Analiză: România se află pe ultimele locuri în UE la capitolul siguranță feroviară din punct de vedere al accidentelor semnificative
Constant, pe căile ferate din România au loc accidente și incidente care de cele mai multe ori aduc victime și pagube materiale importante, un exemplu fiind decesul mecanicului Ene Adrian în anul 2014, după ce aproape de Bacău, aflat în locomotiva trenului IR1753, a lovit în zona unei treceri la nivel un camion încărcat cu cereale al cărui șofer a ignorat semnalele acustice și luminoase. Conform comunicatului de la acea dată „CFR Calatori informeaza ca astazi, 19 septembrie, in jurul orei 16, intre Valea Seaca si Bacau (la iesire din statia Valea Seaca spre Bacau), soferul unei basculante nu a respectat indicatiile de oprire de la o trecere la nivel cu calea ferata si a intrat in coliziune cu trenul InterRegio 1753, Bucuresti – Suceava, remorcat cu EA 255. In urma impactului, s-a produs deraierea primului vagon de la locomotiva. Mecanicul trenului a fost ranit, fiind scos din locomotivă de echipele de descarcerare. Din păcate, deşi a fost transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi, nu a mai putut fi salvat. Conducerea CFR Calatori, colegii de breasla si cei de la Sucursala de Transport Feroviar de Calatori Galati, unde isi desfasura activitatea, sunt alaturi de familia indoliata in aceasta grea pierdere si ii vor acorda tot sprijinul de care are nevoie in perioada urmatoare.”
In timpul franarii bruste, in cadere, bagajele au ranit usor cativa calatori din primul vagon. Niciunul dintre cei aproximativ 180 de pasageri ai trenului nu a fost grav ranit.
O asemenea tragedie a fost evitată la limită, în 2019, chiar pe 8 iunie, când tot destul de aproape de Bacău, trenul R5202 a lovit un camion care de asemenea nu a respectat procedurile de asigurare la trecerea la nivel, mecanicul locomotivei scăpând doar cu câteva zgârieturi, iar cei 60 de călători fiind feriți de orice leziune. Totuși, atât locomotiva cât și vagoanele au fost avariate grav, remorca camionului a fost târâtă mai multe zeci de metri și înfiptă în structura metalică a unui pod din apropiere, afectat grav de acest accident. Marea majoritate a accidentelor grave sunt cauzate de șoferii care nu sunt atenți la trecerile la nivel, ba chiar mai mult, ignoră semnalele acustice și luminoase aflate în funcțiune, inclusiv încercând să traverseze calea ferată atunci când barierele sunt lăsate. Mai mult, deja devenit obicei general, șoferii nu sunt atenți la trafic din cauza utilizării constante a telefoanelor mobile.
Mai grav, este faptul că de cele mai multe ori în aceste accidente grave sunt implicați șoferi ce conduc camioane, microbuze cu călători sau autocare, aceștia fiind autorizați și considerați șoferi profesioniști, dar, în fapt, aceste accidente denotă faptul că pregătirea acestora este departe de a fi de șofer profesionist. În anul 2007, un grav accident a avut loc în Dâmbovița, soldat cu 8 morți și 25 de răniți. Aici, un microbuz a traversat calea ferată în zona Gura Ocniței, după ce șoferul nu a respectat semnalele acustice și luminoase la trecerea la nivel, fiind lovit de trenul Târgoviște – Ploiești, în jurul orei 04.45. Microbuzul transporta peste 30 de oameni care veneau de la o nuntă.
Recent în 2019, tot un șofer cu atestate și autorizări de șofer profesionist, a provocat un grav accident în apropiere de Buzău. 4 oameni au murit și alți minim 13 au fost grav răniți după ce șoferul nu a respectat semnalele acustice și luminoase la trecerea la nivel. „Din primele date, accidentul s-a produs pe fondul nerespectării regulilor de trecere la nivel cu calea ferată prevăzută cu semnale acustice şi luminoase şi semibariere pe DN 2B, în afara localităţii Bâlhacu. Impactul s-a produs între un microbuz şi un tren care circula în zonă. Au rezultat 3 persoane decedate şi 13 răniţi grav. Se pare că microbuzul se deplasa din direcţia Oradea către Tişiţa, iar mare parte din pasageri proveneau din localităţi învecinate acestei destinaţii. În momentul accidentului, barierele erau coborâte, iar semnalele acustice şi luminoase în funcţiune. Microbuzul era în cursă, era testat şi deţinea licenţă de transport regulamentar. Continuăm cercetările să vedem în ce condiţii s-a efectuat acest traseu”, a declarat şeful Poliţiei Rutiere Buzău, comisarul şef Silviu Dinu.
Astfel, conform statisticilor pentru fiecare milion de km feroviari rulați, realizate de Agenția Feroviară a UE, România se află la coada clasamentului, cu un număr semnificativ de decese și persoane rănite, fără a lua în calcul sinuciderile. Mai mult, pe lângă incidentele cauzate de lipsa de atenție a șoferilor, mai există o gamă largă de accidente, de obicei mortale, provocate de urcatul pe vagoane și decesul prin producerea arcurilor electrice, de obicei pentru a face selfie-uri. Mai mult, nici angajații feroviari nu sunt în siguranță, conform situației pentru perioada 2012-2016, România a înregistrat peste 30 de răniți si aproximativ 10 morți în timpul serviciului în domeniul feroviar.
Iosif Szentes, fost director al CFR Călători, comentează situația într-o postare pe Facebook, spunând că autoritățile trebuie să treacă la măsuri legislative mai dure, cu suspendarea pe viață a permiselor de conducere, afirmând că accidentul din data de 08.06.2019, putea avea urmări mult mai grave din cauza remorcii camionului care a acroșat și avariat inclusiv cele două vagoane ale trenului, unde se aflau aproximativ 60 de călători.
În toată această situație, o vină parțială aparține și CFR SA și a administratorilor de infrastructură feroviară, care nu grăbesc implementarea sistemelor cu bariere la trecerile la nivel, în timp ce autoritățile locale și județene ar trebui să prioritizeze construirea de pasaje în zona celor mai aglomerate treceri la nivel. În anul 2018, CFR SA și administratorii infrastructurilor feroviare, au fost obligați de Camera Deputaților să instaleze bariere la toate trecerile la nivel ale rețelei feroviare cu drumurile internaționale (europene) și naționale în urma aprobării unei modificări la OUG nr. 43/1997 privind regimul drumurilor. Pe lângă obligația de a instala bariere sau semibariere la trecerile de nivel, instalate cu avizul poliției rutiere, CFR și operatorii feroviari care dețin infrastructură sunt obligați să asigure vizibilitatea în zona trecerilor la nivel pe o rază de 150 de metri de aceasta, prin defrișarea vegetației sau eliminarea altor obstacole. Modificarea legislativă prevede amenzi cuprinse între 30.000 și 250.000 lei în cazul în care măsurile nu sunt aplicate de administratorii căilor ferate.
Foto: ISU Bacău