Digitalizarea conduce următoarea etapă a autonomiei transporturilor feroviare

Digitalizarea conduce următoarea etapă a autonomiei transporturilor

Programarea trenurilor pentru a se deplasa automat de la stații la depouri feroviare este o practică care a început de fapt cu peste 25 de ani în urmă, în mediul de metrou al operațiunilor complet automatizate, spun specialiștii de la Thales.

Următoarea scenă mare, evoluția de la trenuri automate la garnituri cu adevărat autonome, este deja aici. Acesta va necesita autonomia trenurilor la nivelul următor, dincolo de performanța automatizată a buclelor închise, cum ar fi liniile automate de metrou de astăzi, și pe vasta întindere a căilor ferate internaționale.

Aceasta va însemna că următoarea generație de trenuri va putea să se găsească în mediul lor și să interacționeze cu alt trafic feroviar fără asistență umană. Aceste trenuri ale viitorului vor avea capacitatea de a detecta și de a gestiona pe cont propriu toate elementele din mediul lor, orchestrate de un sistem de management al traficului conectat. Trecerea la autonomia trenurilor este rapidă dintr-un motiv care poate fi rezumat intr-un singur cuvânt: digitalizarea.

Noile tehnologii reprezintă piesele puzzle-ului pentru a obține o autonomie reală a trenului. Acestea sunt inteligența artificială, date mari, conectivitate, inclusiv IoT care leagă trenurile de switchurile feroviare inteligente și securitatea cibernetică. Avem senzori pentru detectarea obstacolelor de la Thales, poziționarea sigură și precisă a satelitului de la divizia spațială și avionică, Interconectarea IoT din recenta achiziție Gemalto, securitatea informatică din sectorul de securitate Thales și inteligența artificială condusă de Thales pentru decizii sigure. Luate împreună, ele vor oferi trenului o adevărată autonomie pentru operații sigure și eficiente.

Iar ca exemplu, sistemele de gestionare a traficului feroviar ARAMIS conduc în siguranță și eficient peste 50.000 de trenuri pe zi pe peste 100.000 de kilometri de cale. Iar gestionarea traficului aerian de la Thales garantează plecarea și sosirea în siguranță a unuia din fiecare zboruri din lume de astăzi.

ARAMIS stabilește automat trasee, supraveghează infrastructura, vizualizează starea rețelei feroviare în timp real și optimizează resursele și calculează prognozele pe baza datelor reale. Și, în cabina mecanicului de locomotivă, sistemul Thales Driver Advisory System oferă un flux continuu de informații sintetice care să permită conductorilor să ia decizii corecte pe drum.
Dincolo de beneficiile clare pentru operatorii de transport feroviar, pasagerii și clienții de marfă, trenurile autonome vor aduce beneficii majore societății. Acest lucru se datorează faptului că gestionarea mai eficientă a traficului va însemna mai multe trenuri în zonele aglomerate și servicii mai bune în zonele rurale. Cu mai mult de 55% din populația lumii în orașe de astăzi, și cu aproape 70% proiectată până în 2050, rezolvarea problemelor legate de transportul urban este critică.


Foto&info: Thales

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *