ZF testează în premieră Turcia un sistem inovativ bazat pe cloud pentru monitorizarea flotei de tramvaie
ZF își consolidează și mai mult poziția în Turcia cu un nou proiect pentru clienți sistemului său digital de monitorizare a stării vehiculelor connect@rail. Finalizarea unei etape de probă de succes cu un tramvai cu podea joasă pentru operatorul de transport urban UlasimPark din Kocaeli arată că sistemul prezintă, competențelele digitale tot mai mari ale ZF. Fiind o soluție cuprinzătoare, bazată pe senzori și pe cloud, connect@rail permite monitorizarea precisă a infrastructurii feroviare și a componentelor tracțiunii. Acest lucru facilitează întreținerea predictivă și crește siguranța, fiabilitatea și eficiența rețelei de trenuri și tramvai.
Kocaeli, o provincie la est de Istanbul, este un centru plin de comerț și industrie. Zona sa metropolitană găzduiește 1,9 milioane de oameni, dintre care mulți depind de transportul public al orașului. Serviciul sigur și de încredere este o necesitate, motiv pentru care operatorul local UlasimPark testează în prezent sistemul inovator de monitorizare ZF connect@rail în rețeaua de transport public. Instalat într-un tramvai Panorama cu podea joasă de către producătorul Durmaray, sistemul va include detectarea potențialelor defecte ale roților, tracțiunii și chiar șinei în sine. Sistemul de monitorizare a stării connect@rail de la ZF este utilizat pentru prima dată în Turcia. În uz din octombrie 2022, tramvaiul prototip a realizat peste 4.700 de călătorii în funcționare de zi cu zi.
„Acest sistem va sprijini echipa atelierului în ceea ce privește costurile de întreținere și managementul timpului. Întreținerea predictivă ne va permite să detectăm potențialele daune într-un stadiu incipient și, astfel, să luăm decizii mai precise. Felicităm ZF pentru această abordare inovatoare și suntem încântați că am putut testa sistemul”, spune Yıldıray Hava, șeful de întreținere al UlasimPark.
Sistemul de monitorizare a infrastructurii și sistemelor de tracțiune de la ZF constă din patru componente principale: TAG-uri rezistente, unități integrate VCU Pro, conectivitate la ZF Cloud și un tablou de bord digital personalizabil pentru vizualizarea datelor. TAG-urile – senzori Bluetooth fără fir – sunt instalate pe capacul rulmentului setului de roți al vehiculului sau pe boghiu, unde înregistrează datele de accelerație. Aceste informații sunt apoi agregate în unități de gateway de la bord înainte de a fi trimise către ZF Cloud pentru analiză. Datele analizate sunt apoi vizualizate într-un tablou de bord virtual care poate fi personalizat la specificul clientului ZF.
Algoritmii inteligenți ai ZF pot extrapola daune potențiale din anomalii aproape imperceptibile ale înregistrate în timp ce vehiculul este în funcțiune. În acest fel, sistemul este capabil să detecteze punctele plate și uzura filetului pe roți și chiar (fiind legat de GPS) defecțiunile infrastructurii, adică urmele în sine, cu o precizie maximă.
Acest lucru permite operatorilor o planificare predictivă și bazată pe condiții de întreținere. Timpul neprevăzut este redus la minimum, în timp ce siguranța și eficiența, atât a vehiculului, cât și a funcționării rețelei, sunt crescute. În plus, călătoria cu tramvaiul va fi mai plăcută pentru pasageri, deoarece aceste tipuri de daune au ca rezultat, de obicei, mai mult zgomot, vibrații și disconfort în mers.
Foto&info: ZF / UlasimPark