Franța – Alstom și SNCF prezintă primul tren modernizat hibrid pentru proiectul liniilor Regiolis

Franța - Alstom și SNCF prezintă primul tren modernizat hibrid pentru proiectul liniilor Regiolis

Groupe SNCF Voyageurs și Alstom anunță că au prezentat primul tren hibrid francez pentru regiunile Occitanie, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine și Centre-Val-de-Loire. Acest tren regional electric-diesel-baterie este primul proiect de hibridizare a unui tren Régiolis din Franța. Proiectul a fost lansat în 2018 de către SNCF Group și Alstom, cu mobilizarea și participarea financiară a regiunilor Occitanie, Grand-Est, Nouvelle-Aquitaine și Centre-Val-de-Loire, precum și livrarea de către Regiunea Occitanie a unui tren din flota sa liO. Ambiția proiectului este de a contribui la decarbonizarea parcului de trenuri regionale. Obiectivele sunt reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu o soluție care să facă posibilă adaptarea parcului de motorină existent fără a fi necesară modificarea infrastructurii actuale.

Franța - Alstom și SNCF prezintă primul tren modernizat hibrid pentru proiectul liniilor Regiolis

Autorizarea sistemelor de stocare a energiei de la sediul Alstom din Tarbes (centrul de excelență pentru sistemele de tracțiune „verzi”), la sfârșitul anului 2020, a permis hibridizarea primului tren Régiolis la începutul anului 2021 pe amplasamentul Alstom Reichshoffen. Hibridizarea trenului a constat în înlocuirea a jumătate din motoarele diesel cu sisteme de stocare a energiei formate din baterii litiu-ion. De asemenea, trenul a fost echipat temporar cu un vagon de laborator și senzori pentru măsurarea fluxurilor de energie ale trenului.

Echipat cu cele două sisteme de stocare a energiei și vagonul său de laborator, trenul și-a început testele în 2021. O fază de reglare statică și dinamică de până la 60 km/h a avut loc la Reichshoffen pentru a verifica funcționarea trenului și a testa modul său de tracțiune hibrid. Testele au continuat apoi pe centrul de testare Velim (din Republica Cehă), cu teste de validare și certificare de până la 160 km/h. Toate noile moduri de tracțiune ale trenului au fost testate la viteză mare și au fost validate modelele de simulare a rutei.
Testele au arătat că trenul a funcționat conform așteptărilor. Rata de recuperare a energiei în timpul frânării, care este folosită pentru reîncărcarea bateriilor, este foarte mare, de peste 90%, permițând economii de energie de până la 20%, în funcție de itinerar. Cu o autonomie de aproximativ 20 de kilometri, modul cu emisii zero permite trenului să circule fără a utiliza motoare cu ardere, această caracteristică urmând să fie testată mai mult și dovedită în serviciul comercial pentru a reduce poluarea în anumite zone urbane. Trenul Regional hibrid va avea aceeași autonomie pe liniile neelectrificate ca și versiunea dual-model diesel-electrică, până la 1.000 de kilometri.

Primul tren regional hibrid va părăsi în curând locația Reichshoffen pentru a începe faza finală de testare pe rețeaua națională de căi ferate franceze. Aceste teste finale vor permite SNCF Voyageurs să finalizeze dosarul de autorizare care va fi prezentat Instituției Publice de Siguranță Feroviară (EPSF) în vederea obținerii autorizațiilor necesare funcționării sale comerciale. Această perioadă va fi folosită și de SNCF Voyageurs pentru pregătirea exploatării trenului în diferitele teritorii (plan de trafic, pregătirea personalului etc.). Serviciul comercial experimental va începe în al doilea trimestru al anului 2023 cu trafic în fiecare dintre regiunile partenere, înainte de a lua în considerare implementarea soluției hibride pe flota existentă Régiolis.

Foto&info (c) Alstom Transport MEDIA593 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *