InnoTrans 2022 – CFW este vagonul de marfă al viitorului construit din aliaje și digitalizat prezentat la Berlin

CFW, Competitive Freight Wagon, este titlul unei initiative de dezvoltare a unui vagon pentru viitorul transporturilor feroviare de marfă. Prototipul a fost prezentat la Berlin, fiind dezvoltat de un centru de cercetare aerospațială, Deutsches Zentrum fur Left-und Raumfahrt, CEIC și asociația națională a industriei feroviare VDB. Parte din proiect sunt și companii mari precum GMT, INDRA, ZF Group și Knorr Bremse. Proiectul este finanțat prin programul FR8Rail IV, parte a programului de inovare Horizon 2020 susținut de Uniunea Europeană. Scopul proiectului este creșterea eficienței trenurilor de marfă care transportă containere și optimizarea soluțiilor constructive ale vagoanelor pentru aceste trenuri.

Mai multe imagini cu toate exponatele prezentate pot fi vazute în secțiunea dedicata InnoTrans 2022 pe Platforma de comunicare Mobilitate.eu, unde vor fi realizate etapizat toate prezentările.

Vagonul prototip CFW-EMW Type 3 este un vagon construit din aliaje și profile speciale, mai ușoare, ce permit compunerea de trenuri pentru transportul containerelor cu lungimi de 750 metri, cu o singură locomotivă. Vagonul este unul cu forme aerodinamice, sistem de rulare cu două axe, frâne performante cu comandă electronică și sisteme de siguranță avansate. Viteza maximă este de 140 kmh. Vagonul face parte din propunerea trenului de marfă al viitorului, care realizează legătura din terminal în terminal fără a schimba compunerea, locomotiva sau a necesita operațiuni ample de manevră. Vagonul este compatibil cu sistemul de cuplare al vagoanelor de marfă ce va fi implementat la nivel european în viitorul apropiat – Digital Automatic Coupling – DAC. Astfel, cuplarea vagoanelor și a locomotivei vor fi realizate automat, la fel ca sistemele de blocare a containerelor pe vagoane. Toate sistemele sunt legate prin cloud la un sistem de supervizare a integrității trenului, care asigură toate sistemele de operare și siguranță atât în timpul manevrelor cât și în timpul mersului.

Cu lungimea de aproape 13 metri, vagoanele vor cântări în funcție de configurație maxim 10 tone, cu 20% mai puțin decât actualele modele pentru transportul containerelor. Odată cu implementarea soluțiilor constructive utilizate pe aceste vagoane, va fi redusă uzura componentelor active, precum sisteme de frânare și tracțiunea locomotivei, dar și uzura căii de rulare. Este așteptat ca după finalizarea tuturor omologărilor să avem parte de demararea producției de serie, pe baza unor licențe pentru producătorii de material rulant interesați.

880 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *