20 milioane de euro subvenții din partea UE pentru susținerea afacerilor inovatoare în Bulgaria, Letonia și România

20 milioane de euro subvenții din partea UE pentru susținerea afacerilor inovatoare în Bulgaria, Letonia și România

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) își intensifică sprijinul prin lansarea unui nou program pilot în valoare de 20 de milioane de euro, ajutând întreprinderile mici și mijlocii (IMM) inovatoare și companiile cu capital mediu în Bulgaria, Letonia și România. BERD și Comisia Europeană au semnat în prima săptămână din octombrie două acorduri la Bruxelles, oferind un pachet cuprinzător de finanțare, sprijin consultativ și măsuri pentru promovarea tehnologiilor ecologice.

În cadrul primului acord, UE va acorda României subvenții de 12,5 milioane de euro, prevăzute în cadrul Programului-cadru pentru cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, pentru a ajuta IMM-urile inovatoare și întreprinderile mici să devină mai competitive. În timp ce liniile de credit ale BERD vor ajuta băncile locale să acorde împrumut întreprinderilor eligibile, subvențiile UE vor finanța formarea furnizorilor de finanțare locală pentru împrumuturi pentru a sprijini noile produse financiare. În plus, proiectele cu succes dovedite pot primi finanțare bonus.

În cadrul celui de-al doilea acord, alte granturi de 7,5 milioane EUR acordate în cadrul programului Orizont 2020 vor servi pentru a sprijini întreprinderile mici cu servicii de consiliere pentru stimularea inovării, precum și pentru pregătirea lor pentru finanțarea directă oferită de BERD. Aceleași fonduri vor ajuta, de asemenea, companiile din ambele țări și din Letonia să utilizeze tehnologii inovatoare pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și pentru a deveni mai rezistente la efectele schimbărilor climatice.

BERD colaborează cu partenerii săi pentru a construi economii competitive, rezistente și ecologice în țările în care operează. Până în prezent, Banca a investit aproximativ 3,7 miliarde euro în Bulgaria, 640 milioane euro în Letonia și peste 7,8 miliarde euro în România.

Numai în cadrul programului „Orizont 2020”, UE a investit aproape 65 de milioane de euro în Bulgaria, aproximativ 50 de milioane de euro în Letonia și 119,8 milioane de euro în România în subvenții până la sfârșitul lunii septembrie 2018.Foto&info: BERD

789 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *