Dacia rămâne unul din brandurile Românești care se bucură de o creștere a vânzărilor cu 13% în prima parte din 2018

Dacia rămâne unul din brandurile Românești care se bucură de o creștere a vânzărilor cu 13% în prima parte din 2018

În primele șase luni ale anului 2018, Dacia a stabilit un nou record cu 378.095 de unități vândute, reprezentând o creștere de 13,4%. Comercializată în 14 țări, marca oferă o gamă de 6 vehicule: Logan, Logan MCV, Sandero, Duster, Lodgy și Dokker. De la relansarea mărcii în 2004, Dacia a vândut 5 milioane de vehicule. Benoit Abadie, inginer șef al seriei Global Access, analizează ceea ce a făcut succesul brandului în ultimii 15 ani.

Marca Dacia a crescut de 15 ani. Care sunt cheile acestui succes?

Dacia are un model unic de afaceri în industria automobilelor, din mai multe motive. Specificațiile inițiale au fost de a produce un vehicul spațios și fiabil la punctul de preț de 5.000 €. Spre deosebire de proiectele de vehicule ale timpului, linia de bază de la care nu am putut devia a fost prețul. Aceasta este abordarea design-ului la cost: costul reprezintă o linie de bază în proiectarea unui vehicul ca orice criteriu de performanță. Stabilirea unui preț cost-țintă ne obligă să explorăm soluții noi pentru a îndeplini această cerință.

Așa că a trebuit să contestăm metodele noastre convenționale de lucru, procesele noastre și chiar structura noastră organizațională. Am reunit o echipă de proiect complet autonomă pentru a aborda din nou aspectele produsului și pentru a regândi identitatea mărcii.

Poate acest lucru să fie considerat un nou tip de inovare?

În acel moment, producătorii de mașini erau deja implicați într-o acțiune nebună pentru a-și dota vehiculele. Cu Dacia, fabrica trebuia să renunțe la furnizarea „tot mai mult” și să se concentreze asupra minimului de bază. Nu a fost ușor să facem această schimbare deoarece am fost întâmpinați cu multă scepticism și rezistență în cadrul companiei.

Inovarea nu înseamnă doar adăugarea de mai multe tehnologii, ci și menținerea degetului pe pulsul pieței și pe tendințele emergente. Odată cu lansarea lui Logan în 2004, Dacia a reușit să rămână în pas cu evoluțiile pieței și chiar să le depășească pentru a răspunde noilor nevoi de mobilitate. Marca a reușit să ofere un produs la cea mai bună valoare pentru bani, care să răspundă nevoilor clienților care doresc să aibă acces la mobilitate într-un vehicul nou și să plătească minimul. Această experiență a fost percepută ca o inovație pe piața automobilelor la acea vreme, deoarece nu existau precedente.

Ce alte aspecte au permis ridicarea la provocarea de a reînnoi Dacia?

Pentru a îndeplini specificațiile inițiale, a trebuit să proiectăm o mașină simplă fără tehnologii complexe, deoarece clienții noștri nu aveau nevoie de ele. Realizarea acestui obiectiv a necesitat o anumită reportare. Aceasta înseamnă reutilizarea componentelor distribuite altor mașini. În acest mod am redus costurile de proiectare.

În mașinile Dacia oferim și tehnologii care au fost încercate și testate în Groupe Renault, dar răspund nevoilor clienților Dacia. De exemplu, am introdus sistemul de camere multiview în noul Duster. Am simplificat-o pentru a o face mai accesibilă, dar și mai ușor de utilizat. Cu fiecare reînnoire a mașinii, decidem ce tehnologii dovedite putem reutiliza și ce îmbunătățiri pe care clienții le așteaptă de la noi. Un alt ingredient în succesul proiectului Logan și al gamei Dacia este designul. Acest lucru a dus la un produs suficient de atractiv, ceva nemaiauzit în vehiculele cu costuri de 5.000 de euro și un nou concept de mobilitate pentru țările emergente de atunci.



Reînnoirea mărcii Dacia a devenit o adevărată provocare strategică pentru Groupe Renault?

Absolut! Confruntat cu succesul Logan, integrarea locală a producției și asamblării componentelor a contribuit la realizarea obiectivului de costuri pentru acest proiect. Producerea cât mai aproape de piețele în care sunt comercializate autoturismele influențează și prețul. Prin intensificarea prezenței sale în țările dezvoltate și emergente, Dacia a contribuit astfel la strategia internațională de creștere a Grupului Renault.

De atunci, proiectul Logan a evoluat în programul Global Access, care are o dimensiune strategică și comercială. Un domeniu larg de responsabilitate, variind de la design la marketing prin performanțe industriale. În concluzie, reînnoirea mărcii Dacia în 2004 este povestea unei schimbări de mentalitate industriale și comerciale fără precedent în industria automobilelor. Cu succesul noului Duster, dezvăluit în septembrie 2017, care a vândut 79.136 de unități în prima jumătate a anului 2018, putem spune că această poveste de succes nu este gata să se încheie.

Foto&info (c) Groupe Renault

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *