Cluj Napoca se află printre cele 22 de orașe europene care au primit finanțare pentru proiecte urbane inovative

Cluj Future of Work

Cluj-Napoca este primul oraș din Estul Europei care primește o finanțare nerambursabilă de 98% de la Comisia Europeană, prin programul Urban Innovative Actions. Proiectul de finanțare a fost depus de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, este în valoare de 5,6 milioane de euro și are ca obiect analiza si testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrației și, în general, comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

„Viitorul orașului depinde de muncă și vrem să ne asigurăm că ne putem pregăti ca oraș din timp pentru schimbările sociale și de tehnologie care au loc în acest moment în lume. Putem face acest lucru cel mai bine printr-un parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social. Ne bucurăm că prin acest proiect putem să punem în valoare investiția de la CREIC aducând în acest fel dotări specifice industriei 4.0, în valoare de 2 milioane de euro”, a declarat primarul Emil Boc.

În proiectul „Cluj Future of Work” vor fi implicate, pe lângă administrația publică locală și Centrul Cultural Clujean, mai multe organizații membre sau colaboratoare ale Centrului: Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Festivalul Internațional de Film Transilvania, festivalul ZAIN, Fundația AltArt, precum și clusterele ARIES Transilvania, Cluj IT, Clusterul de Mobilier Transilvan și Clusterul de Industrii Creative.

Câștigarea proiectului a fost anunțată public de către Comisia Europeană, miercuri, 10 octombrie 2018, la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii dedicate programului Urban Innovative Actions (UIA), la care orașul nostru a fost reprezentat de către Ovidiu Cîmpean, director in Primăria municipiului Cluj-Napoca, Anamaria Vrabie și Ștefan Teișanu, reprezentanții Centrului Cultural Clujean (CCC).

92 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională vor finanța soluții inovatoare pentru provocările urbane, cum ar fi calitatea aerului, schimbările climatice, locuințele, locurile de muncă și competențele pentru economia locală. Comisia lansează, de asemenea, al patrulea apel în cadrul acțiunilor urbane inovatoare, prin care 100 milioane de euro sunt acum disponibile orașelor pentru a finanța proiecte inovatoare pentru protejarea și reducerea vulnerabilității spațiilor publice, așa cum s-a anunțat în Planul de acțiune din 2017 în cadrul Agendei europene pentru securitate. Apelul va finanța, de asemenea, proiectele digitale, de mediu și de incluziune.



Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Prin aceste cereri de proiecte, transformăm orașele europene în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Și pentru că securitatea urbană și siguranța publicului spațiile au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după ce am suferit atacuri teroriste tragice în ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii „.

Aceste 22 de orașe au primit finanțare în cadrul celei de-a treia acțiuni urbane inovatoare pentru proiecte în următoarele domenii:
– Adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (NL), Barcelona (ES), Autoritatea combinată Greater Manchester (Regatul Unit), Riba-roja de Túria (SE), Sevilia (ES)
– Calitatea aerului: Aix-Marseille Provence Metropole (FR), Breda (NL), Helsinki (FI), Ostrava (CZ), Portici
– Locuințe: capitala orașului Bruxelles (BE), Budapesta (HU), Ghent (BE), Mataró (ES), Metropole of Lyon (FR)
– Locuri de muncă și competențe în economia locală: Aveiro (PT), Cluj-Napoca (RO), Cuenca (ES), Eindhoven (NL), Vantaa (FI); Ventspils (LV).

Exemplele de proiecte includ soluții noi în Riba-roja de Túria, Spania, pentru reducerea riscului de incendiu periurban, o nouă generație de sisteme de alimentare cu energie bazată pe baterii de vehicule electrice în Breda, Olanda, terenuri de joacă școlare rezistente la căldură în Paris, Franța , locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta, Ungaria și orientare inovatoare în carieră în Ventspils, Letonia.

Foto: Andrei Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *