Trenul Regal va circula de la Focșani la Onești pe 11 iulie

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu vor parcurge cu Trenul Regal, de la Focșani la Onești, în ziua de 11 iulie 2017, un traseu al recunoștinței, cu ocazia centenarului marilor bătălii de la Mărășești, Mărăști și Oituz. Călătoria Familiei Regale va avea loc în ziua în care a început prima bătălie, cea de la Mărăști.
În acea zi, Altețele Lor Regale vor fi prezente la scurte ceremonii de primire în gările Focșani, Mărășești, Adjud și Onești și vor lua parte la ceremonii solemne la Mausoleele din Mărășești și Mărăști, precum și la Cimitirul Eroilor din Oituz.

Familia Regală invită pe toți locuitorii din orașele și comunele vizitate să ia parte la aceste evenimente care onorează memoria eroilor noștri.
Călătoria Trenului Regal va porni din Gara Focșani, la ora 10.45. Accesul publicului și al presei este liber.
Prima oprire va avea loc în Gara din Mărășești, la ora 11.25. Accesul publicului și al presei este liber.
Familia Regală va lua parte, apoi, la Mausoleul din Mărășești, la o ceremonie de depunere de flori, începând cu ora 11.45.
Familia Regală va depune flori, în cadrul unei ceremonii, la Mausoleul de la Mărăști, la ora 13.10.
A doua oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara din Adjud, la ora 15.30. Trenul Regal va opri în gară pentru 10 minute.
Accesul publicului și al presei este liber.
A treia oprire a Trenului Regal va avea loc în Gara din Onești, la ora 16.20. Accesul publicului și al presei este liber.
În finalul zilei, Familia Regală se va afla la Cimitirul Eroilor din Oituz, la ora 16.50, pentru a depune flori, într-o ceremonie solemnă, în memoria oștașilor români căzuți pe câmpul de luptă.
Toți cei care vor dori să aducă un omagiu eroilor neamului la Mausoleele din Mărășești și Mărăști și la Cimitirul Eroilor din Oituz, să întâmpine Familia Regală și să vadă Trenul Regal în gara orașului lor sunt bineveniți.

Călătoria Trenului Regal, în ziua de 11 iulie 2017, este organizată de Casa Majestății Sale Regelui în colaborare cu Ministerul Transporturilor. Evenimentul este susținut de Banca Transilvania și Grupul Eurolines România.

Bătălia de la Mărăști (11-19 iulie 1917) a rămas drept una dintre cele mai importante acțiuni militare românești din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a fost condusă de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand I, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operațiunea militară a durat opt zile și a reunit Armata Română și Armata Rusă într-o operațiune ofensivă împotriva Armatei a 9-a Germane.

Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) este considerată astăzi cea mai importantă acțiune militară românească din timpul Primului Război Mondial. Bătălia a durat zece zile și a lăsat în memoria societății românești legenda actelor de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat și generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată legendara expresie ‘Pe aici nu se trece’!

La 28 septembrie 1916, a început bătălia de la Oituz. Prima confruntare militară de la Oituz a stat sub comanda generalilor Constantin Prezan, Eremia Grigorescu și Nicolae Sinescu și a fost una dintre cele mai curajoase acțiuni militare românești în Primul Război Mondial. Operațiunea a durat șaisprezece zile și a vizat împiedicarea Armatei a 9-a Germane de a forța Munții Carpați și de a pătrunde în Valea Siretului. A doua bătălie de la Oituz a început în ziua de 28 octombrie 1916, a fost plasată sub comanda generalului Eremia Grigorescu și a durat cinci zile. A treia bătălie de la Oituz s-a desfășurat în zilele de 26 iulie — 9 august 1917, sub comanda generalului Gheorghe Văleanu.

Comunicat de presă – Casa Regală

Foto: Andrei Marian

716 Vizualizări