Fotoreportaj – Calea ferată și tunelul feroviar din zona Lujerului

Având în vedere faptul că Primăria Sectorului 6 preia calea ferată de la Gara Cotroceni și Pasaj Lujerului de la CFR pentru realizarea unei promenade pietonale, am realizat un fotoreportaj din zona Strada Fabricii – Pasaj Lujerului – Strada Liniei, pentru a înțelege mai bine despre ce a fost calea ferată din această zonă, pe traseul marcat cu roșu pe harta de mai jos.
Fotoreportaj - Calea ferată și tunelul feroviar din zona Lujerului



Pe vremuri, calea ferată din poze realiza legătura cu mai multe puncte de interes din zona Lujerului – Ciurel – Politehnică, puncte cum erau fostele uzine Semănătoarea, depoul de metrou Ciurel, fabrica de lapte Lujerulu, fabrica Pumac dar și alte centre industriale aflate în zonă. Aceasta a fost abandonată imediat după anii 90, când uzinele din zonă au început să dispară una câte una.

Am început reportajul din zona Semănătoarea, totul fiind localizat în spatele blocurilor aflate pe Șoseaua Virtuții. Aici peisajul este unul dezolant, cu străzi și parcări din pământ și fără o ordine urbană care să reprezinte ceva. Totuși, remarcabil, nu am văzut niciun câine pe tot traseul.
CFR Lujerului (1)
CFR Lujerului (11)

Avansând câteva zeci de metri am ajuns la primele semne ale căii ferate, aflată în spatele unui gard al depoului de metrou, concesionat de Alstom. Interesant accesul care se face pe o poartă aflată la marginea unui loc de joacă. Mai departe am înțeles de ce zona este în paragină, își așteaptă utilajele și betonul pentru construcții noi. În curtea depoului se pot vedea încă rămășițe ale căii de rulare, dar nu am putut să nu remarc gardul realizat din șină de cale ferată.
CFR Lujerului (4)
CFR Lujerului (7)



CFR Lujerului (9)
CFR Lujerului (3)

Avansând am ajuns și în zona macazelor de intrare în depou, totul fiind abandonat, scufundat în buruiană și gunoaie.
CFR Lujerului (12)
CFR Lujerului (14)

Am ajuns și în apropierea unui bloc nou construit, localizat chiar pe traseul liniei. Tot terenul din zonă este unul viran, abandonat și presărat de mașini parcate aiurea și gunoaie.
CFR Lujerului (19)
CFR Lujerului (16)
CFR Lujerului (17)

Alte imagini cu linia din zona intrării in depou, care a rămas după cum a fost mutată de utilajele constructorilor de imobile rezidențiale din zonă. Imediat în stânga imaginii am găsit și o ultimă rămășiță a liniei ce mergea odată către Politehnică, acum acolo se construiește cel mai probabil un parc.
CFR Lujerului (20)
CFR Lujerului (22)
CFR Lujerului (24)
CFR Lujerului (25)



Avansez către strada Fabricii, depășind blocul nou care „taie” în două linia care vine dinspre zona Lujerului, peisajul este unul de savană, exceptând mirosul de urină și mortăciune.
CFR Lujerului (26)
CFR Lujerului (32)
CFR Lujerului (33)
CFR Lujerului (35)

Avansez către pasajul pietonal ce ajută oamenii să ajungă la tramvaiul 41 și intersecția cu Bd. Uverturii. Aici mizeria este unică, probabil comercianții din zonă aruncând toate deșeurile în groapa abandonată.
CFR Lujerului (38)
CFR Lujerului (39)
CFR Lujerului (40)
CFR Lujerului (45)
CFR Lujerului (48)



Ajung după aproape 50 metri de mers la intrarea în tunelul ce traversează pasajul Lujerului, în vecinătatea tramvaiului 41. Tunelul a fost construit în anul 1987 și utilizat doar 2 ani. Aici sunt abordat de un localnic care spune mândru că acum este curat, anul trecut fiind tone de gunoaie acolo, autoritățile făcând curățenie din cauza unui cal mort. Deasupra tunelului găsim același peisaj cu parcări improvizate fără o logică anume.
CFR Lujerului (50)
CFR Lujerului (47)
CFR Lujerului (53)

Am traversat intersecția cu bulevardul Iuliu Maniu și curtea complexului Cora, pentru a ajunge la ieșirea din tunel, care practic ocolește spatele centrului comercial, ajungând undeva în zona fostei gări Cotroceni, utilizată acum pe post de domiciliu privat.
CFR Lujerului (55)
CFR Lujerului (59)


În final ajung în zona dintre complexul Cora și mallul Plaza Romania, în zona Strada Liniei. O să vă surprindă, dar odată cu lansarea construcțiilor masive în zonă, a crescut siguranța, fiind eliminate total taberele boschetarilor din zonă, care de regulă trăiau din activități infracționale. În prezent în toată zona se construiește masiv, principalele destinații fiind locuințele și birourile. Aici încă se mai văd urme ale căii ferate, mai mult, în zona intersecției auto fiind instalate treceri la nivel moderne.
CFR Lujerului (61)
CFR Lujerului (63)
CFR Lujerului (66)
CFR Lujerului (70)

Întregul set de imagini poate fi văzut în galeria foto atașată:
CFR Lujerului 2017


Foto: Andrei Marian

4.418 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *