McKinsey (MGI) au subliniat faptul că orașele inteligente din întreaga lume încorporează date și tehnologii digitale în infrastructură și servicii, și, prin urmare, oferă îmbunătățiri tangibile ale calității vieții. Pe baza acestei lucrări, „Orașele inteligente din Asia de Sud-Est” (PDF-4MB) analizează mai bine modul în care orașele din regiune pot utiliza mai bine datele, instrumentele digitale și soluțiile inteligente pentru a rezolva problemele publice specifice și pentru a face mediul urban mai mult locuibil, durabil și productiv.
MGI consideră că orașele inteligente ar putea avea un impact substanțial asupra întregii regiuni. Printre concluziile sale, enumerăm următoarele:
– Soluțiile inteligente ar putea elimina anual circa 270.000 de kilotone emisii de gaze cu efect de seră.
– Aproximativ 5.000 de vieți pierdute în fiecare din cauza accidentelor rutiere, incendiilor și omuciderilor ar putea fi salvate prin soluții de mobilitate, prevenirea criminalității și răspunsuri mai bune la situații de urgență.
– Soluțiile inteligente de trafic și de tranzit ar putea economisi până la opt milioane de ani, in minute generale pierdute, în timpul de transport anual.
– Implementarea unor soluții inteligente de îngrijire a sănătății pentru populația urbană ar putea reduce povara bolii din regiune cu 12 milioane ani de viață ajustați în funcție de handicap, nu numai extinderea speranței de viață globale, ci și creșterea sănătății.
– Prin crearea unor medii mai eficiente și productive pentru afaceri și angajări, Asia de Sud-Est ar putea adăuga aproape 1,5 milioane de locuri de muncă.
– Rezidenții ar putea economisi până la 16 miliarde de dolari anual, deoarece soluțiile inteligente contribuie la îmbunătățirea opțiunilor de locuit și la reducerea facturilor la energie.
Există deja un val de activitate și de inovare în Asia de Sud-Est. Acestea includ aplicații digitale pentru cetățeni, aplicații pentru călătorii de la domiciliu, planificare a tranzitului bazată pe date, sisteme de trafic inteligente, evaluarea riscului de dezastru bazat pe date, tehnici avansate de construcție, sisteme de automatizare pentru gestionarea consumului de energie și multe altele.
Orașele cu venituri mici pot fi capabile să înregistreze progrese prin crearea unor portaluri de date deschise, care să furnizeze informații brute pentru inovarea în sectorul privat. Orașele care se confruntă cu economii bugetare dure vor trebui să acorde prioritate practicii asupra celor mai noi tehnologii.
Orașele inteligente schimbă parametrii privind modul în care orașele din Asia de Sud-Est abordează parteneriatele public-privat. Raportul menționează companiile din sectorul privat care găsesc modalități de a contribui la bunul public și de a extinde alegerile pentru locuitorii din mediul urban, iar acestea pot găsi oportunități de piață substanțiale în Asia de Sud-Est. MGI estimează că aplicațiile inteligente de mobilitate ar putea crea până la 70 de miliarde de dolari în valoare, în timp ce oportunitățile de a face mai inteligent mediul construit ar putea fi în valoare de peste 25 de miliarde de dolari.
Dacă Asia de Sud-Est reușește să folosească aceste noi instrumente pentru a gestiona creșterea și pentru a face mediul urban să funcționeze mai eficient, acesta poate oferi o calitate mai bună a vieții sutelor de milioane de oameni.
Foto: Pixabay