Inginerii doresc o abordare mai științifică pentru proiectarea scaunelor din trenuri
Industria feroviară a cerut mai multe cercetări în ceea ce privește designul scaunelor pentru trenuri, pentru a oferi o abordare mai obiectivă pentru a face scaunele atât confortabile cât și sigure pentru pasageri. Potrivit RSSB (Rail Safety and Standards Board), există o oportunitate de a dezvolta o abordare mai științifică în ceea ce privește măsurarea și definirea confortului în scaunele trenurilor.
Cercetările noi vizează dezvoltarea unei abordări mai sofisticate a factorilor umani în înțelegerea confortului, luând în considerare forma scaunului, amortizarea, alegerea materialului, suportul lombar al coloanei vertebrale, vibrațiile, picioarele, lungimea călătoriei și multe alte aspecte. Societățile de transport, grupele de proprietari, societățile deținătoare de material rulant, furnizorii și producătorii scaunelor și-au dat recent acordul pentru cercetare și au exprimat o dorință reală de a avansa.
Scopul este de a stabili o specificație a confortului scaunelor pentru producători, cu un set de cerințe minime, permițând confortului să fie considerat ca o caracteristică esențială, alături de alte nevoi, cum ar fi rezistența la incendiu și siguranța împotriva incendiilor. Acest lucru ar putea ajuta organizațiile implicate în achizițiile de material rulant, cum ar fi ROSCO și Departamentul pentru Transporturi.
Specialistul pentru factorii umani din RSSB, Jordan Smith, explică: Nu există pur și simplu măsuri de încredere în industrie pentru a cuantifica confortul scaunelor pentru călători, acestea nu există. Industria feroviară dorește să contestăm acest lucru, explorând potențialul unei noi specificații care să țină cont de complexitatea factorilor umani implicați și permite proprietarilor, furnizorilor și echipelor guvernamentale de achiziții publice să specifice și să livreze în mod eficient scaune în conformitate cu confortul pasagerilor.
Informații suplimentare
RSSB gestionează proiectul de cercetare – Definirea cerințelor unui proces de selectare a confortului scaunelor (referință T1140) în numele Comitetului Interfață pentru Sistemele Vehicul-Vehicule și a Grupului Seat Comfort. Cercetarea face parte din programul R&D al RSSB, care este finanțat de Departamentul pentru Transporturi și susținut de membrii RSSB. Lucrarea se bazează pe o căutare inițială a cunoașterii „Măsurarea confortului scaunelor pentru materialul rulant” (referința S240), disponibilă pe SPARK, care a fost publicată în 2016 – www.sparkrail.org.
A fost realizată această cercetare ca răspuns la rapoartele recente despre calitatea scaunelor trenurilor noi pentru Govia Thameslink Railway?
Nu – industria feroviară a recunoscut deja că confortul scaunului a fost o problemă care ar putea fi mai bine abordată prin noi cercetări.
Studiile recente privind satisfacția pasagerilor au arătat că 72% dintre pasageri au raportat un nivel de confort „satisfăcător” sau „bun” al zonei de ședere (Studiu național pasagerilor feroviari, 2016), pentru Govia Thameslink Railway. Industria feroviară dorește să obțină scoruri mai mari aici. În plus, designerii și furnizorii sunt dornici să înțeleagă modul în care pot oferi cel mai bine scaune confortabile pe piața feroviară.
Industria feroviară a cerut o cercetare pe această temă (care a fost publicată în 2016) și apoi a cerut continuarea cercetării, care a fost în curs de dezvoltare timp de șase luni și acum continuă cu seriozitate. Rezultatele obținute în urma acestei cercetări ar putea contribui la îmbunătățirea luării în considerare a confortului de către specialiști atunci când se achiziționează un material rulant nou sau se discută doar de modernizarea celui vechi.
Foto: Andrei Marian
Info: RSSB