Ministerul Transporturilor lansează în dezbatere publică strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2018-2022 cu costuri necesare de 5,7 miliarde de euro pentru cei 9.808 km de cale ferată din România

În conformitate cu prevederile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 202/2016 privind integrarea sistemului feroviar din România în spaţiul feroviar unic european „Statul român, prin Ministerul Transporturilor, asigură dezvoltarea infrastructurii naţionale de cale ferată pe baza unei finanţări sustenabile a sistemului feroviar, ţinând cont de necesităţile pieţei interne a transporturilor şi de nevoile generale ale Uniunii Europene, inclusiv de necesitatea de a coopera cu statele terţe vecine. În acest scop, Ministerul Transporturilor, cu consultarea administratorului infrastructurii, elaborează strategia indicativă de dezvoltare a infrastructurii în vederea satisfacerii necesităţilor viitoare de mobilitate, în ceea ce priveşte întreţinerea, reînnoirea şi dezvoltarea infrastructurii. Strategia respectivă acoperă o perioadă de cel puţin cinci ani şi este reînnoibilă. După consultarea părţilor interesate, această strategie se publică de către Ministerul Transporturilor şi se transmite Comisiei Europene”. Dezbaterea publică a proiectului are loc pe siteul ministerului transporturilor, până la data de 14 iulie 2018.

Ulterior anului 1990 finanţarea infrastructurii feroviare s-a situat în mod constant cu mult sub nivelul necesităţilor. În mod special, trebuie menţionat că, aşa cum se evidenţiază pe graficul din figura următoare, finanţarea reînnoirilor s-a situat în ultimii 5 ani sub nivelul de 10% în raport de necesarul solicitat de administratorul infrastructurii, dar nici în perioada anterioară nu a depăşit decât accidental nivelul de 20% în raport de necesar. Ca urmare, scadenţele la reînnoire ale elementelor de infrastructură feroviară au crescut semnificativ, ajungând la procente de peste 60% pentru majoritatea subsistemelor feroviare. Tabelul următor evidenţiază această situaţie. Astfel, peste 9.808 km de cale ferată din România necesită modernizări urgente. În conformitate cu prevederile HG nr. 1394/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investitii finantate din fonduri publice din domeniul infrastructurii de transport, costul standard pentru reînnoirea liniilor curente este de 1.169.770 euro per kilometru de linie dublă (indicativul SCOST-7/MTI).

Având în vedere tehnologia de realizare a lucrărilor de reînnoire a liniilor curente şi directe, se deduce că nivelul costului unitar standard per kilometru de linie curentă desfăşurată este de 584.885 euro. Acest cost unitar standard este aplicabil şi în cazul liniilor directe, deoarece sunt necesare aceleaşi lucrări. Astfel, costurile necesare pentru reînnoirea liniilor curente şi directe scadente la reînnoire la finele anului 2016 ajung la 584 885 euro/km * 9 808 km = 5.795.040.580 euro.

Prin urmare Compania Națională de Căi Ferate “CFR”- SA a elaborat proiectul acestei strategii, care este corelată cu Master Planul General de Transport al României, precum şi cu Planul de administrare a companiei.

Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare acoperă un orizont de timp de 15 ani şi indică direcţiile de acţiune strategică necesare pentru reabilitarea transportului feroviar pe piaţa internă a transporturilor şi pentru integrarea în sistemul feroviar unic european. În conformitate cu prevederile Legii nr 202/2016, menţionate anterior, documentul se focalizează pe identificarea şi cuantificarea acţiunilor strategice considerate prioritare pentru intervalul 2018-2022.



Proiectul strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare poate fi accesat pe site-ul companiei, www.cfr.ro, la secţiunea „Companie/Strategie/Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare”.

Anexa la proiectul de Ordin al ministrului transporturilor pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a infrastructurii feroviare conține un număr de 238 de pagini, plus 22 de anexe poate fi accesată pe site-ul companiei, www.cfr.ro la secțiunea menționată.

Foto: Andrei Marian

959 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *