UBER și NASA au lansat o colaborare pentru dezvoltarea taxiurilor zburătoare
UBER și NASA au semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea unui sistem de taxiuri zburătoare, bazate pe sistemul VTOL (vertical take off and landing). Proiectul UBER Elevate, bazat pe Aparatele verticale de decolare și aterizare (VTOL) va aduce schimbări profunde în orașele și viețile noastre, drumurile zilnice devenind mai rapide. Uber Elevate a început deja să exploreze barierele pe care trebuie să le depășim pentru a face acest lucru o realitate. În cadrul parteneriatului, NASA va colabora cu UBER pentru dezvoltarea sistemului de management al vehiculelor viitorului serviciu de taxi zburător.
Samsung DeX va transforma telefonul într-un veritabil sistem desktop
Imaginați-vă o călătorie de la Marina din San Francisco pentru a lucra în centrul orașului San Jose, o călătorie care în mod normal ar dura mai mult de două ore, parcursă în numai 15 minute. Ce-ar fi dacă ați putea salva circa patru ore de călătorie dus-întors între centrul orașului São Paulo și suburbiile din Campinas? Sau imaginați-vă să vă reduceți distanța de la Gurgaon la biroul din centrul New Delhi până la doar șase minute. În fiecare zi, milioane de ore sunt risipite pe drumuri în întreaga lume. Anul trecut, călătorii din San Francisco au petrecut 230 de ore de călătorie între locul de muncă și casa, ceea ce înseamnă o jumătate de milion de ore de productivitate pierdute în fiecare zi. În Los Angeles și Sydney, locuitorii petrec șapte săptămâni întregi de lucru în fiecare an, din cauza unui sistem de transport neproductiv.
Lamborghini prezinta masina sport a viitorului Terzo Millennio
Aviația la cerere are potențialul de a îmbunătăți radical mobilitatea urbană, redând călătorilor timpul pierdut în transportul lor zilnic. Uber este aproape de problema pe care o simt cetățenii din orașele din întreaga lume. La fel cum zgârie-norii au permis orașelor să utilizeze mai eficient terenurile limitate, transportul aerian urban va utiliza spațiul aerian tridimensional pentru a atenua congestionarea transportului pe teren. O rețea de aeronave mici, electrice, care decolează și aterizează pe verticală (numite aeronave VTOL pentru Vertical Take-off and Landing), vor permite transportul rapid și fiabil între suburbii și orașe și, în cele din urmă, în orașe.
Dezvoltarea infrastructurii pentru susținerea unei rețele urbane VTOL va avea probabil avantaje semnificative față de costurile necesare pentru infrastructura grea, cum ar fi drumurile, șinele, podurile și tunelurile. Bazele garajelor, helipadelor existente și chiar terenurile nefolosite care înconjoară autostrăzile ar putea constitui baza unei rețele extinse și distribuite de „vertiporturi” (hub-uri VTOL cu multiple piese de decolare și aterizare, precum și infrastructura de încărcare) sau „vertistops” (un singur pad VTOL cu infrastructură minimă). Deoarece costurile pentru opțiunile tradiționale de infrastructură continuă să crească, costurile mai reduse și flexibilitatea sporită oferite de aceste noi abordări pot oferi opțiuni convingătoare pentru orașele și statele din întreaga lume.
LG si QUALCOMM dezvolta in comun solutii de conectivitate pentru automobile
În plus, VTOL-urile nu trebuie să urmeze rutele fixe. Trenurile, autobuzele și mașinile fac rute de la A la B pe un număr limitat de trasee dedicate, expunând călătorii la întârzieri crescute în cazul unei întreruperi neprogramate. VTOL-urile, în schimb, pot călători spre destinația lor independent de orice cale specifică.
CFR pregateste reabilitarea garii istorice din Curtea de Arges
Recent, progresele tehnologice au făcut practică construirea acestei noi clase de avioane VTOL. Multe companii, cu cat mai multe abordari de design diferite, lucreaza cu pasiune pentru a face VTOL-urile o realitate. Cea mai apropiată tehnologie echivalentă utilizată astăzi este elicopterul, dar elicopterele sunt prea zgomotoase, ineficiente, poluante și scumpe pentru utilizarea pe scară largă. Aeronavele VTOL vor folosi propulsia electrică, astfel încât vor avea emisii operaționale zero și probabil vor fi destul de silențioase pentru a opera în orașe fără a perturba locuitorii. La altitudinea de zbor, zgomotul de la vehiculele electrice avansate va fi abia audibil. Chiar și în timpul decolării și aterizării, zgomotul va fi comparabil cu zgomotul de fond existent. Aceste modele VTOL vor fi, de asemenea, considerabil mai sigure decât elicopterele de astăzi, deoarece VTOL-urile nu vor trebui să fie dependente de doar o singură parte pentru a rămâne în aer și vor folosi în cele din urmă tehnologia de autonomie pentru a reduce semnificativ erorile de operare.
Pentru cei curioși, puteți găsi pe pagina proiectului un White Paper cu toate detaliile.
Foto&info: Uber Elevate