Incinta de vest a cetății Râșnov va fi reabilitată cu fonduri europene nerambursabile

Patrimoniul cultural istoric al zonei de sud-est a Regiunii Centru va fi mai bine pus în valoare, cu sprijinul fondurilor Regio 2014-2020, după derularea lucrărilor la Incinta de Vest a Cetății Râșnovului. Contractul de finanțare al acestui obiectiv a fost semnat la sediul ADR Centru de către domnul Liviu Butnaru, primarul orașului Râșnov, precum și de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

‘Fondurile contractate pe domeniul care vizează reabilitarea obiectivelor de patrimoniu vor sprijini autoritățile publice locale, sau instituțiile și organizațiile care au pregătit proiecte să deruleze lucrări importante la aceste obiective, pentru a le readuce la viață, în atenția turiștilor, în folosul localnicilor. În plus, resursele europene vor fi folosite și pentru o mai bună promovare a monumentelor, fie ele cetăți sau biserici, reabilitate. Avem deja semnate 17 proiecte la nivel regional pe această prioritate de investiții, a căror valoare totală depășește 185 milioane lei, fapt care ne face să apreciem că, peste doi sau trei ani, lucrările de consolidare și restaurare a acestor monumente și moșteniri istorice vor duce la creșterea numărului de vizitatori și la dezvoltarea micilor afaceri din zonele proiectelor. Pentru județul Brașov, acest proiect este al doilea, după semnarea contractului de finanțare a reabilitării Cetății Făgărașului, în urmă cu doar câteva zile, ceea ce înseamnă că în jur de nouă milioane euro vor fi atrase pentru dezvoltare, în acest sector’, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ‘Restaurarea, conservarea și valorificarea durabilă a Cetății Râșnov (incinta de vest) și crearea infrastructurii conexe’ cu o valoare totală de 16 milioane lei, Primăria orașului are alocate fonduri nerambursabile în valoare de peste 15,2 milioane lei (aproximativ 3,44 milioane euro). Prin proiect vor fi dezafectate toate amenajările neautorizate, efectuate în perioada 2000-2006, ulterior fiind efectuate lucrări de consolidare, de reconstruire, totală sau parțială pentru turnuri și două căsuțe din grupul aflat în zona Turnului Armelor, iar zidurile de apărare vor fi refăcute cu ajutorul materialelor tradiționale. Proiectul mai prevede refacerea porții de acces din zona Turnului Armelor, dar și restaurarea sistemului de apărare de tip ‘gura de lup’ care există în această zonă.

În programul de lucrări sunt incluse și elementele de tâmplărie, dar și decorațiunile. De asemenea, vor fi modificate instalațiile electrice, rețelele de alimentare cu apă și canalizarea, fiind instalate noi sisteme de încălzire. În incinta cetății se vor amenaja doua spații muzeale cu microclimat corespunzător, dar și o zonă pentru spectacole, un centrul de informare sau ateliere meșteșugărești.

În exterior se vor realiza amenajări peisagistice, cai de acces și rampe. Lucrările vor fi finalizate în 38 de luni, dintre care primele vor fi dedicate serviciilor de proiectare și 26 de luni vor fi atribuite lucrărilor de execuție.

Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 — Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 — Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Comunicat de presă – ADR Centru

Foto: Andrei Marian

621 Vizualizări