Universitatea din Graz a dezvoltat o platformă unică de testare pentru sistemele de frânare feroviare

Universitatea din Graz a dezvoltat o platformă de testare unică pentru sistemele de frânare feroviare

Din 2023, producătorii de vehicule feroviare își vor putea testa și certifica sistemele de frânare în campusul TU Graz, după ce Universitatea de Tehnologie din Graz, împreună cu voestalpine, ÖBB, Siemens Mobility Austria și Virtual Vehicle, au fondat inițiativa Research Cluster Railway Systems în cadrul căreia a fost dezvoltată o platformă de testare pentru sistemele feroviare. În plus, noua platformă de testare va permite pentru prima dată investigații ale sarcinilor de frânare și ale efectelor acestora asupra întregului șasiu.

„Cu această platformă de testare, deschidem o nouă zonă de cercetare și intrăm pe un teritoriu neexplorat”, spune încântat Martin Leitner. Termenul „teritoriu neexplorat” a fost ales în mod deliberat de șeful Institutului de Durabilitate Structurală și Tehnologie Feroviară de la Universitatea de Tehnologie din Graz (TU Graz). Pe de o parte, institutul va funcționa în viitor pe piață ca unul dintre puținele centre de testare independente din lume pentru sistemele de frânare a materialului rulant. „În medie, timpii de așteptare pentru astfel de inspecții de aprobare pot fi în prezent de la jumătate de an până la un an. Vrem să remediam această situație”, spune Leitner. Pe de altă parte, un accent major al investigațiilor planificate va fi pe proiecte de cercetare și dezvoltare care depășesc aplicațiile standard.

Instalațiile de testare convenționale de acest fel funcționează cu discuri de oțel cu mase de câteva tone pe disc, care, acționate de un motor relativ mai mic, pot stoca o cantitate enormă de energie. Aceste mase rotative ale volantului simulează inerția vehiculului feroviar și sunt frânate folosind frânele care urmează să fie testate. „Dispozitivul de testare al volantului este relativ inflexibil și susceptibil la vibrații în trenul de transmisie din cauza structurii mecanice complexe. În plus, nu este posibil să se implementeze teste de frânare continue până când volantul nu se oprește complet”, spune Martin Leitner, subliniind posibilele puncte slabe.

Noua platformă de testare a frânelor de la TU Graz se bazează pe un concept inovator. În loc de volante, se folosește un motor electric comparativ mai mare, cu o putere de 1,4 megawați. Acest lucru permite realizarea unor scenarii de testare flexibile cu sarcini care se schimbă rapid. Vor fi testate și sistemele de frânare ale trenurilor de mare viteză cu viteze de până la 500 km/h.




Compania de tehnologie activă la nivel global KS Engineers este responsabilă pentru proiectarea și implementarea platformei de testare. Directorul general al KS, Stefan Pircher, confirmă că compania din Stiria va contribui cu expertiza sa la proiect cu TU Graz, în special în domeniul tehnologiei complexe de înaltă tensiune și control: „Odată cu implementarea acestei platforme de testare de înaltă tehnologie pentru tehnologia sistemului feroviar, putem demonstra încă o dată experiența noastră vastă în domeniul motoarelor alternative. Suntem foarte încântați că putem adăuga acum un alt capitol la cooperarea noastră de lungă durată cu TU Graz.”

Foto&info: TU Graz



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *