Airbus, Rolls-Royce și Siemens se pregătesc pentru viitorul electric cu E-Fan X

Airbus, Rolls-Royce și Siemens au format un parteneriat care are ca scop dezvoltarea unui demonstrator de zbor pe termen scurt, E-Fan X, care va reprezenta un pas important în dezvoltarea propulsiei hibride și electrice pentru aeronavele comerciale. Cele trei companii au anunțat, împreună, lansarea unei colaborări inovatoare, care a reunit câțiva dintre cei mai importanți experți din lume în domeniul tehnologiilor electrice și de propulsie la Royal Aeronautical Society din Londra.

Demonstratorul de tehnologie hibrid-electrică E-Fan X este așteptat să zboare în 2020 ca urmare a unei campanii globale de testare, provizoriu pe un testbed BAe 146, cu unul dintre cele patru motoare cu turbină cu gaz, înlocuite cu un motor electric de două megawați. Vor fi luate măsuri pentru înlocuirea unei a doua turbine cu gaz cu un motor electric odată ce sistemul a fost testat cu succes.



Demonstratorul E-Fan X va explora provocările sistemelor de propulsie de mare putere, cum ar fi efectele termice, managementul propulsiei electrice, altitudinea și efectele dinamice asupra sistemelor electrice și problemele de compatibilitate electromagnetică. Obiectivul este acela de a împinge și maturiza tehnologia, performanța, siguranța și fiabilitatea, permițând progresul rapid al tehnologiei electrice hibride. Programul își propune, de asemenea, să stabilească cerințele pentru certificarea viitoare a aeronavelor electrice, în timp ce antrenează o nouă generație de designeri și ingineri pentru a aduce avioanele comerciale hibride-electrice cu un pas mai aproape de realitate.

Ca parte a programului E-Fan X, Airbus, Rolls-Royce și Siemens vor contribui fiecare cu experiența și know-how-ul lor vast în domeniile lor de competență:
Airbus va fi responsabil pentru integrarea generală, precum și pentru arhitectura de control a sistemului de propulsie hibrid și electrică și pentru integrarea sa cu controalele de zbor.
Rolls-Royce va fi responsabil pentru motorul turboreactorului, generatorul de doi megawați și electronica de putere. Împreună cu Airbus, Rolls-Royce va lucra și la adaptarea ventilatorului la nacelele existente și la motorul electric Siemens.

Copyright: Airbus

Siemens va livra cele două motoare electrice cu două megawați și unitatea lor de control electronic de putere, invertorul, convertorul DC / DC și sistemul de distribuție a energiei electrice. Acest lucru vine în completarea colaborării dintre Airbus și Siemens, lansată în 2016, care are ca scop dezvoltarea și maturizarea diferitelor componente ale sistemului de propulsie electrică și demonstrația lor terestră în diferite clase de putere.

Printre provocările de vârf ale sectorului aviației din prezent se numără trecerea la un mijloc de transport cu performanțe îmbunătățite de mediu mai eficiente și mai puțin dependente de combustibilii fosili. Partenerii se angajează să îndeplinească obiectivele tehnice UE privind mediul înconjurător vizate de Flightpath 2050 pentru aviație (reducerea emisiilor de CO2 cu 75%, reducerea emisiilor de NOx cu 90% și reducerea zgomotului cu 65%). Acestea nu pot fi realizate cu tehnologiile existente astăzi. Prin urmare, Airbus, Rolls-Royce și Siemens investesc și concentrează activitatea de cercetare în diferite domenii tehnologice, inclusiv electrificarea. Propulsia electrică și hibridul electric sunt văzute astăzi printre cele mai promițătoare tehnologii pentru abordarea acestor provocări.

Foto&info: Siemens Press

891 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *