Alstom prezintă noul său plan strategic și obiective pentru anul 2023 în urma cifrelor record din ultima perioadă
Alstom găzduiește astăzi la Paris o Zi a investitorilor pentru analiștii financiari și investitorii. Henri Poupart-Lafarge, Președinte și Chief Executive Officer, și Laurent Martinez, Chief Financial Officer și alți directori executivi vor prezenta prioritățile strategice, operaționale și financiare ale Alstom pentru anul 2023, în contextul noului său plan strategic „AiM – Alstom in Motion” .
Strategia „2020”, o bază solidă pentru „AiM” – datorită strategiei sale pentru 2020, Alstom a devenit liderul cel mai global al sectorului feroviar de producție. Cu o performanță superioară pe piață, grupul și-a atins obiectivele de creștere organică a vânzărilor și a realizat o creștere medie de 5,5% pe an între 2015/16 și 2018/19. Acesta a lansat o marjă EBIT ajustată de 7,1% în 2018/19 (+1,8 puncte vs 2015/163). Fluxul de numerar liber a crescut, de asemenea, în cursul perioadei, cu + 153 milioane EUR în 2018/19, față de 326 milioane EUR în 2015/16. Grupul are un bilanț solid cu un numerar net în valoare de 2,325 milioane euro la 31 martie 2019, înainte de distribuirea dividendului propusă de 5,5 euro / acțiune. În cele din urmă, Alstom poate conta și pe un record de 40,5 miliarde de euro la sfârșitul lunii martie 2019, oferind o vizibilitate puternică pentru următorii ani.
Creșterea estimată a pieței în perioada 2018-2023 ar trebui să fie de aproximativ 3,0% pe an, determinată de tendințele de urbanizare, de îngrijorările ecologice puternice, inclusiv de reducerea emisiilor de CO2 și de creșterea continuă a economiei globale. Prezentarea planului strategic AiM „Alstom in Motion” vine cu o ambitie clara: sa fie cel mai important jucator inovator global pentru o mobilitate durabila si inteligenta.
Grupul vizează următoarele obiective comerciale și operaționale principale: să devină primul sau al doilea pe fiecare dintre piețele sale, să conducă soluții de mobilitate durabile și inteligente, să obțină o marjă și un nivel de flux liber de numerar printre cele mai bune din sectorul său și să își îmbunătățească în continuare social și ecologic.
Strategia AiM «Alstom in Motion» se bazează pe următorii piloni:
Creștere prin oferirea unei valori mai mari clienților noștri – Alstom are cote de piață puternice în toate activitățile și locațiile sale. Ambițiile Grupului de a-și consolida poziția în fiecare:
– Prin faptul că devine liderul indisociabil al serviciilor, valorificând prezența sa mondială instalată și la nivel mondial și bazându-se pe experiența sa tehnică și pe soluțiile inovatoare
– În ceea ce privește semnalizarea, o poziție de lider pe piață și pe produs datorită digitalizării soluției sale și jucând un rol esențial în dezvoltarea standardelor internaționale
– Prin extinderea poziției sale de lider în materie de material rulant și sisteme datorită expansiunii geografice a noilor platforme de produse și prin sporirea competitivității acestora.
Alstom își propune să devină numărul unu sau doi în fiecare dintre piețele sale. Serviciile și semnalizarea ar trebui să reprezinte 40% din vânzările de 2022/23, comparativ cu 35% în 2018/19.
Inovație în soluții mai inteligente și mai ecologice de mobilitate – Mobilitatea verde și inteligentă, încurajată de așteptările clienților și ale pasagerilor, duce la o transformare a pieței. Deja recunoscut ca referință industrială în acest domeniu, de exemplu cu primul tren de hidrogen și produse precum Hesop care recuperează energia generată de trenuri în modul de frânare, Alstom a stabilit șase domenii prioritare pentru a-și confirma poziția de lider:
– Tracțiunea ecologică și performanța energetică;
– Electromobilitatea pe șosea;
– Proiectarea și fabricarea ecologică;
– Tren autonom;
– Mobilitate feroviară bazată pe date pentru produse și servicii mai conectate;
– Managementul multimodalității și fluxului.
Alstom se va baza pe investiții susținute în cercetare și dezvoltare și pe un procent constant de vânzări. Inovația se află, de asemenea, în centrul culturii antreprenoriale a Alstom, de exemplu cu deja peste 6.500 de brevete emise și parteneriate-cheie multiple.
Eficiența, alimentată cu ajutorul tehnologiei digitale – Grupul va valorifica prezența sa la nivel mondial și capacitățile sale industriale și inginerești pe piețele emergente, precum și pe creșterea competitivității noii sale generații de produse și servicii. De asemenea, Grupul va implementa pârghii suplimentare, în special transformarea digitală a întregului lanț valoric, optimizarea site-urilor și a proiectelor. Ambiția companiei Alstom este de a obține o marjă și un nivel al fluxului de numerar liber printre cele mai bune din sectorul său.
O echipă Alstom: o cultură agilă, incluzivă și responsabilă – Pentru a sprijini transformarea sectorului feroviar, Alstom își va respecta angajamentele de mediu și de responsabilitate socială pe termen mediu. Printre obiectivele vizate pentru 2025, consumul de energie al soluțiilor oferite clienților săi ar trebui redus cu 25%, iar 100% din cantitatea de energie electrică a grupului ar trebui să provină din surse regenerabile. 100% dintre furnizorii săi ar trebui monitorizați sau evaluați în conformitate cu standardele CSR și E & C. Angajații Alstom împărtășesc aceeași cultură, cu acțiuni locale puternice și angajament etic. În urma consultării tuturor angajaților săi, Alstom își va schimba semnătura de marcă, devenind „mobilitate prin natură”, pentru a-și reafirma poziția de lider în domeniul mobilității.
Obiective financiare până în 2022/23
– În perioada 2019/20 – 2022/23, vânzările ar trebui să aibă o rată medie anuală de creștere de aproximativ 5%, depășind creșterea estimată pentru piață.
– Marja de EBIT ajustată ar trebui să ajungă la aproximativ 9% în 2022/23, beneficiind în special de impactul măsurilor de eficiență operațională.
– Până în 2022/23, conversia de la venitul net la fluxul de numerar liber ar trebui să fie peste 80% determinată de stabilizarea capexului la aproximativ 2% din vânzările pe termen mediu și stabilitatea pe termen mediu a capitalului de lucru.
Generarea fluxurilor libere de numerar este supusă volatilității uzuale pe termen scurt legată de plățile anticipate ale clienților și plățile de la clienți.
– Alstom va duce o politică disciplinată de investiții și tranzacții externe de creștere pentru a sprijini dezvoltarea și pentru a crea valoare.
– Alstom va introduce, încă din anul fiscal curent, o politică de dividende cu o rată a plăților între 25% și 35%.
Anul fiscal 2019/20 va fi un an de stabilizare a creșterii după un an fiscal 2018/19, cu o creștere excepțională a vânzărilor și a profitabilității. Pentru anul fiscal 2019/20, ciclul de afaceri, odată cu finalizarea contractelor majore de sisteme și evoluția proiectelor de material rulant mare, va conduce la o creștere a vânzărilor și a marjei mai mică decât obiectivele medii stabilite în contextul AiM și la un capital de lucru evoluția care are impact asupra generării fluxului de numerar liber.
Foto: mobilitate.eu