BEI aprobă 12,6 miliarde de euro pentru transporturi și investiții urbane

BEI aprobă 12,6 miliarde de euro pentru transporturi și investiții urbane

Banca Europeană de Investiții a aprobat un total de 12,6 miliarde EUR pentru 83 de proiecte din Europa, Asia, America Latină și Africa. Acesta reprezintă un nivel record al unui nou sprijin aprobat vreodată la o reuniune lunară a Consiliului de administrație al BEI.

Prin aprobarea a 48 de proiecte pentru investiții de 6,1 miliarde de euro garantate de Planul de investiții pentru Europa, Consiliul BEI va permite Fondului european pentru investiții strategice (EFSI) Planul Juncker să depășească obiectivul inițial de investiții de 315 miliarde de euro. BEI va finaliza noi programe pentru a spori accesul întreprinderilor mici la finanțare în parteneriat cu băncile locale și va sprijini noile investiții în energie, transport, comunicații și dezvoltare urbană.

Consiliul de administrație a aprobat o nouă finanțare de 4,5 miliarde EUR pentru a sprijini investițiile de afaceri în Europa și în afara acesteia. Acesta va permite partenerilor financiari locali să abordeze lacunele de investiții din 17 țări ale UE și șomajul în rândul tinerilor în Bosnia-Herțegovina. De asemenea, va fi susținută o nouă schemă de sprijinire a investițiilor întreprinderilor sociale din întreaga Europă.

Acestea includ împrumuturi dedicate firmelor agricole din România, întreprinderi de turism din Italia, microîntreprinderi din Polonia și Germania, companii concentrate pe export în Slovacia și o platformă de tip peer-to-peer. Noua finanțare a IMM-urilor și a celor de tip midcap va fi asigurată prin linii de creditare cu bănci locale, structuri de garanții, fonduri de împrumut și acțiuni și programe cu bănci naționale de promovare.

Sprijinul direct pentru inovarea industrială cuprinde cercetarea și dezvoltarea materialului ușor și a motocicletelor electrice de către KTM în Austria, scări și ascensoare de către Kone în Finlanda și producția de bioetanol utilizând gazele de evacuare de la o fabrică de oțel Arcelor Mittal din Belgia.

BEI va oferi mai mult de 3,4 miliarde de euro pentru noi investiții în domeniul energiei regenerabile, al eficienței energetice, al clădirilor Near Zero Energy Buildings, al energiei hidroelectrice și al proiectelor de termoficare. Proiectele energetice aprobate includ suport pentru un nou parc eolian belgian, centralele solare din Spania, încălzirea centralizată din Budapesta, trei centrale hidroelectrice din nordul Portugaliei și investiții noi pentru reducerea pierderilor de energie în Jamaica. A fost confirmat și sprijinul pentru o nouă inițiativă de finanțare a energiei regenerabile interne în Olanda.

Au fost convenite noi finanțări ale BEI în valoare de 1,8 miliarde EUR pentru a sprijini proiectele de transport durabile. Aceasta include un nou material rulant pentru transportul feroviar de la Berlin, investiții în creșterea viitoare a aeroporturilor din Guadaloupe și Veneția, construcția primei linii de metrou din Bogota, autobuzele cu emisii scăzute în Varșovia, extinderea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice în Italia, China și modernizarea flotelor de transport public în Spania.

Serviciile publice, regenerarea urbană, asistența medicală, sistemele de iluminat stradal eficiente din punct de vedere al apelor și energiei vor beneficia de 1,8 miliarde de euro din nou sprijinul BEI pentru investițiile realizate de orașe și autoritățile locale din Europa.Schemele specifice includ dezvoltarea urbană durabilă în Sardinia, Sicilia, nordul Germaniei și orașul polonez Walbrzych, îmbunătățirea eficienței energetice în clădirile publice și private din Letonia, modernizarea sistemelor pentru evacuarea apelor reziduale în Liban și finanțarea energiei regenerabile interne în Olanda. Un nou parteneriat va sprijini, de asemenea, proiecte de investiții în orașele inteligente din Belgia. Consiliul de administrație a aprobat, de asemenea, finanțarea pentru reconstrucția celei mai mari stații de tratare a apelor uzate din Minsk, capitala Belarusului.

Consiliul de administrație a aprobat acordarea de sprijin pentru bandă largă de mare viteză în Italia, extinderea rețelelor mobile și de bandă largă în Kenya și lansarea rețelelor mobile de generație următoare din Europa. Consiliul de administrație a aprobat finanțarea PPP pentru programul de material rulant Netz Elbe Spree.

Info: BEI

838 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *