9 decembrie 1894 – 9 decembrie 2018: 124 ani de tramvai electric în București

9 decembrie 1894 – 9 decembrie 2018: 124 ani de tramvai electric în București

Astăzi se împlinesc 124 de ani de când a fost pus în funcțiune primul tramvai electric din București, probabil o zi și o dată care nu aduce acest lucru în mintea prea multor Bucureșteni, poate doar în a celor care lucrează în domeniul transportului public local. Astfel, primul tramvai electric din București a fost lansat pe linia 14, pe traseul Cotroceni – Obor, unde circulau vagoane produse de uzinele Thomson, Franța.

9 decembrie 1894 – 9 decembrie 2018: 124 ani de tramvai electric în București
Foto: Arhiva STB/Doru Parfenie

Traseul liniei 14 avea pe acea vreme 6,5 km fiind construit de austriecii de la Siemens et Halske, fiind alimentat cu energie electrică de la uzina electrică Grozăvești, inaugurată în anul 1892 pentru a produce energia electrică necesară viitoarei rețele de tramvai dar și pentru iluminatul electric al orașului. Ruta pornea din zona actualului CET Grozăvești, urmărind Dâmbovița, bulevardul Regina Elisabeta (între actual Eroilor și Carol I), continuând pe Pache Protopopescu, până la capătul de la Școala Iancului (actuala zona Gara Obor).


Tramvai Tatra T4R produs în anul 1974

Astăzi, la 124 de ani de la primii 6,5 km de linie de tramvai, STB exploatează aproximativ 140 km de rețea de tramvai, cale dublă iar parcul circulant de tramvaie este format în mare parte din tramvaie V3A, diferite variante de modernizare, aspectul pozitiv fiind proiectele de modernizare de după anul 2000 din cadrul uzinei URAC, care au constat în instalarea de noi sisteme de tracțiune, modernizarea caroseriei și a aspectului, precum și adaptarea pentru persoane cu dizabilități prin realizarea unei secțiuni cu podea coborâtă. Zilnic pe străzi circulă și aproximativ 20 de tramvaie Tatra T4R, model aflat în curs de retragere din circulație, dar în mod realist fiind ultimele tramvaie noi aduse din import în București, chiar dacă au venit în perioada 1973-1975, fiind urmate doar de vagoane SH și de seria V3A și Bucur LF, toate vagoane noi, produse în cadrul uzinei URAC din București.

Tramvai Bucur LF, cel mai modern tramvai al STB, alături de CA și CH PPC, prezente în general pe liniile 1, 10, 21, 41.
RATB achiziționează piese necesare boghiului purtător al tramvaielor Bucur LF


Foto: Andrei Marian

1.837 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *